PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hamilelikte Stres, Sigara Kadar Zararlı


ABDULLAH DUMAN
01.10.2008, 10:36
Özellikle Çalışan Anne Adaylarının Stres Konusunda Büyük Sıkıntı Yaşadıklarını Belirten Uzmanlar, Yapılan Araştırmalarda, Hamileyken Haftada 32 Saatten Fazla ve Stres Yüklü Ortamda Çalışmanın, Sigara Kadar Zararlı Olabileceğinin Ortaya Konulduğunu Söyledi.



Özellikle çalışan anne adaylarının stres konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten uzmanlar, yapılan araştırmalarda, hamileyken haftada 32 saatten fazla ve stres yüklü ortamda çalışmanın, sigara kadar zararlı olabileceğinin ortaya konulduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Faruk Dinçşahin, 7 bin anne üzerinde yapılan incelemeye göre, hamilelik döneminde stres altında çalışmanın, sigara içmek kadar zararlı olduğunun saptandığını kaydetti.

Dinçşahin, haftada 32 saatten fazla stresli bir meslekte çalışan annelerin doğmamış çocuklarının risk altında olduğunun bilim adamlarınca belirlendiğini ifade etti.

Hamilelik dönemini ağır çalışma koşulları altında geçiren kadınların çocuklarının, bu dönemde sigara içen annelerin çocukları gibi az kilolu doğduğunu anlatan Dinçşahin, şunları söyledi: "Hamilelik esnasında annenin havale geçirme riski çok yüksek. Araştırmaya göre, bu şartlar altında dünyaya gelen bebekler daha çok ağlıyor. Yüksek stresli işlerde çalışan anne adaylarına, haftada en fazla 24 saat çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Kadınların iş hayatında giderek daha fazla yer alması ve buna bağlı yaşadıkları stresler, düşük doğum ağırlına, erken doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine yol açmaktadır. Benzer olarak çalışmayan gebelerde de yaşanılan stresler, aynı olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Hamile olanlarda en çok strese yol açan nedenlerin, bebeğin sağlığıyla ilgili endişeler olduğu unutulmamalı. Doğum korkusu, istenmeyen gebelikler, yoğun iş hayatı, vardiyalı ya da gece nöbetli çalışmalar, gebelik depresyonu, ailevi sorunlar olduğu bilinmektedir. Anne adayında korku ve endişeye yol açan her türlü stres, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebekte gelişme geriliğine neden olmaktadır. Düşük stresli kırsal kesimde ise normal doğum oranları daha yüksektir. Stres ve sigara olumsuz etkileri ikiye katlamaktadır."

(CİHAN)

tatli-dilli
01.10.2008, 11:01
birgün olurda evlenip hamile kalirsam (bir yandan cok güzel olur diger taraftan öyle koca bi göbekli halimi hic düsünemiyorum, cekilin yol verin bana) dikkat etmem gereken cok sey oldugunu biliyorum : )) stress bitek hamilelikte degil genel anlamda cok zararli...

gürün_güzeli
01.10.2008, 11:14
hamile olduğumuzda uyarız:) emeğine sağlık

ABDULLAH DUMAN
01.10.2008, 15:47
birgün olurda evlenip hamile kalirsam (bir yandan cok güzel olur diger taraftan öyle koca bi göbekli halimi hic düsünemiyorum, cekilin yol verin bana) dikkat etmem gereken cok sey oldugunu biliyorum : )) stress bitek hamilelikte degil genel anlamda cok zararli...

evet stres çoğu hastalığın başlıca nedenleri şeker hastalığı şekeri fazla tüketenlerdemi oluyor hayır şeker hastalığı sinir ve stresten doğan bir hastalık hiçbir zaman içine atmayacaksın ALLAH korusun biryerde patlak veriyo