PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DİVRİĞİ-Avşarcık


Serd@r
17.05.2007, 13:28
Nüfusu: 56

İle Uzaklığı: 220 km

İlçeye Uzaklığı: 47 km

seva
26.10.2008, 23:49
Tarihi

Köyün adının bazı kaynaklara göre avşar aşiretinden kaynaklandıgını belirtir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Köyümüzün Kutsal Yerleri

Büyük Baydın: 2718 m.dir. Köylü her yazbaşı mayıs ayında yağmur duasına çıkar, Adak, kurban keserler.

Mamemılla Dikilitaşı: Adak taşıdır. Herkes adak olarak taş atar. Her kimki taşı dik olarak durdurursa o kişinin adağının yerine geleceğine inanılır. Ziyaret Taşı: Köyün iki tarafından adak olarak, niyet edilip taş toplanılan yerdir. Delik Taşı : Köyün batısında,dilek tutan, adak adayanların içinden geçtiği bir taştır. Bunlar Küçük Baydığın ve Büyük Baydığın olmak üzere birbirini takip eden dağ sıralarıdır.

Divriği arazisi içinde yer alırlar. Adak yeri Büyük Baydığın tepesi üzerindedir. Halk arasında "Kara Baydığın" olarak bilinir.

Efsane : Efsaneye göre Divriği Iğınbat Dağı eteklerinde şehit düşen Hüseyin Gazi'nin öcünü almak için Battal Gazi, Baydığın dağına gelir. Dağın yamaçlarında büyük bir cenk olur. Battal Gazi'nin askerleri çok şehit vermelerine rağmen Rum askerlerini yenerler. Baydığın dağında şehit olanların arasında Bahaddin adında bir yiğit vardır. Cenkten sonra bu dağa Bahaddin adını verirler. Zamanla bu ad Baydığın haline dönüşür. Bu rivayetten başka tarihçiler beğdili türkmenlerinin konakladığı yer olması hasebiyle beğdilin(beydilin) dağı ismini aldığını ifade ederler

Coğrafya

Sivas iline 130 km, Divriği ilçesine 47 km uzaklıktadır. AVŞARCIK KÖYÜ


Avşarcık köyü bağlı bulunduğu Divriği”ye uzaklığı 45 km, olup ilçenin batısına düşmektedir.

Köyün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bu konuda çeşitli söylentiler vardır. Yazısız belgelere göre köyün tarihi 200 yıla yakındır. Yapılan çeşitli kazılarda mezar taşları, insan iskeletleri ,saç,bilezik,yüksük,para vb.. eşyalara rastlanmıştır. Köyümüzün civarında bulunan Kanlı Göl”ün çevresinde bir köyün yerleşik olduğu görülmüştür. Bu bölgede bina temellerine ve bazı ev aletlerine rastlanmıştır.

Köyümüzün coğrafi yapısı ve yerleşimi: Kuzeyinde Höbek, kuzeydoğusunda Karasar, Doğusunda Ödek, güneydoğusunda Ceviz, güneyinde Kilise, güneybatısında Kuluncak, batısında Yalnızsöğüt köyleriyle sınırlıdır.

Köyümüzün engebeli olan fiziki yapısı : Mehenne Tepesi, Berroj (Güney), Çaşırlık, Koçkaya, Harmancık, Sırtegurru (Keltepe), Kırmızıtepe, Bekçi, Anaların Çeşmesi, Yayla, Mamemılla Çaşırlığı, Haramiler Kuzu, Beşyuğ, Büyük Baydın Küçük Baydın, Çetindere, Güzelpınar, Çillik Tepe, Zampara-Sarı Gezze, Çörmülü Vadisi, Kalonun Tarlası, Göllerin Kuzu, Yılkıhan, Göller, Büyük Çayır, Göllerin Tuzlası, Keçeli Tarlası-Golle Çıre,Keldede, Zılfe, İğde Deresi, Kavgalı, Mehenne, Sarıkaya Tepesi, Sarıkaya Deresi, Cinderesi, Boş Zımangen (Büyük Kuz) gibi kalabalık bir yöreye sahiptir. Ama geniş arazide tekbir ormanlık ağaca rastlanmaz. Bolca ot, çaşır, keven, devedikeni, eşek dikeni, kenger, kekik , nane, kuşburnu, ısırgan gibi bitkilerle süslü çayırları vardır .Karakuz çayı vadisinde yemyeşilbir görüntü hakimdir. 1965-70 yılları arasında zurba zurba kekliklere, güvercinlere, bıldırcınlara, kırlangıçlara, atmacalara, kartallara, akbabalara ve yüzlerce çeşit kuş türüne rastlanırdı. Şimdi ise bu sayı birkaç kuş türüne kadar düşmüştür. Kurt, tilki, ayı, tavşan gibi yaban hayvanlarına çok az rastlanmaktadır. Köyümüzde çok kez maden aranmıştır. Fakat zengin maden yatağına rastlanmamıştır. Köyün mağaracık vadisi kapalı bir şekilde Baydın dağından uzayıp, köyüde içine alarak, doğutan batıya doğru uzanarak, Avşar istasyonunda Çaltı suyuna karışarak Fırat nehrine uzanmaktadır. Köyümüzün sulak bölümlerinden biriside göller yöresidir. Bel pınarda 50”ye yakın göze vardır. Güneyde ise Çörmülü deresi bulunmaktadır.

Köyümüz tarıma pek elverişli değildir. Bunun nedeni ise arazinin engebeli oluşudur. Ekilebilecek olan yerlerde ise sulama imkanı yoksunluğu vardır. Arazinin elverişsizliği köylünün hayvancılığa yönelmesine yol açmıştır. Ekilebilen arazide doğal olarak hayvancılığın ihtiyacına göre şekillenmiştir. Yonca, arpa, fiğ, buğday, görunga, mercimek ve küşne ekilmektedir. Köyde herkesin ihtiyacına cevap verecek kadar tavuk, arı, koyun, keçi ve sığır beslenmektedir. Köy dağılmadan önce köyde 3000 baş koyun varken, bu sayı şu an bu rakamın %10”unun altına düşmüştür. Köyümüz çok engebeli bir araziye sahip olmasına rağmen çevre köylerden daha yeşil ağaçlık ve bereketlidir. Yağmurun bol yağdığı yıllarda 1”e 20 oranında mahsul alınırdı. Köyümüzde tipik İç Anadolu Bölgesi iklimi hakimdir. Sulak yerlerde bol miktarda kavak ve söğüt ağacı yetişmektedir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 56
1997 73

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Haydar Ertürk (Raşo)
1999 - Kazım Ertürk (Keşo)
1994 - Kazım Ertürk (Keşo)
1989 - Kazım Ertürk (Keşo)
1984 -Kazım Ertürk (Keşo)