PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Unutkanlık, Hafıza Sorunları ve Çözümleri


HaYLaZ
15.06.2008, 18:22
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]******/resimler/intihar.jpg

Unutkanlık sorunu, yaşlanan insanın en önemli korkularındandır. Özellikle 50'li yaşlar sonrasında ufak tefek unutkanlıklar ile ciddi bellek sorunları birbirine karıştırılır. Orta yaşlıların nerdeyse yarısı kendilerinde bir bellek kaybı sorununun başladığını zanneder. Hemen belirtelim! Bunların çoğu küçük ve hoş unutkanlıklardır. Hayatı tatlandıran ve keyif katanlar biraz da bu nükteli olaylardır! Belleği güçlü tutmanın pek çok püf noktası, uyulması gereken çok sayıda kuralı var. Harvard Tıp Okulu öğretim üyesi Dr. Aoron P. Nelson zinde bir beyne sahip olmanın temel kurallarını şöyle sıralıyor:

- Her gün egzersiz yapın. Günde 30-45 dakika, haftada en az 4 gün yürümeye, iş saatlerinde daha çok aktif olmaya, kısa mesafelerde taşıt kullanmamaya çalışın. Özellikle yürümenin beyin sağlığı ve yeniden yapılanma sürecini olumlu yönde etkilediğini gösteren çok sayıda kanıt var. Beynin yeni yetenekler kazanabilmesi beyin hücreleri arasında güçlü ve yoğun yeni bağlantılar oluşturabilmesinin başlıca desteklerinden biri de düzenli ve ılımlı egzersizlerdir. Bizim önerimiz fırsat buldukça yürümenizdir.

- Kullandığınız ilaçları yeniden gözden geçirin. Özellikle beyni etkileyen ilaçları doktor önerisi olmadan kullanmayın. Depresyon giderici, uyku verici, ruhsal gevşetici ilaçlara komşu, eş dost tavsiyeleri ile başlamayın.

- Reçetesiz satılan ilaçları rasgele yutmayın. Doğal ya da zararsız diye kullanabileceğiniz bitkisel ürünlerin (valerianlar), besin desteklerinin (melatonin) ve diğerlerinin (hüperzin, Sam'e) beyin hücrelerinizi üzebileceğini, zihinsel fonksiyonları bozabileceğini unutmayın. Antihistamik-antialerjik ilaçları özellikle alüminyum içeren antiasitleri ve uyku kolaylaştırıcıları doktorunuzla konuşmadan uzun süre kullanmayın.

- Vitaminlerden yararlanın. E ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerin, selenyum gibi serbest radikal avcısı minerallerin hücreleri oksitlenmekten koruyan güçlerinden faydalanabilirsiniz. Yeteri kadar B vitamini, özellikle B12 vitamini aldığınızdan emin olun. Dengeli bir beslenmenin de yaşlılıkta vitamin eksikliğine yol açabileceğini hatırlayın.
- Hayata bağlı kalın. Hayatınıza önem katan bağları iyice sıkılaştırın. Huzurunuzu koruma ve güçlendirmeye bakın. Aileniz, dostlarınız, işiniz, hemşerilik ve vatandaşlık bağlarınıza, inançlarınıza daha sıkı sarılın. İnsanlarla daha sık birlikte olmaya, aileniz ve arkadaşlarınızla olumlu ilişkiler kurmaya ve sosyal aktivitenizi çoğaltmaya çalışın. İyi sosyal ilişkileri olan yaşlılarda bellek fonksiyonları bozulmuyor. Sosyal ilişkiler bir taraftan zihinsel egzersizleri yoğunlaştırıyor, diğer taraftan çeşitli olayların ruhsal travmalarını hafifletmeye yardımcı oluyor.

- Hipertansiyonu ve kolesterol yüksekliği sorununu önleyin ya da kontrol altına alın. Kalbiniz için kötü olanın beyniniz için de kötü olduğunu unutmayın.

- Alkolü azaltın. Erkeklerin iki, kadınların bir ölçüden (bir ölçü içkiyi 'bir bardak şarap' olarak kabul edebilirsiniz) daha fazla alkol kullanması beyin hücrelerini tahrip edmekte ve sağlık lı yaşama engel olmaktadır.

- İyi ve kaliteli uyku uyuyun. İyi bir uyku için ortalama 8 saat gerekir. Kaliteli uyku beynin yeni öğrenilenleri pekiştirmesini sağlar. Öğrenilmiş bilgilerin pekiştirilmesinin uzun süreli belleğin en önemli desteği olduğu biliniyor.

- Stresinizi iyi yönetin. Ölçülü ve kontrollü stres dikkati yoğunlaştırmakta, odaklanmayı arttırmaktadır. Kontrolsüz, uzun süreli ve aşırı stres ise dikkati sürdürme kapasitesini yok etmekte, unutkanlığı tetiklemekte, kortizol hormonunu yükselterek beynin bellek için önemli bölümlerinde hasar geliştirmektedir.

- Yeni şeyler öğrenmeye devam edin. Her yeni bilgi ve beceri birer bellek egzersizidir. Yeni sporlar, hobiler, araştırma alanları, heyecanlı ve zevkli problemler, ezberlenen yeni şiirler ve yeni diller beyniniz için en güçlü vitaminlerdir.

- Tembelliği bırakın. Zihinsel faaliyetlerinizi sınırlamayın. Özellikle televizyon seyretmek gibi pasif faaliyetleri azaltın. Televizyon karşısında geçirdiğiniz saatler sadece bedensel değil, ruhsal sağlığınızı da kötü yönde etkiler.

gürün_güzeli
19.06.2008, 09:40
unutkanlığın yaşlılıkla ilgisi yok mesela ben şuan bu yaşımda o kadar unutkanım ki birinin 1 dk önce sölediği bişeyi ben tekrar ona sorabliyorum aynı soruyu tekrarlayabiliyorum üstüste bide.....ölecek miyim ben yaaa:(

sivaslıgenç
19.06.2008, 09:52
Aynen yaşlılıkla hiç bir alakası yok.Ben çok unutkandırım.Mesela bir mağazaya bakkala gidiyim ne alacam diye düşünürüm.
Mesela 2-3 hafta önce gece annem bana dediki git kardeşine süt al dedi gece ister ağlamsın dedi.Bende gitmişim toz şeker almışım:DHarbi çok unutkanım yaada lafa kulak vermiyorum.:)

gürün_güzeli
19.06.2008, 09:56
valla kulağımı da ben iyice veririm aslında ama şte noluyorsa daha bu yaşta başladık ama sanırım bu aldığımız gıdalardan kaynaklanıyor......herşeyde bir hormon var hiçbirşey tarlaya ekilen tohum kadar saf değil..........bunlardan olsa gerek..............

kasparix
19.06.2008, 09:56
Malesef bilim fen teknoli toplumu olmusuz gibi hormonlar vitaminler...ne yani bunlar mı unutkanlığı azaltacak tabiiki de bi ölçüde azaltabilir ancak;bu işin metafizik yönünü hep gözardı ediyoruz neden çünki nefse zor gelio şimdi gene mi nefis diyenler olucak tabiiiki diycem ahi zamanda hafızların aklında kuran kalmayacak diye bir hadis var anlaığım kadarıyla neden çünki unutacaklar ezberledikleri kutsalı ki sebebi haraam anzar nisyan(unutkanlık) verir dio bir gönül dosdu..çünki artık toplum olarak bakmayı günahdan bir yudumu haramdan saymayan bir millet olma yolunda ivmeli bir şekilde yokuş aşağı freni boşalmış bir kamyonet gibi Allaha emanet gidiyoruz hafızamızı kaybetmişiz çok mu şükür gene..böyle giderse türk islam milleti olma bilincimizide yitireceğiz Allah muhafaza....Akadaslara tavsiyem islami ölçüler (bakın bir kesim şeriat gibi anlaya bilir ben cumhuriyet sevdalısı bir gencim) dahilide yasanılırsa emin olun sadece yatalak derecede hastakandığımız zaman belki o hastalıkalrla karsılasırız ...Kura nı kerim okumak ve dinlemek hafızayı kuvvetlendirr...Harama mümkün olduğunca yaklaşmaamaya çalışıcaz ve Kainat kitabıyla irtibatımızı kesmeyeceğiz zihnimiz açık ve sadık olacak ki unutmayacağız sağlam bi belelğe sahip olacağız ve bu istikamettede inş lisede ki kardeslerim sınavlarında össli kardeslerim finalve diğer sınavlarında ameli sınavlarımızdada basarıyı yakalıyacağımızdan ümitvarım ....

sivaslıgenç
19.06.2008, 09:58
valla kulağımı da ben iyice veririm aslında ama şte noluyorsa daha bu yaşta başladık ama sanırım bu aldığımız gıdalardan kaynaklanıyor......herşeyde bir hormon var hiçbirşey tarlaya ekilen tohum kadar saf değil..........bunlardan olsa gerek..............

Evet artık herşeyde hormon var.Adamlar iki kurş daha fazla kazanacagız diye herkesin sağlıgıyla oynuyorlar.

kasparix
19.06.2008, 10:04
KAİNATIN EFENDİSİNİN AHLAKI KUR AN OLAN EFENDİLER EFENDİSİNİN VE ONUN ASLANLARI RAŞİT HALİFELERİNİN EŞ VE KIZLARIININ AİLE İÇTİMAİ HAAYT VE DİNİ HAYATLARINI YANİ HERŞEYLERİNİ KUTSİ YASAMLARIINI BİR NEBZE ANLAYABİLİP YASAMA YOLUNDA AZICIK SUURLUCA UYGULAYABİLSEK EMİNİM NE KİŞİSEL NE AİLEVİ NE TOPLUMSAL SORUNLAR KALACAK,,,,TABİİKİ BUGÜN Kİ KONJEKTÖRÜ DE GÖZ ÖNÜNE ALIP ASLINI BOZMADAN DOĞALLIĞIYLA YASAMIMIZDA LAYIK OLDUKLARI YERE OTURTACAĞIZ ONLARI İNŞ

gürün_güzeli
11.07.2008, 10:41
bende hala unutkanlık var yardımcı olun yawww birde baş ağrısı felaket...uykusuzluk da var.....:(:(