PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öff Bile Deme!


bayatlı kenan58
12.05.2008, 17:54
--------------------------------------------------------------------------------

Anne-babalarımız bizim her şeyimizdir. Onlar bizim dünyaya gelmemize vesile olan sevdiklerimizdir. Sonra da besleyip-büyüten; kollayıp-gözeten;olgun bir insan olmamız için varını yoğunu; şefkat ve merhametini üzerimizden esirgemeyen yüce varlıklardır.

Cenab-ı Allah, Kur'an-ı Kerim'de ana-babaya itaati iman ile birlikte zikretmiştir. İşte bu hususla ilgili bir kaç âyeti kerimenin meâli:

"Rabbin yalnız kendisine ibadet etmenizi ve ana-babaya itaat etmenizi emretti." (İsra, 23)

"...İkisinden birisi, yahut her ikisi, senin yanında ihtiyarlı çağına ulaşırsa sakın onlara 'öf' bile deme. Onları azarlama!Onlara saygılı, nazik ve güzel söz söyle. Onları esirgeyerek alçak gönüllükle üzerlerine kanat ger. Ve 'Rabbim! Onlar beni küçüklüğümde nasıl yetiştirmişlerse şimdi sen de onları öyle esirge'diye dua et." (İsra, 23-24)

Peygamberimiz (s.a.s), "Allah'ın rızası, ana-babanın rızasında; Allah'ın gazabı da ana-babanın kızmasındadır" (Buharî, Mevakitü's-Salât, 4)

Peygamberimiz (s.a.s.), süt annesi Hz. Halime yanına gelince ayağa kalkar, cübbesini çıkarır yere serer, üzerine oturur ve saygı gösterirdi. Her konuda örnek olan Peygamberimiz (s.a.s), bizlere bu konuda da örnek olmuşlardır.

Ebû Ümâme anlatıyor: Bir adam Peygamberimize (s.a.s),

"- Ey Allah'ın Rasûlü, anne ve babanın çocukları üzerindeki hakları nelerdir?" diye sordu.

Peygamberimiz (s.a.s):
"Onlar senin cennet ve cehennemindir" buyurdular.
(İbn Mâce, Edep, 1)

Hadis-i şeriften, ana-babanın rızasını almanın, cennete girmeye; onları kırmanın da cehenneme girmeye sebep olacağı anlaşılmaktadır.

Gerçek mü'min, ana-babasına itaat ve hizmet ederek onların rızasını kazanır, dualarını alır, dünyada ve ahirette saadete erer. Ne mutlu onların rızasını kazananlara! Ne mutlu onların rızasını kazanıp cennete girenlere!...

Rabbim ana babasina iyilikte bulunanlardan etsin cümlemizi ins.Amin