PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arkeolojik kazılarda iskelet bulundu


_DuMaN_58
17.07.2008, 14:27
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Sivas Belediyesi, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) ve İl Müze Müdürlüğü tarafından Medreseler Bölgesi'nde yapılan kazı çalışmalarında iki insan iskeleti bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Sivas Belediyesi'nin Kent Meydan Projesi kapsamında Şifaiye, Çifte Minareli ve Buruciye Medreseleri ile Kale Camii etrafında yapılan arkeolojik kazı ve çevre düzenleme çalışması sırasında, hangi dönemde yaşadığı henüz belirlenemeyen iki insan iskeleti bulundu.

Kazı sorumlularından CÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Başak Akay, yerin yaklaşık 1.5 metre altındaki kazı çalışmaları sırasında üst üste yatırılmış şekilde bulunan iskeletlerin, Antropoloji Bölümü'nde inceleneceğini söyledi. Akay, "Arkadaşlarımız kazı sırasında kafatası parçalanmış bir iskelete rastladı. Biz de kazıları genişleterek tüm vücudu çıkardık. Baktığımızda ikinci bir iskelete rastladık. Üst üste yatırılmış şekilde bulunan iskeletlerden birinin 10 yaşlarında, diğerinin ise yetişkin bir insana
ait olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

İskeletlerin üzerinden boncuk ve yüzük gibi bir cismin çıkmadığını da belirten Akay, "İskeletlerin cinsi ve dönemine ait herhangi bir bulguya rastlamadık. Ancak bu iskeletler gerekli muhafaza sonrasında, büyük olasılıkla Antropoloji Bölümü'ne gönderilecek. Ölüm nedenleri, cinsiyetleri ve ne zaman öldükleri konusunda araştırma yapılacak" şeklinde konuştu. İskeletlerin yatış şekli itibarı ile Hristiyan dinine mensup insanlara ait olduğunu düşündüklerini de kaydeden Akay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hıristiyan inancına göre ölüler başları batıya dönük olarak defnediliyor. Bir de elleri çapraz yapılırken, ayakları da üst üste konuluyor. Ama dönemi konusunda bir bulgu yok. Ermeni midir? Bizanslı mıdır? Onu bilemem. İskeletlerin üzerinde bir bulguya rastlasaydık bize hangi dönemde yaşadıkları konusunda ipuçları verebilirdi."
Akay, toplu mezar ihtimaline karşı bulunan iki iskeletin çevresinde kazı çalışması yaptıklarını ancak başka iskeletlere rastlamadıklarını söyledi.

Arkeolojik kazı yapılan Şifaiye Medresesi 1217 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzettin Keykavus tarafından, Çifte Minareli Medrese 1271 yılında Vezir Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından, Buruciye Medresesi 1271 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı III. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından ve Kale Camii ise III. Sultan Murat'ın vezirlerinden Sivas Valisi Mahmud Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılmıştı.