PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AYAKTA SU İÇMEYİNNN!!!


barikat58
20.02.2009, 19:25
Resulûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

Sakın sizden birisi ayakta su içmesin..Kim unutarak (ayakta) su içerse derhal kussun.
(Müslim,Beyhaki)

İnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer.

Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına (duodenum) geçer.

Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer.

Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dâhil, birçok insan hastalıklarından korunmuş olur.

Rastgele yerde meşrubatı alıp ayakta içenler bu tehlikeye daha fazla maruz kalırlar

ALINTIDIR...

seva
26.02.2009, 15:41
ayakta su içmek günah ??




Suyu içerken imkân nisbetince kıbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardağı sağ ele alınarak içmelidir. Her hususta olduğu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli aşırı derecede su içmemelidir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Sakın sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutursa kusuversin." buyurmuştur. (Müslim)

Bununla beraber Peygamber Efendimizin bir kaç defa ayakta su içtiği ve bunun da caiz olduğunu untmamak gerekir.

Rivâyete göre, bir kere Hazret-i Alî (Kûfe mescidi'nin) geniş kapısına gelmiş ve orada ayak üzeri su içmişti. (Halkın şüphesini izâle için): "Birtakım kimseler birisinin ayak üstünde su içtiğini fenâ görürler. Halbuki ben Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem'in benim içtiğimi gördüğünüz gibi su içtiğini gördüm" dedi. (Buhari)

Abdullâh b. Abbâs, Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem ayakta Zemzem suyu içti, dediği rivâyet olunmuştur.(Buhari)



Buna göre ayakta su içmek tavsiye edilmemiştir. Bu nedenle Peygamber efendimiz baştaki açıklamayı yapmıştır. Ancak ayakta su içmenin günah olmadığını göstermek için de yine Peygamber efendimiz ayakta su içerek ruhsat yönünü göstermiştir.


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör

titizyiğido
26.02.2009, 15:45
bilgiler için teşekkürler................... .