PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SUŞEHRİ-Esenyaka


SivasLady
11.05.2007, 17:05
Sivas iline 148 km, Suşehri ilçesine 18 km uzaklıktadır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

son.sivasli
12.02.2008, 19:05
esenyaka güzel bir köydür suşehri il olursa belde olabilir bence. Köyün nüfusu çok fazla,köy ayrıca düz bir arazi üzerine kurulmuştur.Köyün içerisinde bakkalı,kırathanesi vardır .

seva
19.10.2008, 14:58
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi vardır.cumhuriyet dönemninde tüm köylerin isimleri kayda geçerken köyün meşhur pilavtepesinin altında olması ve karşıda büyük düz tepesinin kesiştiği ve rüzgarın öğlenden sonra tatlı ılık ılık esmesi gelen kadostra memurunu bile etkileyip köyün adının Esenyaka olsun dediği ve köy heyetinin onayladığı bilinmektedir

Köyün Cumhuriyet döneminden önceki adının Ağrakos olduğu köylüler tarafından söylenmektedir.


Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi çoktur esenyakanın çömlekte kuru fasülye düğünlerin baş yemeği keşkek lokma tatlısı .un kavurması(kavut)meşhur ketesi tavada yağda yapılan bişisi yazma tatlısı yufka kesim yoğurtlu mantısıherle corbsı.kayganasıgelenek ve kültür olarak doğu.içanadolu .ve karadeniz karma bir kültür harmanlanması oluşmuştur.nedeni doğu.karadeniz.ve içanadolunun tam kesiştiği ve buluştuğu coğrafyadadır.bu konumdan dolayı karma bir kültür oluşmuştur.

Sivas iline 148 km, Suşehri ilçesine 14 km,Akıncılara 14,Erzincana 127 km,Tokata 201,Akşara 21 km,uzaklıktadır.RAKIMI,975 Metredir.Doğusunda gümüştaş köyü batısında beydeğirmeni köyü kuzeyinde abbas köyü güneyinde üzengi köyü tam ortada esenyaka köyü erzincan yolu üzerinde Sivas ilinin en büyük ve en kalender en güzel köyü...