PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DİVRİĞİ-Karakuzulu


Serd@r
20.05.2007, 08:31
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
Nüfusu: 26

İle Uzaklığı: 228 km

İlçeye Uzaklığı: 53 km

seva
27.10.2008, 00:25
Karakuzulu, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür.

Köyümüz Sivas İli Divriği ilçesi idari sınırları içerisinde çaltı vadisinde, 1150 kotunda dağlık bir topoğrafik bir yapıya sahiptir. Köy büyüklerinin anlatımına göre 1800 yılların ilk çeyreğinde, İran'dan Dersim'e göç eden Kelhur airetinden Ape Sefer(Reşogil ile male sultıkların dedesi), önce Hinoraya göçer. Kardeşine dayanamayan Ape Sefer Kardeşi Ape Hasan' da(Male Aloş'ların dedeleri) göçe ikna ederek bugünki köye yerleşimleri sağlanır. Diğer Dersim'den gelen (Male musso ve Male Zivolar, hafısgiller)aşiretler ile Malatya ve Tokat'tan göç eden Alevi Kürt aşiretleri köye yerleşirler. Bugünki Avşarcık köyünün köyümüzün yaylası olduğu ve buranın Goman(ağıl)olarak kullanıldığı, yürüme yoluyla 3-4 saatlik yol ve koşullar nedeniyle aşiretlerden bazıları yaylayı köy olarak kullanmaya başlamış olup böylelikle aşağı ve yukarı Karakuzu olarak köylerimiz anılmaya başlanmıştır. Ayrca Köyümüzün mezrası konumundaki Hıdırlık'ta Elazığın Devdırej Bölgesinden göç ederek gelen Avuçan ocağından iki aile bulunmaktadır. (Ali Dede-Galo Dede)Çevrede bu iki aile kutsal aile olarak büyük saygı görmektedir. Köyümüzün coğrafi konumu itibariyle hemen hemen tümm sebze ve meyveler yetişmektedir. Patetesi domatesi ve salatılığı ün salmıştır. Köyümüz İstanbul-Kars demiryolu güzergahı üzerinde Göcentaşı istasyonuAnkara başlangıç olmak üzere 750.km yer almaktadır.Eşke , kışla, pengürt, Aşağıköy(şahin) Güneş, Çüküzer ile komşu olan köyümüzün geniş bir yaylağı ve meşeliği söz konusudur.

Geçim kaynaklarının dar olması köylülerimizin başta İstanbul olmak üzere Ankara ile çeşitli illlere göç söz konusu olmuştur.Köyümüzde Akademik personel,Mühendis,doktor ,öğretmen olmak üzere farklı meslek gurubundan insanlarımız köyümüzün yetiştirdiği insanlar olarak yaşamda yerlerini almışlardır.


Kültür

Köyde davul-zurnalı 3 gün 3 gece süren düğün törenleri, kış yarısı törenleri, koç katımı newroz törenleri...

Mercimekli tereyağlı bulgur pilavı, ayranlı yarma çorbası, patatesli kömbe, haşıl, haside, un helvası, yeşil fasülye kavurması, patates kavurması, tereyağlı kayısı kurusu, patatesli-mercimekli içli köfte, babko, kavurga, et kavurma, kaygana,kazankarası yaprağından sarma...

Coğrafya

Sivas iline 228 km, Divriği ilçesine 53 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 26
1997 26

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Not: Köyde uzun yıllar Muhtarlık yapan Abidin Doğan, köye yenilikler açısından çok büyük hizmetlerde bulunmuştur: Köyün boş meralarının ağaçlandırılması (ırmak yatağının ıslahı ve ağaçlandırılması); modern ziraatin sağlanması (sebze ve meyva ağaçlarının bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesi), DDY ile uzun uğraşılar sonunda istasyonun açılması, devlet kapılarını aşındırarak öğretmen sağlanması (böylece köyde eğitim-öğretim gerçekleştirilerek köy çocuklarının başka köylere binbir zahmetle gitmeleri önlenmiştir); içme suyunun yine büyük çabalarla çok zor koşullarda YSE'nin katkısıyla köye getirilmesi.