PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GÜRÜN-Dayakpınar


SivasLady
12.05.2007, 16:31
Sivas iline 170 km, Gürün ilçesine 37 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
26.10.2008, 22:25
Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Sivas iline 170 km, Gürün ilçesine 37 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 101
1997 109

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Tahsin Akoğlu
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Murat_KARA
21.01.2010, 00:15
Gürün İlçesi’nin kuzeyinde, 48 kilometre uzaklıkta bulunan Dayakpınar Köyü ismini, köyün içindeki Pınar (Çeşme) dan almaktadır. Bu köyümüzün eski kervan yolunun üzerinde bulunması, Türkmenler’in bu pınarın başında kağnılarını dayakladıkları (dinlendirdikler) için bu ismi almıştır. Daha önceki yıllar Eskihamal Köyü’nün mezrası idi. Daha sonra muhtarlık olmuştur. Köyün eski yerinde, tarih öncesi çağlara ait olduğu sanılan eski yerleşim yerleri ve tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Bu tarihi izlerden günümüze çok az bir şeyler kalmıştır. Dayakpınar köyü ilçemizin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Dayakpınar köyü hudutları: Eskihamal köyü ile sınırı; gelen şuğulu ve kaval yurdu ve taş köprü. Karadoruk köyü ile sınırı; paşa öldüren ve Gelloş’un toptaş ve Bezirgan pınarı. Dayakpınar Köyüne elektrik 1986 telefon 1987 yılında getirilmiş olup, köyün ilkokulu ve camisi bulunmaktadır. Okul ve caminin lojmanları vardır. Okul betonarme olarak, köyün camisi ahşap bina olarak yapılmıştır. Köyün en büyük sorunlarından birisi yoldur. Stabilize yolun bir an evvel asfaltlanması gerekmektedir. Köyün bir başka önemli sorunu da İçme suyunun yetersiz olmasıdır. Köyün içerisinde bulunan iki çeşme yetersiz kalmaktadır. Köyün üst yanında, sulak mevkiindeki suyun, kapalı şebekeyle getirilmesiyle, içme suyu sorunu çözümlenmiş olacaktır. Köy halkının geçim kaynağı tarım hayvancılıktır. Son yıllarda tarım ve hayvancılıkla uğraşım azlığı nedeniyle, köyde çok sayıda aile göçmüştür. Göç olayının durdurulması için tarım ve hayvancılığın teşviki ve desteklenmesi şarttır.1960 yılında 65 hane olan Dayakpınar Köyünde göç nedeniyle 1997 yılı itibariyle ancak 18 hane kalmıştır. 1960 yılında 65 hane olan Dayakpınar Köyü, göç nedeniyle 1997 yılında 18 hane, 2000 yılında 21 hanedir. 2000 yılı itibariyle 41 erkek, 48 kadın, toplam 89 kişi bulunmaktadır. .kuzeybatısında, 63 km. uzaklıkta bulunan Deveçayırı Köyü ismini kervandaki develerin bu bölgede otlatılmış olmalarından dolayı almıştır. Deveçayırı Köyü’nün güneyindeki Arapçalı mevkiinde bol miktarda deve dikeni bulunmaktadır. Kervanyolu üzerinde bulunan bu bölgede develer eskiden otlatılmakta idi.
Dayakpınar Köyü halkının büyük bir çoğunluğu Malatya Akçadağ bölgesinden gelmişlerdir. Bu köyde yaşayanlardan;

AKOĞULLARI (Ak) Malatya veya Divriği Sarıçiçek bölgesinden gelerek buraya yerleşmiştir.

KARAÖMERLER (Kara) Malatya Akçadağ bölgesinden gelerek bu köye yerleşmişlerdir.

KARAOĞULLARI (Karataş) Elbistan bölgesinden gelmişlerdir.

HACIKENANLAR (özel) Gürün’den Dayakpınar Köyüne gelerek yerleşmişlerdir.

DİŞALONLAR (Taş) Gürün’den Dayakpınar Köyüne gelerek yerleşmişlerdir.

AKDENİZ (Akdeniz) Malatya Akçadağ bölgesinden gelerek bu köye yerleşmişlerdir.

ÇOPURLAR (Çopur) Malatya Akçadağ bölgesinden gelerek bu köye yerleşmişlerdir.

DALKILIÇLAR (Dalkılıç) Malatya Akçadağ bölgesinden gelerek bu köye yerleşmişlerdir.

Şimdiki Muhtarda MUZAFFER AK' TIR Telefon : (0346) 745 81 67

Bilgisi Olmayanlara duyurulur.