PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GÜRÜN-Reşadiye


SivasLady
12.05.2007, 16:56
Sivas iline 118 km, Gürün ilçesine 22 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
26.10.2008, 21:16
Köye 1800'lü yılların başlarından itibaren Türkmen ve Kürt kökenli aileler yerleşmeye başlamıltır. Bu tarihten önce köyde bir Ermeni ailenin yaşadığı bilinmektedir ve 1915 olaylarının ardından Cano isimli Ermeni ailesi ile birlikte köyü terk etmiştir. Cumhuriyet döneminde ise köyün topraklarının büyük kısmı Şakir Bey isimli Çeçen kökenli bir kişi tarafından satın alınmıştır. Şakir beyin köye yerleşmesi ve Cumhuriyetin ilk köy okullarından birinin yapılması, köyde Kürtçe'nin unutulmasına neden olmuştur ve şu anda köylüler sadece Türkçe konuşmaktadırlar. Köyde yerleşik ailelerin kökenleri ise Malatya, Elazığ, Tokat ve Maraştır. sivas çorumluları döverrrrrrrrrrrrrrrr sivas köpekleriyle herkesi boğar gürünlü çağdaş

Köye ait en önemli yemekler sulu mantı, sıkma köfte, ekşili köfte, yoğurtlu köfte, ıspanaklı çörek, patatesli börek (kömbe) gibi bulgur ve sebze ağırlıklı yemeklerdir.

Sivas iline 118 km, Gürün ilçesine 22 km uzaklıktadır. Köyün mera arazisi 13.000 dekar ve tarım arazisi de 13.000 dekardır. Düzlük bir alanda kurulu köyün kuzey yamacı ise yüksek Tahtalı dağı ile çevrilidir. Tipik karasal iklim hüküm sürer. Ağaç yok denecek kadar azdır. Su bakımından zengin olmasına karşın bundan faydalanılamadığından dolayı kurak geçen dönemlerde su sıkıntısı çekilmektedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 9
2000 42
1997 47
Köyün ekonomisi daha çok tarıma dayanır. Genç nüfusun hemen hemen bulunmaması hayvancılığın azalmasına neden olurken, köy nüfusu yazları daha çok emeklilerden oluşmakta, kışları ise üç ya da dört hane bulunmaktadır. Hane sayısı yazları 18'e çıkmaktadır.