PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TARİHİ SİVAS KALE CAMİİ


Güner
20.04.2007, 01:56
Sivas'ta Osmanlı dönemi Camilerinin içerisinde en güzel örnek olan Camii 1580 yılında III. Murat Han'ın Vezirlerinden Mahmud Paşa tarafından yapılmıştır.

Asıl ibadet alanı kare planlı ve üzeri kurşunla kaplı tek kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçişler dıştan onikigen tambur ve üzerinde onaltıgen kasnak ile sağlanmıştır. Caminin beden duvarları, kasnak tamburu kesme taştan inşaa edilmiştir. Mihrap ve minberi mermerdendir.

Caminin her iki yanında bulunan ve örneğinin çok az görüldüğü iki taş dikkat çekmektedir. Taşlardan birinin içerisi oyuk şeklindedir. Yapıldığı dönemlerde yardımlaşmanın önemini gösteren bu taşlara sadaka ve yitik taşı adı verilir.

Sadaka taşı Cami minaresinin altında oyuk şeklindedir. O dönemde sadaka vermek isteyenler, sadakalarını bu taşın içerisine yerleştirirdi. Sadakaların yerleştirilmesinde özellikle gece yarısı vakitleri seçilirdi. İhtiyaç sahipleri ise bu taşın içerisinden sadece ihtiyacı olduğu kadarını alırdı.

Yitik taşı, Cami avlusunun doğusunda bulunur. Kaybolan eşyalar, bu taşın üzerinde teşhir edilir ve kaybedenlerin kayıp eşyasını bulması sağlanırdı.

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
Yaptıran III. Murat Han'ın Vezirlerinden Mahmud Paşa nur içinde yatsın!

BekirBayrak
29.04.2007, 12:17
fotoları da eklense çok güzel olur.

bencede haklısın gardaş bu tür eserlerimizi fotolarla görmeyen bilmeyen kalmamalı.

Güner
29.04.2007, 14:14
En Kısa zamada sivasımızın bütün güzelliklerinin fotoları sitemizde yer alacaktır. Çalışmalarımız devam ediyor.

€LBeyli58
29.04.2007, 14:41
Güner abi ya resimler nasıl yükleniyor url adresinden olması lazım o nasıl oluyor bi tarif et ya

SEMİH-58
30.04.2007, 16:10
bilğiler için çok sagol gardaş ellerine saglık

HSTORYARTER
02.05.2007, 10:33
arkadaşlarımız sivasımızın içler acısı kent peyzajını biraz ele alırlarsa sevinirim

Fatih Bayrak
02.05.2007, 13:27
Bu degerli Bilgiler icin cok tesekkürler Güner gardas
Ellerine saglik

Serd@r
03.05.2007, 14:02
Güner abi ya resimler nasıl yükleniyor url adresinden olması lazım o nasıl oluyor bi tarif et ya

SİVASTİNG YARDIM BÖL.VAR
İşte link : [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

€LBeyli58
19.05.2007, 16:18
ßurası çok güzel ya gittim gezdim ..............

mermer yusuf
24.05.2007, 13:41
PAYLAŞIM İÇİN SAĞOLASAN GARDAŞ.

ekingölü
03.06.2007, 14:32
Güner gardaş emeğine sağlık ....................

yenidogan
03.06.2007, 23:37
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Sivas6053
22.06.2007, 01:28
Kale camii, Sivas'a gelip tekrar sende namaz kılacağım o günü iple çekiyorum. Seni ve diğer camilerimizi yapan ve yaptıran insanlardan Allah razı olsun...

oy_madımak
17.08.2007, 16:33
Sivas'a gidip de camilerine girip namaz kılmamak büyük kayıp...
İnsan kendini Osmanlı zamanında hissediyor..

Teşekkürler paylaşım için..

Karatepe_by
19.08.2007, 00:52
sivas hakkındaki haberleri öğrenmek ve hemşehrilerimle muhabet etmek istiyorum ama nafile sürekli problem var. sivas ve sivaslılara slm.

sivaslıgenç
17.11.2007, 19:32
bende bu yaz gittim çok güseldi.Sahip çıklım böyle camiilerimize.

Abdurrahman 58
03.01.2008, 21:48
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER.CAMİİLERİMİZİ HERKESE TANITMALIYIZ.

leblebi82
03.01.2008, 21:58
Bu cami hakkında bende kısa bir bilgi vereyim;

Sivas şehri denilince aklımıza medreselerle birlikte camiler de gelmektedir. Bu anlamıyla Sivas, camiler ve medreselerle bilinen bir kültür ve tarih şehridir. Sivas'ta eski dönemlerde yapılan bu camilerden bazıları bugün bile ayakta olmalarına rağmen bir çoğu yok olmuştur. Sivas'taki tarihi camiler etüd edildiğinde camilerin genellikle bugün şehir merkezinde yoğunlaştığı ve yerleşmenin mevcut olduğu eski sur, kale dışına taşmadığı görülmektedir. Camiler özellikle merkezde ve bugün de şehrin merkezi olan bölgede ya mahalle camileri olarak veya sosyo-ekonomik canlılığın olduğu yerlerde de gereksinimden ötürü yapılmışlardır. Bu anlamdaa Sivas camilerinin birbiriyle benzer birçok yönü bulunmakla birlikte farklılıkları da vardır. Günümüze kadar gelebilmiş tarihi camiler özellikle bugün yapılan camilerle kıyaslandığında daha küçük ölçekli camiler olarak görülmektedirler. Ayrıca şehirdeki birçok tarihi cami Osmanlılar devrinde imar edilmiştir. Bugün de camilerin bazıları onarım çalışmalarına tabi tutulmaktadır.

Kale Camii konum olarak şehrin tam ortasında Buruciye Medrese'nin ön cephesine Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medrese'nin de sağ yönüne 50 metreden az bir uzaklıktadır. Bu anlamıyla medreselerin ve Selçuk Parkı'nın tam ortasındadır. Eser bir Osmanlı devri yapısıdır. III. Murad Han'ın veziri Sivas Valisi Mahmud Paşa bu camiyi 1580 tarihinde yaptırmıştır.

Sivas'ta yer alan Osmanlı camileri içerisinde en güzeli olan Kale Camii kare planlı asıl ibadet bölümüne sahiptir. Üzeri kurşunla kaplı tek kubbe ile örtülüdür. Şehrin İstasyon Caddesi ve Sivas Kongre Binası (Etnografya Müzesi) yönünde yer alan minaresi onaltıgendir ve tuğla örgülüdür. Cami içindeki mihrap ve minber mermerden yapılmış olup bugün hala ayaktadır.

Talha GÖNÜLALAN

yusufsahin58
03.03.2008, 22:05
paylasimin icin saol eline salikkkkkkkkkkk

Abdurrahman 58
07.03.2008, 22:41
camiiler haftası ne zamandı bilenler varsa paylaşsın lütfen

_DuMaN_58
09.03.2008, 12:17
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

58memo
06.07.2008, 16:44
yine güzel bilgiler vermiisin berat abi, sana dur deil devam diyorum.. :D

özge58
10.10.2009, 10:49
Sivastaki camisinden konuk evine kadar herseyi yazip belirtmissiniz Cem evimiz nerede?