PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SARKISLA-Oluktaş


SivasLady
10.05.2007, 22:17
Sivas iline 118 km, Şarkışla ilçesine 29 km uzaklıktadır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
19.09.2008, 14:02
Uzun Yayla sınırında, "Bes türkmen Köyü"nden biridir. Köyün yaslılarına kulak verdiğinizde; yerleşime başlandığında, köyün oldukca yeşil olduğunu duyarsınız. Kısla Köyü`nden göç edilmeye başlanmadan önce, bir kaç ev inşa edildiği ve hayvanları otlatmak amacıyla, gelip gidilmeye başlandığı rivayetler arasında. Kısla Köyü`nden bu amaçla gelirken, bu köy istikametinde gelenlere nereye gittigi soruldugunda: "Kötü evlere gidiyorum" cevabindan dolayi "Kötü Köy" adını almıştır. Aynı sekilde Kısla`dan ayrilarak bir köy kuran; Dökmetas, Konalga ve Uçuk türkmen köylerinden biridir. 20.yy. ikinci yarısında, coğrafi olarak merkezi bir yere sahip olmasından dolayı, diğer dört köye nazaran biraz gelisse de 80'li ve 90'lı yıllarda basta Kayseri olmak üzere cok fazla göc vermistir. Sarkısla`ya bagli bir Karakolun ardindan, Mahmut Celik`in öncülügünde köye yeni bir camii yaptırılmıştır ve Köy mezarlığı taş ve betondan duvarla cevrilmistir. 70'lerin başlangıcında köye bir sağlık ocağı yaptırılmıştır. 80'lerde hayvancılık ve tarıma olan ilginin artmasıyla bir Kooperatif açılmış ancak bir iki yıllık hizmetten sonra tekrar Sarkısla'ya taşınmıstır. Yine 80'lerin sonunda Yusuf Doğruer adlı öğretmenin öncülüğünde köyün ilkokul binası yenilenmis, köylünün de desteği ve öncülüğüyle iki katlı bir ilkokul yaptırılmıştır.

Türkmen köyüdür. --78.163.116.156 07:13, 15 Eylül 2008 (UTC)mehmet karabulut--78.163.116.156 07:13, 15 Eylül 2008 (UTC)

Sivas iline 118 km, Şarkışla ilçesine 29 km uzaklıktadır. Uzun Yayla platosunun sınırındadır. Doğusunda: Uçuk ve Konalga, güneyinde, Yeniyapan, batısında; Başören ve Dökmetaş, kuzeybatısında ise Kışla Köyü yer alır. Güneyinde; Ada Tepeciği, güneydoğusunda Ziyaret Tepeciği, Kuzeyinde; Güney Tepeciği, Kuzeybatısında; Höyük tepeciği yer alır. Güney, Eski Gürün Yolu, Gürün Yolu, Pöyrek, Çukuryurt, Ada, Sığırarkacı, Teknepınar, Dangaz, Kurez, Sırt, Üceyurt, Köroğlan, Çorak vs... köyün çevresindeki yer adlarıdır.


Köyün ekonomisi tarımnufusun yarıya yakını almanya ve değişik ülkededir. kesin dönüş yapanlar şarkışla ve kayseriye yerleşmiştir dış ülkeye gidemeyenler kayseri, istanbul, bursa, ve mersinde ikamet etmektedir sadece istanbulda 60 hane ev vardır köyde kalan halkın geçim kaynağı hayvancılığa dayalıdır.koy halkı genellikle ihtiyarlardan oluşmaktadır gençler köyü ekonomik nedenlerden dolayı terketmişlerdir

sivaslibekir
04.04.2009, 01:54
slm ben oluktas köyünden bekir tskr ederim yazmis oldugunuz yaziya ama birde köyümün resimleri olsa daha cok sevinirim Allah razi olsun sizlerden