PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SARKISLA-Kümbet


SivasLady
10.05.2007, 21:13
Sivas iline 133 km, Şarkışla ilçesine 35 km uzaklıktadır.

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
20.09.2008, 00:33
Köyün nereden geldiği konusunda detaylı bir bilgi yoktur. Gelenek ve görenek Alevi Bektaşi Kültürü'dür. Eline, beline, diline sadık olma geleneğidir. Tipik Anadolu kültürü hakimdir. İnsan boyutlu bir gelenek vardır. Şarkışla Emlek yöresi köyleri bir çok Halk Ozanı ve şairi yetiştirmiştir. İşte bunlardan bazıları Aşık Suzi, Aşık Muhuppi'dir. Yine çağdaş şairlerimizden Mahmut Temizyürek gene bu köydendir. Köyün Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği mevcut olup bir çok Sosyal ve Kültürel faaliyet yapmaktadır.

seva
20.09.2008, 00:36
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Tipik İç Anadolu bitki örtüsü hakimdir. Yazları sıcak, kışları soğuktur. Bitki örtüsü Maki ve Meşeliktir.

Nüfus kış aylarında düşüktür. Mevsim yaza döndüğünde bir hayli kalabalıklaşır. Büyük şehirlerde oturanların gelmesiyle nüfus 200 kişi civarına yaklaşmaktadır. Köy dışında yaşayan Kümbetliler 200 hane üzerindedir. Bu da ortalama nüfusun 500 üzerinde olduğunu göstermektedir.




Köyde küçük oranda tarım yapılmaktadır. Bu köy orman bölgesi yapıldığı için hayvancılık yapılmamaktatdır. Diğer yandan ise köyde yaşayanların çoğu emekli olup köyde dönüş yapanlardan oluşmaktadır .Yazın büyük şehirlerden gelenlerden dolayı nüfus bir hayli artmaktadır.

Köyde ilköğretimKöyde kış döneminde çok kimse yaşamadığından İlk Öğretim okulu binası olmasına rağmen öğrenci olmdığı için eğitim yapılamamktadır.Öğrenciler öğretimlerini genellikle Ankarada ve büyük kentlerde sürdürmektedirler.