PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşe giderken niyet


_ђคzєяƒєη_58
24.06.2008, 08:00
Sual: İşe giderken, nasıl niyet etmek gerekir?
CEVAP
İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki: Her sabah şöyle niyet etmelidir:
(Kendimin ve ailemin rızkını kazanmak, onları kimseye muhtaç bırakmamak, Allahü teâlâya rahat ve temiz ibadet edebilmek, ahiret yolunda yürüyebilmek için işime gidiyorum.)

O gün, Müslümanlara iyilik, yardım ve nasihat, emr-i maruf, nehy-i münker yapmayı kalbinden geçirmelidir. Namazda kusur edenlere, günah işleyenlere, emr-i maruf yapmalıdır. Böyle niyet eden bir kimse, işini yaptığı müddetçe, hep sevab kazanır. Onun her işi, ibadet olur. (K. Saadet)

Sözümüzü kabul etmeyecekse, tartışmaya sebep olacaksa kimseye karışmamalı, emr-i maruf için uygun kimselere, doğru bir din kitabı, mesela bir İslam Ahlakı hediye etmelidir.

Bir öğrenci de, (Faydalı bir meslek sahibi olmak yani Müslümanlara ve dinimize hizmet etmek için okuyorum) diye niyet ederse, okulunu bitirene kadar, devamlı sevab kazanır. Namazını terk etmedikçe, derslerine çalışması da, ibadet olur.

Bir kimse, her işinde niyetini düzeltirse, görünüşte dünyalık olan işleri bile, ahiret işi olur, sevab kazanır. Fakat niyeti bozuk olursa, mesela gösteriş olsun diye ibadet ederse, ahiret için olan işleri de, dünyalık olur, sevab kazanmak yerine günaha girer.

Delille ispat etmek
Sual: Öğrendiklerimizi, bir kimseye anlatacak olsak, o da, kabul etmezse, ispat için delillerini teker teker göstermek gerekmez mi?
CEVAP
Delille bir kimseyi ikna etmek imkânsız gibidir. Tartışmak da, kesinlikle caiz değildir. Tartışma, dostluğu giderir, düşmanlığı arttırır. Dinimizin bildirdiği güzel ahlakla süslenmeli, hâl ve hareketlerimizle örnek olmaya çalışmalıyız. (Lisan-i hâl, lisan-ı kalden entaktır) sözü meşhurdur. Yani, insanın hâl ve hareketi, sözünden daha tesirli olur. Müslümanların güzel hâllerine bakıp, doğru yolu bulanlar olmuştur.

Bir kişiyi hidayete kavuşturmak, hiç kimsenin elinde değildir. Hidayeti veren yalnız Allahü teâlâdır. İnsanlarsa, sadece hidayete sebep olurlar. Kendi sözümüz yerine, büyüklerin sözünü tercih etmeliyiz. Yani İslam âlimlerinin yazdığı kitapları tavsiye etmeliyiz. Faydalanacağını tahmin ettiğimiz kimselere, uygun bir kitap, mesela İslam Ahlakı veya Herkese Lazım Olan İman kitabını hediye etmek, bu sebebe yapışmak olur ve çok sevab olur.

gürün_güzeli
24.06.2008, 08:23
emeklerine sağlık kardeşim...................... ............