PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DurAli Baba Efsanesi


Serd@r
08.05.2007, 00:11
DurAli Baba Efsanesi
Bulunduğu çevrede Kara Ali Baba diye de bilinen Dur Ali Baba Türbesi, Aşağı Şeyhli köyünün kuzey tarafında bir tepe üzerindedir. Türbenin içerisinde Dur Ali Baba’nın mezarının dışında hiç bir şey yoktur.

Ali Baba’nın kimliği konusunda köylülerin anlattıklarının dışında yazılı her hangi bir belge yoktur. O çevrede bulunan köylüler, Ali Baba’yı keramet ehli ermiş birisi olarak bilirler. Onun hakkında anlatılan çeşitli efsaneler vardır.

Anlatıldığına göre, bir tarihte Osmanlı ordusu sefere giderken bu bölgede konaklar. Ali Baba, kendi arazisinde konaklayan orduyu elinden geldiği ölçüde ağırlayıp yedirir, içirir. Bu durumdan haberdar olan ordunun kumandanı, bu misafirperver ve bir o kadar da cömert olan bu şahısla tanışmak ister ve yanına çağırtır. Konuşurlarken komutan Ali Baba’dan bir keramet göstermesini ister. Hâl ehli olarak bilinen Ali Baba, komutanın bu arzusunu yerine getirmek üzere huzurdan ayrılır. Herkesin gözleri önünde, bir ağacı köküyle beraber söküp havaya kaldıracağı sırada paşa "Dur! Ali Baba! "diye bağırır. O günden sonra çevrede Ali Baba'ya, Dur Ali Baba demeye başlarlar.

Anlatılan başka bir rivayete göre de Dur Ali Baba, bir kumandandır. Öldükten sonra eşyalarıyla beraber kılıcı ocakzadelerin evinde saklanır. Bunu öğrenen Hamo adlı bir eşkıya, Dur Ali Baba'nın kılıcına sahip olmak ister. Bir gece gizlice kılıcın saklandığı eve girer ve kılıcı bulup alır. Evden çıkmak istediği zaman kapıyı bir türlü bulamaz. Kılıcı aldığı yere koyar ve kapıyı bulur. Kılıcı almayı ikinci defa dener ve evden çıkmak ister. Kapıyı yine bulamaz. Bunu üçüncü defa tekrarladığında aynı şeylerle karşılaşınca, kılıcın Dur Ali Baba tarafından korunduğunu, dolayısıyla kılıcı alarak evden çıkamayacağını anlar. Kılıcı almadan evden çıkıp gider. Yaptığı yanlıştan dönen Hamo, eşkıyalığı bırakarak tövbe eder.

Elde ettiğimiz bilgilere göre, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatının başlamasıyla, Dur Ali Baba’nın kılıcı kaybolur. Köylülerin inancına göre, Dur Ali Baba manen gelip kılıcını alarak Kıbrıs’ta savaşa katılır. Kaybolan kılıç, savaşın bitmesiyle tekrar eski olduğu yere döner. Döndüğünde kılıçta çatlak olduğu görülür. Dur Ali Baba’ya ait olduğu söylenen kılıcın Aşağı Şeyhli Köyünde olduğu söylenmektedir. Kılıcın bulunduğu evin eskiden ocak olduğu ve şu anda bu evde ocak aileden kimsenin yaşamadığı belirtiliyor.

Cogi Baba gibi Dur Ali Baba türbesi de o çevrede herkes tarafından bilinmekte ve ziyaret edilmektedir. Ziyaretçilerin çoğunluğunu; felçli hastalar, sarası olanlar, göz ağrısı çekenler teşkil ederler. Bunların haricinde Dur Ali Baba’nın maneviyatından istifade etmek isteyen ziyaretçiler de vardır. Gelen ziyaretçiler maddi durumlarına göre, ziyarete elleri boş gelmemeye çalışırlar. Burada koç, keçi, tavuk ve horoz gibi kurbanların kesildiği nakledilmektedir. Bütün bunların dışında Dur Ali Baba'yı ziyaret edenler arasında psikolojik rahatsızlığı bulunanlar, geç konuşan çocuklar, çocuğu olmayanlar kadınlar ve kız çocuğu olup da oğlan çocuğu olmasını isteyenlerin olduğunu söyleyenler de vardır.

Not:Bunlar birer efsanedir

KIZILCAN
08.05.2007, 01:04
Böyle ermiş kişilere ve evliyalara bol bol dua etmek gerekir.Ama bizim insanımız işin dozunu kaçırıp bu tür insanlardan medet umuyorlar,bez çaput gibi şeyler bağlıyorlar.Böyle birşey dinimizde de yoktur.

EKarabıyık
11.02.2008, 02:19
Kılıcı bizzat gören kişiyim türbeyide ziyaret ettim. görmek gerek gitmeyenler görün derim.