Orijinalini görmek için tıklayınız : BALIKLI ÇERMİK
Sivas'a 96 km. , Kangal ilçe merkezine 13 km. uzaklıkta olup yolu asfalttır. Kaplıcanın 5 km. yakınında Sivas - Malatya demiryolu geçmektedir. Eğer kaplıcaya demiryoluyla gidilmek istenirse Karanlık Köyünde bulunan Kangal istasyonunda inmek gerekir. Karayolu ile Sivas'tan Kangal'a gündüzleri her saat otobüs bulunmaktadır. Kangal Kaplıca arasında ulaşım taksi ve minibüslerle sağlanmaktadır.
Kangal Balıklı Kaplıca; ülkemiz termal kaplıcaları içerisinde kendine özgü bir yeri vardır. Tedavi özelliği itibari ile dünyada bir benzerini bulmanın mümkün olmadığı kaplıca, ilmi ve tıbbi bir mucizeyi "Sedef Hastalığını tedavi ederek" sergilemektedir.
36-37 derece sıcaklıktaki kaplıca suyunda bulunan balıkların mucizevi bir şekilde tedavi yöntemi uygulaması bu kaplıcanın ününü ve özelliğini daha da artırmaktadır. Çünkü, modern tıp da şimdiye kadar fayda görmeyen dünyanın her yerindeki cilt hastalıkları için Kangal balıklı kaplıcası en son ümit kaynağı olmaktadır.
Tahriş olmuş durumdaki veya herhangi bir enfeksiyondan oluşmuş cilt dokusundaki yaraları; egzama, cerahatli sivilceler ve hatta tıpta tedavisinin imkansız olduğu bilinen "Sedef" hastalığı gibi cilt hastalıkları 2-10 cm. büyüklüğündeki Cyprinide (Sazangiller) familyasından Cyprinion Macrostamus (Beni Balığı) ve Garra rufa (Yağlı Balık) türündeki balıklar tarafından iyileştirilmekte ve izleri kaybolmaktadır.
Kaplıcada ilk kez yıkananlar ellerinde olmayarak tarifi mümkün olmayan bir ürperti yaşarlar. Çünkü suya girer girmez, ince, kahverengi, gri, bej rengindeki sazan ve kaya balığı türü balıkların hastanın etrafında dolaşmaya ve ciltte hastalık belirtisi olan yerleri temizlemeye başladıklarını görürler. Hastaların balıklara alışmaları 2-3 gün sürer. Dişleri olmayan bu balıklar, 36-37 derece sıcaklıktaki suyun yumuşatmış olduğu kabarık yara kabuklarını yavaş ağız (dudak) hareketleriyle acıtmadan ve kanatmadan kopararak cilt pürüzsüz hale gelinceye kadar temizler. Tedaviden olumlu sonuç alınması için üç hafta (21 gün) süresince günde üç defa havuza girmek ve iki saat suda kalınması gerekmektedir. Ayrıca, sabahları aç karına birkaç bardak şifalı sudan içmeyi ihmal etmemek gerekir. Diğer taraftan yerden kaynayan su içindeki kabarcıkla ve balıkların vücut üzerinde yaptığı darbelerle vücutta bir gevşeme ve dinlenme görülmektedir. Tedavi tamamen yan etkisiz olup, kesinlikle herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır.
Ancak bazı hastaların tereddütleri daha sonra tekrarlarsa konusu oluyor. Yapılan araştırmalarda bugüne kadar böyle bir vaka ile karşılaşılmamıştır. Dünyanın bir numaralı kaplıcası diyebileceğimiz bu kaplıca yalnız sedef hastalarını değil tüm cilt hastalıklarını tedavi etmektedir.
Vücut ısısına eşdeğer olan 36-37 derece deki kaplıca suyu şifa özelliğinin yanısıra berrak, kokusuz aktığı yerde hiçbir çökelti bırakmamaktadır. Kaplıca suyunda kalsiyum, magnezyum, selenyum ve bikarbonat gibi iyonlar çok miktarda bulunmakta olup, banyo için elverişlidir. Romatizmal hastalıklara, sinir hastalıklarına, kırık, çıkık, ezik ve bazı durumlarda kireçlenmeye, sabahları aç karına birkaç şifalı su içmek ve banyo yapmak kaydıyla başta ülser olmak üzere böbrek hastalıklarına kesin tedavi sağlamaktadır.
Kaplıcanın mülkiyeti Sivas İl Özel İdaresine ait olup, özel kişilere ihale ile kiraya verilmektedir. Kaplıca bünyesinde iki ayrı motelde toplam 120 yatak bulunmaktadır. Kamp ve karavan turizmine uygun olup, 150 adet çadır yeri mevcuttur. Bütün yıl hizmete açıktır (12 ay). Kamp ve karavan yeri elektriği, çöp toplama bidonları, moteli, restaurantı, gazinosu, bakkalı, manavı ve kasabı gibi yan üniteleri mevcuttur.
Çermik kırsal bir alanda olup, yeşil bir vadi içerisindedir. Bayanlar ve erkekler için ayrı ayrı girilebilen iki adet üstü açık , bir adet üstü kapalı havuz ile soyunma yerleri mevcuttur. Havuzlar günde 1500 kişiye kadar hizmet verebilme kapasitesindedir.
_DuMaN_58
30.04.2007, 17:09
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] %FDklar.jpg
€LBeyli58
30.04.2007, 19:08
€vet yaaa orası çok süper balıklar beni gıdıklıyordu ama dayandık :D
Güzel bir yer orası ama sadece hastalık icin gidilen bir yermis gibi görünüyor fakat gayet güzel rahatlatıcı bir ortamı var gidenler bilir
balıklı çermik tanımını sivas halkının artık telafüz etmemesi bence doğru olur.çermik deyince orasını bence çok basite indirgiyoruz. Balıklı kaplıca ya da sedef tedavi merkezi olarak insanlara anlatmalıyız. SAYGILARIMLA.
Hakikaten güzel ve Dünyada bir eşi daha olmayan bir yer,üstelik Avrupalı doktorların hastalarına altrernatif tıp adı altında vize verdiği nadir kaplıcalardan...
AyhanBayrak
07.05.2007, 01:37
Evet ne yazıkki balıklı kaplıcamıza gerekli şekilde ilgi gösterilipte tanıtımı yapıldığı kanaatinde değilim.
Bu işi bir şekilde turizim bakanlığına iletilmesi gerektiği düşüncesindeyim eğerki gerektiği şekilde tanıtımı yapılırsa burada sivasımızın en iyi şekilde reklamı olacağı kanaatindeyim
İnsallah en kısa zamanda bu işle ilgilenecek birileri cikarda balıklı kaplıcamızın gerektiği yerlere gelmesi dilegiyle.
serhatcan
07.05.2007, 12:13
Arkadaşlarr hiç kafanıza takmayın. Çok yakında dış yatırımcı gelir otrayı alır cennet haline getirir ve bizden para kazanır.Çünkü biz kendi değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz ve üstelik bide yok ediyoruız. Ben kangallıyım ama hiç de balıklı kaplıcayla övünmüyorum. çünküü ne bakım var,ne temizlik var,ne hizmet var,ne çevre düz<enlemesi var. yok oğlu yok.Ah biz çılgın türkler ( nedense ilerleme çılgınlığını gösteremiyoruz )
KIZILCAN
07.05.2007, 12:24
Burayı Türkiye de kaç kişi biliyor acaba?Tanıtım şart!Az önce buldun.net'te kaplıcalar başlığına girdim.Bütün illerin kaplıcaları var,bi Sivas'ın ki yok.
_DuMaN_58
07.05.2007, 15:21
Bu Tanıtımı Baskalarına Bırakmıyalım Buyrun Biz Yapalım.
sivas_kangallı
07.05.2007, 16:26
herkesin gitmesini isterim çok güsel bi yer.
Hakikaten güzel ve Dünyada bir eşi daha olmayan bir yer,
zaralım 58
07.05.2007, 19:15
DÜNYADA DÖYLE BİR ŞİFAHİYE YOK O YÜZDEN DEĞERİNİ BİLİP SİVASLILAR ve TÜRKİYELİ OLARAK SAHİP ÇIKMALIYIZ
Deliilyasliyiz
08.05.2007, 17:00
balıklı çermik tanımını sivas halkının artık telafüz etmemesi bence doğru olur.çermik deyince orasını bence çok basite indirgiyoruz. Balıklı kaplıca ya da sedef tedavi merkezi olarak insanlara anlatmalıyız. SAYGILARIMLA.
vallahi dogru soylemişsin artık kaplıca diyelim suraya birde yukarda biri sadece hastalık için demiş sadece hastalık için değil ormal bir kaplıcadır ayrıca hastalık için yerleri vardır.
DÜNYADA EŞİ YOK AMA
BALIKLARIMIZI ÇALIP KULLANAN ÜLKELER VAR
KORUMAMIZ GEREK
Sivasli_Kubra58
23.05.2007, 23:33
:) evt cok üzel bir yer herkeze tavsiye ederim gitsinler ben her yaz gidiyorum ve cok iyi geliyor tek hastalar icin degil bence...
baliklar da degil tek suyu bile insani rahatlatiyor sahsen ben her yaz tatilinde gidiyorum ;)....
altuntas58
10.06.2007, 17:09
Eşsiz bir dünya harikası defalarca gittim almanyadan doktorlar hasta sevk ediyor bizim burnumuzun dibinde gitmiyoruz bir arkadaşın dediği gibi bakım iyi değil 40 sene evvelki gördüğüm yeşillikler yine aynı hiç değişmemiş sadece para kazanmayı düşünmemek lazım biraz cevre düzenlemesi yapılmalı sosyal tesisler yapılmalıdır ama yinede mükemmel bir yer Allahın bize bir lüfu kıymetini bilelim
Bu kaplıca yönetiminin profesyonellerin elinde olması gerekiyor. Amatörce ancak bu kadar oluyor.
çokk manyak ya oraa :):):):):):):)
karakiz14
11.07.2007, 17:49
merhaba....ben hiç gitmedim ama siz anlatınca gitmiş gibi oldum valla....
serhat3358
15.08.2007, 11:29
Balıklı çermiği seviyorum balıkları gıdıklıyor çok güzel bir yer orayı çook seviyorum ve hasta olanlara tafsiye ediyorum hergün oraya gitmek istiyorum:D
kangal balikli kaplıca hakkında herşeyi sitemizden bulabilrsiniz.
esenlikler diliyorum.
kangalli58yasin
23.08.2007, 20:23
COK GÜZEL VE SIFALI CERMIK !!
BENI HEP GÜLDÜRÜYOLAR
Bende Gittim Oraya Bu Sene:P valla guzeldi:P Ilk basda girememistim ama sonradan iyicene alisdim:P acayip gidikliyorlar yauww..
58MySouL
13.09.2007, 19:15
Bence dünyanin en guzel doktorlari var orada baliklar.gittim gezdim her senede giderim.ama cok temiz oldugu soylenemez.çevre bakımından gereklı calısma hic yapılmıyor biraz daha itina gosterilemsi lazim
alperen058
14.09.2007, 00:16
Kıymetini bilelim harika bir yer çok tepsi yüzdürdük zamanında :)
fatih_5834
14.09.2007, 14:54
BENDE HER SENE TATILIMIN COGUNU KAPLICADA GECIRIRIM.ZATEN SU ANKI ISLETMECILER AKRABAGAM.GERCEKTEN GORULMEYE DEGER BIR YER..HEM DOKTOR BALIKLARI,HEMDE SUYU İNSANI GERCEKTEN RAHATLATIYOR..DAHA DUN BILE ORDAYDIM..DUSUNENLERE TAVSIYE EDERIM..
berkan_18
17.09.2007, 17:51
bu ALLAHIN verdıgı nımetı ıyı degerlendırmeyı ıyı bılmelıyız ve butun ınsanlara anlatmalıyız hatta bu balıkları calmak ısteyen serefsızlerı kınamlaıyız hatta uyarmalıyız
sivas dışında yaşadığım için uzun zamandır gidemiyorum.ama çermiklerimiz hakkında özellikle balıklı çermik hakkında iyi şeyler duymuyorum.eski güzelliği kalmamış.doğru ise çok üzücü bir olay.umarım doğru değildir.
evet arkadaşlar balıklı çermik bizim köye bağlı yani kavak köyüne.çok güzel ve şifalı bir yer tavsiye ederim
sivaslıgenç
15.10.2007, 20:18
bende bu yaz balıklı çermiğe gittim ve gördüğüm manzara karşısında şaşırdım. İçine pislikten girilmiyor bide oraya gençler geldi ve o balıklı çermiğin içinde yüzdüler sanki havuz gibi bunları sölemek Sivasımızın zararına gibi gözüküyor ama bunlar Sivasın gerçekleri. Gördüğüm o manzara karşısında çok üzüldüm öyle bir varlığa sahip çıkamıyoruzz balıklar eminimki o yüzen gençler sayesinde bir çoğu ölmüştür neyse inşallah o olaya bir çare bulurlar Hepiniz Allaha emanet olun
ebubekir çakmak
12.11.2007, 14:07
kardeş ellerine sağlık güzel çalışma olmuş ben kangallıyım ve tüm sivaslı gardşlarımın orayı gezip görmesini tavsiye ederim
altuntas58
12.11.2007, 15:51
Balıklı cermiğimiz yüzme amaclı hizmet vermemeli bu cermiğimize insanlar şifa bulmaya geliyorlar sağdan soldan gelenler burda yüzmeye kalkışıyorlar bırakın orası bir tedavi merkezi olarak kalsın hasta insanlarımız tedavi olsunlar o havuzlarda atlamak zıplamak olmazki hem hastalar rahatsız olur hem balıklar ürker ve zarar görür zaten bu işe benim aklım pek almıyor o kadar yaralı bereli hasta insanın içinde yanlış anlaşılmasın tiksinti söz konusu bile değil sırf o insanları raharsız etmemek adına nasıl canınız yüzmek ister anlamak mümkün değil bu işe bir sınırlama getirilmeli diye düşünüyorum
kara_mavi27
16.11.2007, 17:03
altuntas58 sana bu konuda katılıyorum ama öncelikle insanımıza kangalda bir yüzme havuzu yapılmalı ve değişik yerlerde piknik yapma imkanı verilmeli çünkü ben biliyorum ki kangala eğer misafir olarak giderseniz sırf piknik yapmak için ilk akla orası geliyo. halbukim terelik denilen bir yer var herkese tavsiye ederim tohma çayı kenarın da şuulun alt tarafın da oraya insanların alıştırılması ve turizim açısın dan geliştirilmesi gerekmekte
altuntas58
16.11.2007, 18:33
Ayrı bir yere insanların sırf yüzme ihtiyacı için havuzlar ve yeni piknik alanları yapılabilir ordaki tedavi amacla gelen insanlara zarar vermeden bu işler yapılabilir
crayz_58
11.12.2007, 17:46
bende kangalliyim...arkadsalar hepiniz iyi yada kotu sekilde elestiriler yapmisiniz ama sunu unutmayin ki kangalda bu tarzda hizmet weren bi kaplica daha yok warsa lutfen gosterin ...bunun disinda kaplicada bi baska havuz yapilabilme gibi bi sans ta yok biliosunuz ki kaplicalarin belirli bi debisi wardir yani suyun cikis miktari bellidir we buna gore bi havuz daha yapmak o kaplicanin doal dengesini bozmak olabilir bu yuzden 2 havuz yuzme havuzu olarak gosteriliyor...kaplicada genel anlamda bu sene gercekten cok guzel bi cewre duzenlemisi yapilmisti ve halada yapiliodu... yonetim olarakta son yillarda gosterdikleri gelisme kayda deger..kangalda ilk kez bi canli yayin araci geldi ve kaplicada tanitim yapti bunun yani sira bircok ulusal ve yerel basinda tanitimlari yapilmakta we yazin dunyanin dort bi yanindan turistler gelmektedir...benim gorusum arkadaslarimin yaptiklari elistirileri curutmek deil yapilan elestirilerin yapici yonde olmasi we yonlendirici olmasi...kendi memleketimizi elestiri bombardimanina tutuyoruz neden ?? nedeni acik aslinda kendi cimizden biri yonetiyor die eger bi yabanci gelip yonetse anlata anlata bitiremeyiz...kayseriye bakin yani basimizda adamlar her yonuyle her isinlerini o kadar guzel anlatiolarki bizde kostura kostura oraya gidiyoruzz....herkese iyi gunler dilerim we biraz daha yapici olalim yikici deil arkadaslar...sahip cikalim sahip...unutmayalim Bir çamdan hem dama direk, hem ahıra kürek olur...sewgi ve saygilarimlar..
CrSivaslim58
18.01.2008, 20:25
uf hic bilmiyordum böyle göründünü ben oraya gitmem.
bende bu yaz balıklı çermiğe gittim ve gördüğüm manzara karşısında şaşırdım. İçine pislikten girilmiyor bide oraya gençler geldi ve o balıklı çermiğin içinde yüzdüler sanki havuz gibi bunları sölemek Sivasımızın zararına gibi gözüküyor ama bunlar Sivasın gerçekleri. Gördüğüm o manzara karşısında çok üzüldüm öyle bir varlığa sahip çıkamıyoruzz balıklar eminimki o yüzen gençler sayesinde bir çoğu ölmüştür neyse inşallah o olaya bir çare bulurlar Hepiniz Allaha emanet olun
ben 1985 de gitmiştim ozamanlar çok pisti.daha sonra yeniden yapılandığını çok güzel olduğunu duymuştum.Demekki doğru değilmiş.
KARAKAYA83
04.02.2008, 12:33
yok böle memleket ya hem köpegi hem balıgı insanlıga yararlı yaww
altuntas58
04.02.2008, 20:28
Balıklı cermik çok güzel bir yer ben defalarca gittim insanlar şifa bulmak için dünyanın her yerinden buraya akın,akın geliyorlar yazın çok yoğunluk oluyor dünyada eşi benzeri yoktur
el alemin kotu sularina millet hucum eder belkide kaplica bile degil,ama sivasin kaplicasinda balik bile yasayip tedavi eder kimse burnunu cevirmez aslinda birazda orayi aqua park gibi falan yapip ilgi cekmek gerek
kangallim
16.04.2008, 13:19
balıklı kaplıcamıza gelmeyenlerin gelmesini acilen tavsiye ederim. :)
BALIKLI KAPLICANIN TÜRK TURİZMİNDE ETKİN OLARAK FAAL GÖSTEREBİLMESİ İÇİN PROFESYONEL BİR TUR FİRMASI VE YATIRIMCISININ EL ATMASI GEREKLİDİR. BİLDİĞİM KADARIYLA SİVAS'TAN İMKANLARI KISITLI VE PROFESYONEL TURİZMCİ OLMAYAN BİRİ TARAFINDAN İŞLETİLMEKTE. (bilgisi olanlar aydınlatabilirler). BURDAKİ TESİS VE ALTYAPININ BÜTÜN OLARAK PLANLANMASI 2 TEPENİN ARASINA SIKIŞTIRMAKSIZIN DAHA GENİŞ BİR ALANA YAYARAK YABANCI TURİSLER İÇİNDE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRLMELİ. YURTDIŞINDA ÜNÜ BİLİNEN BİR DOĞA HARİKASI OLMASINA KARŞIN TESİSLERİN YETERSİZLİĞİ VE ULUSLARARASI PROFESYONEL BİR TUR FİRMASININ ARACI OLMAMASI YÜZÜNDEN BİR KATMADEĞER YARATILAMAMAKTADIR. UMARIM BU SORUNLAR KISA SÜREDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULUR
gürün_güzeli
07.06.2008, 21:09
oyy onlar dokundukça nolur öle yaa ayy içim bi hoş mu oldu ne sanki:):)tüylerim ürperdi...
SEMİH-58
08.09.2008, 16:29
kaplıca güzel ama işletme sahipleri mekana gereken önem ve temizliği göstermiyorlar...sadece parayı alıyorlar geç diyolar geri hiçbirşey yok havuzlar pis su yenilemesine gereken önem verilmemiş.ortam süper gereken önemde gösterilirse dahada güzel bir yer olacagına eminim.
İşletmecilerin hiçbirşey bilmedikleri gün gibi ortada.
İlgi ve alaka sıfırın da altında.
Sözde otel dedikleri yerde WC arızalı, Sıcak su yok ve bunu utanmadan da müşteriye sunabiliyorlar.
Öğrendiğim kadarı ile Antalyada uyanık bir işletmeci epey balığı buradan alığ özel bir havuz kurdurup balıkların yaşam standartlarını yapay yaparak saatine $20 gibi bir ücret alarak havuza müşteri alıyormuş ve otelde yer bulunamıyormuş.
Bir de bizimkine bakın Allah aşkına.
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.