PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GÜRÜN-Çiçekyurt


SivasLady
12.05.2007, 16:28
Sivas iline 167 km, Gürün ilçesine 29 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
21.09.2008, 01:53
hayvan sürüleri ile Orta asyadan gelerek gürüne yerleşen türk ailelerden olan pirlilerin,zadelerin,yaylasıdı r. 1915 yıllarında haymanadan gelen türkmenler ile köy büyümüştür.uzun yıllar yazlak olarak kullanılmış ve arazileri ekilmiştir osmanlı döneminde yerleşim yeri olan köy 1920 rakımı ile kışların ağır geçmesi ve yaşam şartlarının zor olması nedeni ile genelde yaz aylarında kullanılan yayla evleri 1700 lü yıllarda yazlak ve kışlak olarak devamlı iskan olmuştur.köyün sümbüllü dağlarının güney eteklerinde olması ve dağlarında,çayır ve tarlalarında yaz aylarının her döneminde çok çeşitli çiçekler olduğunda ilk olarak ÇİÇEKYURDU yaylası ve daha sonraları ise çiçekyurt köyü olarak değişmiştir. 45 hanelik şirin ve tipik bir yayla köyüdür. köyün arazisi engebeli ve dağlık bir arazi yapısına sahiptir.ayrıca kuzeyinde göllüpınar ve çukuryurt yaylalarıda vardır, kaleliyurt yaylası ise daha sonra yenibektaşlı köyü olarak ayrılmıştır. köyün geçim kaynağı küçükbaş hayvançılıktır,koyun peyniri,balı ile bölgesinde meşhurdur

seva
21.09.2008, 01:58
köyün gelenekleri anadolunun her yerinde görülen gelenekler bu köydede mevcuttur,misafirperver mutavazı yapısı vardır kendine has sürülerin kuzuları toplu olarak tohma çayın'da temmuz ayının 15 inci günü su ile tek tek yıkanır ve her sürü sahibi özel yemeklerle bunu kutlar ve eğlence düzenler ve bir gün sonra tüm kuzuların yünleri kırkılır ve yününden temizlenir tarlarından hasatı bitince bunuda kutlarlar kasım ayının 15 inci günü koç katımı yapılır sürülere bırakılacak koçlar süslenir üzerine al bayrağımız boya ile işlenir ve şenlikler yapılarak koçlar sürülere bırakılır. bunada koç katımı denir. yemekleri,kendine has süt kaymağı, kuzu kızartması,patates yahnılı kızartma ve tereyağlı bulgur pilavı,közde yapılmış tereyağlı kömbe,içli köfte,ekşili köfte,peskütan çorbası, yayla çorbası,tarhana çorbası,un aşı,sümündürü aşıgibi yemekleri ayrıca kendine has ,koyun lor peyniri,koyun sünme peyniri,koyun salamura peyniri, koyun küp peyniri,koyun tereyağı,koyun yoğurdu gibi gıdaların üretimi vardır. bu köyde doğmuş Şair hasan Kondu'nun "Ha Sen,Ha Ben," birde kitabı yayınlanmıştır.

seva
21.09.2008, 01:58
Sivas iline 175 km, Gürün ilçesine 27 km uzaklıktadır. 20 km asfalt,7 km.stabilize yoldur. kuzeyinde torosların uzantısı sümbüllü ve köroğlu dağlarının güney eteğindedir,rakımı 1920 dir ararazi yapısı engebeli ve düzdür köy yüksekliği ve etrafının açıklığı ile hakim bir bölgededir,

seva
21.09.2008, 01:59
Köyün iklimi,yazları bölgesel kuzey poyraz rüzgarı eser kurak ve soğuktur,kışları ise poyraz ve ve bol kar yağışlı geçer aşırı soguktur, rüzgar yagan karları sürükleyerek tüm çukurlukları doldurur ve oluşan kürtük yıgınları temmuz ayında ancak erir ve su kaynaklarını beleyici bir özelliğe sahiptir.