PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kangal İlçesi'nin Tarihi...


ALACAHANLI
31.10.2008, 22:36
KANGAL İLÇESİ

Zülküf SARITEPE

Sivas'ın ilçesi olan Kangal, Sivas'ın güneyinde, Höyüklü Dağı'nın kuzeyinde kurulmuştur. Yüzölçü¬mü 3.792 km2, denizden yüksekliği 1.520 m, Sivas'a uzaklığı 89 km’dir . Kangal ilçesi kuzeyde; Ulaş, Merkez ve Hafik ilçesi, Kuzeydoğuda Zara, Doğuda; Divriği, Güneydoğuda Malatya, Güneyde; Gürün, Güneybatıda; Kayseri, Batıda ise Altınyayla ilçesi ile çevrilidir. Hem karayolu hem de demiryolu ulaşımı olan Kangal ilçesi Sivas- Malatya karayolunun üzerinde bulunmaktadır. Coğrafi konumu itibari ile bir geçiş yeri durumundadır. Fakat coğrafi konumunun kendisine sağladığı avantajları kullanamamaktadır. Sivas-Malatya karayolu üzerindeki ilçe, 8 km'lik bir yolla Armağan istasyonundan Sivas-Çetinkaya demiryoluna bağlanır.

Kangal adının anlamı hakkında çeşitli görüşler mevcuttur. Bu görüşler kısaca şöyledir. Kangal çevresinde çok biten (yetişen) "Kangal" bitkisinden dolayı , Kangal'a yerleşen iki düşman aşiretin kan davalarına burada son vermeleri dolayısı ile "Kan-kal" şeklinde isim almış ve daha sonra şive nedeniyle Kangal'a dönüşmüştür. Yine yerli halkın Anadolu'ya ilk gelen "Kangar" boylarından olmasından dolayı buraya Kangar denmiş ve zamanla Kangal şeklinde söylenmeye başlanmıştır. Diğer bir görüş ise; Kangal ilçesi geniş bir vadi içinde olup etrafındaki dağların Kangal şeklinde çevrelenmesine izafeten bu ad verilmiştir.

Makalenin Tamamı için;

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

yerliturkuaz
31.10.2008, 22:40
Kangal ilçemiz gerek Kangal köpeği gerekse Balıklı gölü ile turizm potansiyeli olan bir kentimizdir...

ALACAHANLI
01.11.2008, 14:58
Tarihi Değerleri :

Camii: Kare planlı, üzeri kubbeyle örtülüdür. Batı ve Kuzey yönü üçer kubbeyle örtülüdür. Kesme taştan 18. yüzyılda inşa edilmiştir.

Alacahan Kervansarayı : Camii,han ve sur duvarlarından oluşmaktadır. Eski İpek Yolu şimdiki Sivas-Erzincan yolu üzerinde, Alacahan nahiyesi içerisindedir. Siyah-beyaz kesme taşlarla almaşık olarak örülmüştür. Adını da bu örgü sisteminden almıştır. Muhtemelen 17.yüzyıl Osmanlı Hanı olabilir.

Halil Rıfat Paşa Köprüsü : Alacahan bucağına bağlı Yeşil Kale köyüne giderken Malatya yolu üzerindedir. Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa yaptırmıştır. Tekgözlü 3.80m. genişliğinde 4.15m. yüksekliğinde, 10.5m. uzunluğundadır.

Tekke Köyü Samud Baba Kümbeti : Kapı üzerindeki kitabesine göre 1573.yılında yaptırılmıştır. Dıştan altıgen planlı, içten daire kubbeli,dıştan pramidal külahlı olup,tamamen taştan imal edilmiştir.

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]