PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KANGAL-Tekkeköy


Serd@r
15.05.2007, 20:38
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
Nüfusu: 75

İle Uzaklığı: 106 km

İlçeye Uzaklığı: 12 km

seva
18.09.2008, 21:42
Köyün adını KÖYDE BULUNAN VE BU GÜN HALA AYAKTA DURAN VE 2006 YILINDA KÜLTÜR BAKANLIĞI TARFINDAN RESTORA EDİLEREK YANINA EK BİNALAR YAPTIRILAN TEKKE ADI VERLEN TÜRBEDEN ALMAKTADIR.BU TÜRBE ÜZERİNDEKİ KİTABEDE OSMANLICA 1573 TARİHİNİ GÖZ ÖNÜNE ALIRSAK VE BİR İNSAN ÖMRÜNÜN 70-80 YIL KABÜL EDERSEK KÖY TARİHİ HAKINDA 1500 LÜ YILLARDAN DAHA ESKİYE DAYANDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ. TÜRBE İÇERİSİNDE BULUNAN MEZARIN sAMUT BABAYA AİT OLDUĞU DİLERDEN DİLLERE GÜNÜMÜZE KADAR GELMİŞ OLUP, BAZI KAYNAKLARDA DA KÖY ADINDAN BAHSEDİLİRKEN "SAMUT BABA TEKKESİ" OLARAK SÖZ EDİLMEKTEDİR.

KÖYDE YAŞAYAN BAZI İNSANLAR KÖYÜN SAMUT BABA TARAFINDAN KURULMUŞ OLDUĞUNU VE KENDİLERİNİNDE ONUN SOYUNDAN GELDİKLERİNİ SÖYLEMELERİNE KARŞILIK BAZILARIDA SAMUT BABANIN HİÇ EVLENMEDİĞİNİ VE ÇCUĞU OLMADIĞINI SÖYLEMEKTEDİR.ANCAK BU DURUM HİÇTE ÖNEMLİ OLMAYIP SAMUT BABAIN ŞİİRLERİ VE FELSEFESİ KÖY HALKI ÜZERİNDE HEP ETKİLİ OLMUŞ. ONUN İNSANA VERDİĞİ DEĞER SEVGİ VE DÜRÜSTLÜK İLKESİ KÖY HALKINA HEP IŞK OLMUŞTUR.O NEDNLEDİR Kİ KÖY İNSANLARI ARASINDA BİRLİK VE BİRBİRLERİNE BAĞLILIK HİÇBİR ZAMAN AZALMAMIŞTIR. HATTA TÜM ÇEVRE KÖYLERİ VE YÖRELERİ ETKİLEMİŞ OLMALI Kİ HER YIL BU TÜRBBEDE KURBANLAR KESİLİR ADAKLAR ADANIR. BU GELENEK GÜNÜMÜZDE DE DEVAM ETMEKTEDİR.AYRICA SON ZAMANLARDA TÜM ÇEVRE KÖYLERİN KATILIMI İLE ŞENLİK FETİVALLERİ DÜZENLENMEKTEDİR.(tEKKELİ zAFER hOCA)
Sivas iline 106 km, Kangal ilçesine 12 km uzaklıktadır.KÖYÜN KUZEYİNDE TECER DAĞLARI İÇERSİNDE BULUNAN VE YÖRESEL ADI GÜEY DAĞI OLAN DAĞLIK ALAN UZANIR.KÖY BU DAĞIN ETEKLERİNDE KURULMUŞ OLUP KÖYÜN GÜNEY KESMİNDE ENGEBELİ PLATOLAR UZANIR.KÖYÜN DOĞSUNDA DAYILI KÖYÜ. BATISIDA SOĞUK PINAR KÖYÜ GÜNEYİNDE ÇALTEPE KÖYÜ.KUZEYİNDE BOĞAZKÖY BULUNUR . YER ALTI SUYU OLDUKCA FALA OLAN KÖYDEN BİR ÇOK KAYNAK SUYU ÇIKMAKTADIR ÖZELLİKLE NİSAN AYINDE TAM KÖY MERKEZİNDE HER TARAFTAN SU FIŞKIRIR .BUNLARDAN EN GÜR OLANI VE KÖYLÜLER TARAFINDAN GÖZE VE DELİPINAR ADI VERLEN KAYNAKLAR 12 AY BOYUNCA SÜREKLİ DİR VE AYNI ZAMANDA BU KAYNAKLARLA OLUŞAN TEKKE ÇAYI FIRATA DÖKÜLEN ÇALTI SUYUNUDA OLUŞYURAN KAYNAKLARIN BAŞLANĞIÇLARINDANDIR.İÇERSİNDE BALIK, YENGEÇ, SU YILANI GB. BİR ÇOK CANLININ YAŞAMINI SÜRDÜRDÜĞÜ (TEKKE ÇAYI)BU ÇAY BOYUNCA KAVAK AĞAÇLARI YER ALMAKTADIR.KÖYÜN BİTKİ ÖRTÜSÜ ANROPOJEN BOZKIRDIR.BUNA DELİL OLARAK;ESKİDEN KÖYÜN MEZRASI OLAN ŞİMDİ AYRI BİR MUTARLIĞI OLAN KÖROĞLU KÖYÜNDE HALEN ÇAM AĞAÇLARI İLE KAPLI ALNLARI GÖSTERE BİLİRİZ. BOZKIR BİTKİ TOPLULUĞU İÇERİSİNDE KARAMUK VE KUŞBURNU ÇALILARI, ÖZELLİKLE KAYALIK ALANLARDA VE GÜNEY DAĞI YAMAÇLARINDA YÖREDE PAYAM ADI VERİLEN YABANİ ÇAĞLA AĞAÇCIKLARI BOLCA BULUNMAKTADIR. ALIÇ VE AHLAT ADI VERLEN ARMUT AĞAÇLARIDA OLDUKCA FAZLA SAYILIR. HALEN KÖYDEKİ ESKİ EVLERİN ÜZERİNDE BULUNAN ARDIÇ AĞAÇLARI VE YÜKSEK KESİMLERDEKİ ÇAM AĞAÇLARI KÖYÜN ESKİ DÖNEMLERDE ORMAN BAKIMINDAN ZENGİN OLDUĞUNUN KANITIDIR.

tOPRAK YAPISI GENELLİKLE ALÇI(JİPS) TAŞINDANDIR. YÖREDE AĞ TOPRAK DENİLMEKTEDİR VE ESKİ EVLERDE EVLERİN BADANA EDİLMESİNDE KULANILDIĞI BİLİNMEKTEDİR.