PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MERKEZ HIDIRNALI KÖYÜ


67_dernek_YUSUF
01.07.2007, 13:48
HIDIRNALI KÖYÜ SİVASDAN 30KM
UZAKLIKTA 50 HANELİK ŞİRİN BİR KÖYDÜR
İSMİNİ HIDIR BABADAN ALMIŞTIR
İLKOKULU VARDIR
SU VE KANALİZYON VARDIR
CEVRE KÖYLERİ
GAZİ KÖYÜ ,CELTEK,KARACAYIR
PORSUK VE OZMUŞ KÖYLERİDİR

celtekli
17.02.2009, 09:53
selam hemşerim ben çeltekli hasan çelik

altuntas58
17.02.2009, 10:07
MERKEZ HIDIRNALI KÖYÜ sakinlerine selamlar saygılar

WåñTêd_øØ7
11.10.2009, 10:54
Hıdırnalı, Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Rivayetlere göre Hıdır Baba adında bir evliya savaş zamanında düşmanı kovalarken köyün üst tarafında bugün hala bulunan karşılıklı iki kaya arasından atıyla atlamak ister. Fakat aradaki mesafe uzak olduğu için karşıya geçemez. At bu uzak mesafeyi atlayamaz ancak kayanın bir yüzüne ulaşabilir fakat yuvarlanırlar. Hıdır Baba orada düşerek şehit olur. Atın karşı kayada bir nal izi bulunur. 1990'lı yıllara kadar nal izleri görülmekte idi. Fakat herhalde yağmur, kar vs. gibi havanın etkisi ile şu an görmek mümkün değildir. Halk bundan esinlenerek köyün ismini Hıdırnalı koyar. Bugün hala Hıdır Baba'nın türbesi bu kayanın üstünde bulunur.

Köyün geçmişi ile ilgili rivayetler araştırmaya muhtaçtır. Ancak en az beş altı nesil yaşadığına göre, 1850'li yıllara kadar dayanan bir geçmişinin olduğu söylenebilir. Köyde tarihi binanın ve eserin olmaması yapı malzemesi ile ilgili olabilir. Kurtuluş Savaşı sırasında ve öncesinde köyden bir çok şehit verilmiştir. Özellikle Erzurum-Kars cephesinde şehit olan ya da düşmana esir olarak orada kalanların hikayesi hala hafızalardaki tazeliğini korumaktadır.
Kültür

İnsanları çok sıcakkanlıdır. Düğünlerde, misafirleri tanısınlar tanımasınlar evlerine götürüp konuk ederler. Düğünlerde gelen misafirlere topluca yemek verilir. Düğünler 3 veya 4 gün sürer. Perşembe günü bayrak dikilmesiyle düğün başlar. Başlangıçtan günün bitimine kadar davul zurna eksik olmaz. Cumadan itibaren misafirler köyde toplanmaya başlar. Düğün evi sahipleri ve diğer köylüler gelen misafirlerden 3-5 kişiyi kendi evlerine götürürler. Cumartesi günü damat yıkanır. Bu köylüler arasında Yunnuk (yunmak-yıkanmaktan gelir) diye tabir edilen bir çeşit hamam yapılır. Hamamdan sonra damat ve diğer delikanlılar köy turu yaparlar, silahlar atılır oyunlar oynanır. Düğün yemeği de cumartesi günü verilir. Akşam kına gecesi yapılır. Bu, genellikle köy odasında yapılır. Köy odası özellikle yaşlıların mekanı olmuştur. Kışın burası köyün ortak bir sosyal alanıdır.
Yemekler

* Madımak
* Fırın katmeri (taş fırında yapılır. Ayrıca bu taş fırınlarda köyün kadınları ekmek çörek katmer vb. de yaparlar.)
* Üzümlü çorba (özellikle düğünlerde adet üzere yapılan bir çeşit düğün çorbasıdır)
* hıngel- erişte -içi köfte- yoğurtlumıhlama- seyriye- corbası- kuskus- topurlu herle-ekmekaşı-sütlü çorba-dülcekçorbası

etli ekmek.
Tatlılar

* Sarıburma, kadayıf, gül tatlısı, kavutlu helva.

Coğrafya

Sivas merkezine 30 km uzaklıktadır. Çeltek, Gaziköyü, Olukman, Zengi, Ozmuş Vilayeti, Kösrelik ve Karaçayır köylerine komşudur. Karaçayırı geçtikten sonra ikiye ayrılan yolun birisi hıdırnalı-çeltek-gaziköy tarafına diğeri ise porsuk -kösrelik köyleri tarafına ayrılır. Karaçayıra gelmeden ayrılan porsuk- kösrelik yolundan da yazları ulaşım sağlanır. Köyün içinden geçen ufak bir dere vardır. Bu dere köyü baştan dolanıp aşarak Yıldız Irmağına dökülür.
İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 389
1997 418
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Lütfü Keser
1995 - Hamdi İmece

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi de2005 yılında tamamlanmıştır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

kaynak:vikipedia

WåñTêd_øØ7
11.10.2009, 10:56
Fotoğraflar


[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]



[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

WåñTêd_øØ7
11.10.2009, 11:00
Forumumuza yeni Üye olan f.eroglu ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])'dan Resimler : )

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

67_dernek_YUSUF
17.03.2013, 22:27
slm hidirnalilar

67_dernek_YUSUF
14.08.2013, 22:05
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

67_dernek_YUSUF
14.08.2013, 22:10
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]