PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SARKISLA-İğdecik


SivasLady
10.05.2007, 22:02
Sivas iline 133 km, Şarkışla ilçesine 36 km uzaklıktadır.

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
20.09.2008, 02:03
iğecik köyünün yerleşim yeri olarak kurulması çok eski olmamakla birlikte yaklaşık 100 yıl olmuştur. Ağa veli gil anlamına gelen "ağavelil" ailesi tarafından kurulduğu bilinmektedir. kızılırmak nehrinin kenarında kurulu olan köy verimli topraklara sahiptir. Köyde başlıca geçim kaynağı tarım hayvancılıtır. iğecik köyünde nüfusun hızlı artması geçim sıkıntısınıda berberinde getirmiş buda 3 alternatifli bir hayata sebep olmuş ya eğitim ya yurtdışında çalışmak yada köyde kalıp karın tokluğuna tarımla uğraşmak. zamanında köyde ermenilerde yaşamış olup tehcir kanunu ile birlikte ermeniler köyden göçmüşlerdir. köyün coğrafi olarak cennet sayılabilecek köşeler: köyderesi ve ırmak kenarlarıdır. köyün belli başlı yerleri ise: dana tepesi ( dana depesi ), kuş tepesi ( guş depesi ), at güney, elmalı pınar ( elmalı punar ), beyööz dür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Hambal, manti, icli köfte, arap asi, usw .

seva
20.09.2008, 03:05
Köyün adı İgde ciceginden gelir. Geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Köyün gelenek ve görenekleri yoz kültüre ragmen özünü koruma çabasındadır.kente göç edenler kültürlerini yanlarında getirmiş ve belirli zamanlarda bir araya gelip kopmaları önleme çabasındadırlar.kültür olarak küçük yerleşim birimlerinin kültürleriyle aynı özelligi taşımaktadırlar.ananelerine baglı yaşamış bunu koruma çabası vermiştir.son yıllarda yaz ayında şenlikler yaparak hem kendi bagrında yetiştirdigi ozanlarını anıp hemde kopmaları azaltma çabası yaşamaktadır. yöresel yemekleri daha agırlıklı olarak tahılsaldır.bunlar=herle,fadim e ana aşı,kesme aşı,düğ aşı,bulgur pilavı,yeşil mercimek aşı,yağlı çörek,yavan çörek,kalındır,çökelek eritmesi,küçük köfde,büyük köfde,yaglama,çökelekli,madıma k aşı,efelik sarması,kızılcık kavurması,cilbir.çogunlukla yöre etrafının sofrası bu türdür.

seva
20.09.2008, 03:07
Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır kurak oldugundan bugday,yulaf,çavdar,yeşil mercimek,arpa yetişmektedir.hayvancılıkda ekonomisini etkileyen ikinci kaynagıdır.hayvancılıkda diyer bir geçim kaynaklarıdır.büyük baş ve küçük baş hayvan yetiştirilmektedir.