PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GÜRÜN-Kızılburun


SivasLady
12.05.2007, 16:53
Sivas iline 150 km, Gürün ilçesine 12 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

coollt
18.01.2008, 23:13
Kızılburun Çok Şirin bir köydür. Ama malesef yolları asvalt falan değil. Daha insanlar o toprak yolda sıkıntı çekiyorlar. Asslında kızılburuna kadar 3 kilometrelik bir yol ama yine de yazları tozda kışları ise kardan insanlar için zor oluyor. Umarım belediye ilgilenir de artık yaparlar o yolu.

seva
26.10.2008, 20:43
Köy adını GÜRÜNle, Karadere arasındaki kızıl toprağıyla meşhur KIZILBURUN Platosundan alır ,Güründen Kayseri istikametine gidilirken beyaz toprakların bittiği yerde kızıl burun [çıkıntı]şeklide bir platonun ucu gözükür, ismin burdan geldiği sanılmaktadır. geçmişi öncleri yayla olarak kullanılırmış sonraları tahmini 1893 önceleri. Daha sonrası dönemlerde osmanlı tapu kayıtları bulunmaktadır .

Köyün etnik kökeni Türkmendir. Köylü genelde anadolu geleneğine sıkı sıkı bağlıdır. Köyde DİMİYETLER[Aydoğan,Aydoğar] , DEVECİLER[Deveci,Kekeç] , adında iki sülalenin mensubları oturmaktadır.POLAT,DERE, KEŞÇİ ve ŞEBEK soyadlı ailelerde vardır. Hedik ve nevruz ,koç katımındaki toplanmaları meşhurdur.Düğünleri üç gün olur,kültür olarak Kerkük Türkmenlerine çok benzemektedir. Ferhat ile Şirin hikayesinin köyün kuzey batısındaki bir bölgede geçtiği rivayet edilir. Köyde karadere, cıngıllı , yurt , bozyurt, ağgedik , tavşançalı , yuvalıçayır , kızılyatak , körpınar,emiroğlu, tekgöz,sarıtaş,karataş,kızılbu run ağagedik,alibaşın ge,kuyulu,bekteşinözü,sarı mağra,şuğul[yeni çıktı adıyla bir yeraltı mağrası 80li yıllarda ortaya çıkmıştır],tuğlu,karaziyaret,bucak,gökte pe,gölgeli kaya, çatal kaya,tavşan çalı,hayran ovası, yayla, cingörmez,seksenveren,tepebaş, mazıkıran,adaçalı,söğütlü dere,reyhan sekisi, yavşanlıyazı gibi yerel bölgeler mevcuttur.'



Sivas iline 150 km, Gürün ilçesine 12 km uzaklıktadır. Mazıkıran geçidinden sonra sağa ayrılan stabilize yolla köye ulaşılır. Köyün yolları virajlı ve de yer yer uçurumların kenarından geçer. Köye ilk girişte mezarlıklar göze çarpar.Karakuyu Köyüne gidilen yol köyün içinden geçer. Köyün merkezinde cami kenarında iki ayrı çeşmesi mevcuttur. Köyün içinden geçen küçük derenin etrafında yer yer selvi, ceviz, elma ağaçları vardır.köyün okulu caminin arkasında olup yeni yapılmıştır. Köyün aşagı ve yukarı kısımlarında köylülerin hasat mevsiminde kullandıkları harmanlıklar vardır. Meşhur bağları; tekgöz, kızılyatak,yurt,bozyurt,karade re civarında şekillenmiştir.

Köyde karasal iklim mevcuttur. Kar yoğun bir şekilde kışın kendini hissettirir. Köy yolları nadiren de olsa kapanır. Köyün vadide yer alması ılıman bir hava oluştursa da sert rüzgarlar bu olumlu durumu ortadan kaldırmaktadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 107
2000 145
1997 126

seva
26.10.2008, 20:45
Kar yoğun bir şekilde kışın kendini hissettirir. Köy yolları nadiren de olsa kapanır. Köyün vadide yer alması ılıman bir hava oluştursa da sert rüzgarlar bu olumlu durumu ortadan kaldırmaktadır.