PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ZARA ÜTÜK KÖYÜ


KAFKASKAR
26.02.2008, 16:18
TA R i H i :

utuk Koyunun tarihi hakkinda kesin bir bilgi olmamasina ragmen, koyun kurulusunun 700 yil oncesine dayandigi tahmin ediliyor. Koyumuzde ev yapimi ve tarim amaciyla yapilan calismalar esnasinda cikan kemik parcalari da bu gorusu kuvvetlendiriyor.
utuk koyunun adi yitik kelimesinden turemistir. Rivayete gore koy 7 defa batmis ve tekrar kurulmustur.

KONUMU ve COgRAFi uZELLiKLERi :

Koyumuz Zara`nin 7 km. kuzeybatisindadir. Zara`dan cikip Kucuk Zara deresi vadisi buyunca Susehri yoluna devam ederseniz Ahmet Aga uiftligine gelirsiniz. Buradan sola ayrilan oz koyleri yolunu takip ederseniz ilk koy uTuK KuYu`dur. uc tarafi dere ile cevrili olan koy hafif bir yamac uzerine kurulmus ve rakimi 1400 metredir.
Bu yol uzerindeki diger koyler: utuk, Kavasbasi, Eymir, Kurucaabat, Burhaniye, Yapak, Gumuscevre (Kemeriz), Kuscu, Akoren, ilice , Karacahisar
Koyun dogusu yani koy onu Kucuk Zara deresi boyunca sulak bir arazi yapisina sahiptir. Sulu tarim yapilan burada sogut ve kavak agaclari vardir.
Koyun guneyi ve batisi Pur denilen ve kirec tasindan olusmus daglarla cevrilidir. Bu dagin yamaclarinin bir kisminda ardic,cam ve mese ormani vardir. Koyun merasi olan Pezik Pinari Pur`un ortasindadir. Bir vadi gibi uzanan Pezik Pinari yaklasik 700m. uzunlugunda 50m. genisliginde 60m. Derinligindebir cukurdur. Pezik Pinari vadisinin bir ucundan cikan Acigoz Deresi diger ucundan topragin icine girer. Pur`un altindan devam ederek koyun batisinda tekrar yuzeye cikar. Suyu aci olan bu dere, koyun guneyinden gecerek bostanlarin arasindan Kucuk Zara deresine baglanir.
Koyumuzun kuzeyinde Karapinar Deresi ,Hamzacik Deresi ve Kuzucak Deresi vardir.
Karapinar Deresi; Kaz golu`nun ayagi ile Eymir`den gelen uiftlik Deresinin birlesimi ile olusur, Yesilova Alabalik uiftliginden gecerek Kucuk Zara Deresine baglanir. Karapinar Deresi kenarindan cikan kaynak sularinda emekli ogretmen Rasim uimen tarafindan kurulan Yesilova Alabalik ciftligi vardir.
uatoren ve Kurucaabat koylerinden gecerek gelen Hamzacik deresi ile Atalan, Arapca ve Kayilikaya koylerinden gelen Kuzucak Deresi , Karakaya mevkiinde birleserek Kucuk Zara adini alir.

Kaz Golu :
Koyun kuzey batisinda olan 210000 m² buyuklugundeki gol, koye 3km. mesafededir. Kamis ve sazlarla kapli olan gol kis aylarinda ordeklerin ugrak yeridir. Bol miktarda suluk oldugu icin gole girmek sakincalidir.

Koyumuzun cevresindeki yuksek tepeler:
Barso (ualkanin Tepe) Pur`dadir ve rakimi 1653m
Kale Tepesi Pur`dadir ve rakimi 1602m.
Gok (Toptas ) Tepe Pur`dadir ve rakimi 1644m
uatal Tepe Pur`dadir ve rakimi 1520m
ual Tepe Kavak Mezrasinin kuzeybatisindadir rakimi 1615m
Buyuk Kepez koyun kuzeyinde rakimi 1690m (Ardic, cam, mese ormani)
Kucuk ve Buyuk uamlica Tepe Pur`dadir ve rakimi 1585m

Koyumuzun cevresindeki yerlesim birimleri:
Dogusunda Kucuk Ali uiftligi ,
Kuzeyinde Eymir Koyu ve Kavasbasi uiftligi,
Kuzey Dogusunda Kurunlu , Mestan uiftligi , Hotaligil Agili , Kurunlu
Batisinda Kavak mezrasi bulunmaktadir.

iKLiMi VE BiTKi uRTuSu :

Yazlari sicak ve kurak , kislari soguk ve yagisli gecer. Karasal bir iklime sahiptir.
uevresinde ki derelerin vadileri boyunca sogut ve kavak agaclari vardir. Bir cok meyvenin yetisebildigi koyde, meyvecilige yonelik olmasa da yeni meyve agaclari dikilmeye baslanmistir.
Pur`un koye bakan yamaclarinda ardic ve cam agaclari vardir. Eskiden pur`un tamaminin Ardic, cam ve mese ormani oldugu soylenmektedir. Zaman icinde kesilerek ve kecilerin verdigi zarar sonucu yok olmaya baslamistir. Fakat koyden keciyi kaldirinca (bir evden henuz keciyi kaldiramadik ) tekrar eski halini almaya basladi. Sogut, kavak, ardic, cam, ahlat armudu, alic, karambuk, kusburnu, mamuk cevredeki bitki turleridir.
ilkbaharda karlarin erimeye baslamasi ile cigdemler, navruzlar cikmaya baslar. Nane, kekik ve degisik cicek kokulari cevreyi sarmaya baslar. Mayis sonuna dogru kasni ve kormen cikar. Kormen yemeklere hos ve guzel bir tat veren otsu bir bitkidir. Agustosun sonuna dogru kusburnu ve karambuk cikar.



[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])