PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erkeğin ve Kadının Hayırlısı


seva
25.03.2009, 16:04
Bu suâli bir hadîs-i şerifle cevaplandırmak en doğru yol olacaktır. Buyuruluyor ki: «Mü'minlerin îmânca en olgunu, ahlâk itibariyle en güzel olanıdır. Sizin hayırlınız, kadınları için hayırlı olanlarînızdır» (et-Terğîb ve't-Terhîb c. 3, s. 49).

Diğer bir hadîs-i Nebevide ise, şöyle buyurulmaktadır:

«Sizin hayırlınız, aile efradına hayırlı olanınızdır. Ben ehlime (karşı hayırhahlıkta'» sizin hayırlınızım» (et-Terğîb ve't-Terhîb c. 3, s. 49).

Bu iki hadîs-i şerîf, erkeğin hayırlısını gün ışığına çıkarmaktadır. Her erkek, bu ölçülere bakarak, kendisinin ne vaziyette olduğunu anlayabilir. Kimde güzel ahlâk ve onun tezahürü bulunup, aile efradına kargı hayırhahlık mevcutsa, o kimse hayırlı bir erkektir.

Şâir ne hoş ifade etmiştir:
Ahlâk iledir nizâm-ı âlem,
Ahlâk iledir kemâli âdem.

Kadının Hayırlısı

Bir erkek, alacağı kadının hayırlı olmasını isterse onda şu hususları aramalıdır: Cenâb-ı Hakk'a ibâdetini bırakmayan, kocasına itaatte kusur etmeyen ve onun kazancını saçıp savurmayan, dünyaya getirdiği çocuğunu İslâmî terbiye üzerine yetiştiren, iffet ve haya sahibi bir hanım olmalıdır. Zamanımızda bir çok kimseler, alacağı kadının serveti veya maaşı olup olmadığını araştırmaktadır.

Büyük velîlerden Süleyman Dârânî hazretleri şöyle demektedir: «iyi bir kadın, dünya metâı değil, âhiret saadetidir».

Resûlullah Efendimize «Ey Allahm Resulü, kadının hayırlı olanı hangisidir?» diye sorulmuştu. Resûl-i Ekrem Efendimiz buyurdular ki:
«(Kocası yüzüne) baksa onu memnun eden, bir şey emretse itaat eden, nefsinde ve malında, hoşlanmıyacağı bir işle, kocasına muhalefet etmeyendir» (Selâmet Yolları c. 3, s. 241).

Asık suratlı, geçimsiz ve her zaman münakaşaya yol açan bir kadın, hayır getirmez.

Hz. Lokman oğluna şöyle öğüt vermiştir: «Oğlum! Kötü kadından sakın. O seni vaktinden evvel kocaltır». İnsanın en çok takdir edilecek yönü, göze hoş görünen cihetleri değil, gönlün seveceği taraflarıdır. Bu itibarla bir kadında en fazla takdire şâyân meziyyet iffet, haya ve güzel huydur.

Peygamber Efendimiz de bir hadîs-i şeriflerinde bunu şöyle ifade buyurmaktadırlar.
«Dünyanın hepsi faydalanılacak bir şeydir. Dunya metâının hayırlısı iyi (huylu) kadındır» (Feyzü'l-Kadir c. 3, s. 548).

İslamda Kadın ve Aile

Rallim58
25.03.2009, 16:19
Rabbim herkese gönlündeki eşi nasip etsin...

Gözüken güzellikten önce gönül güzeli insanlardan nasip etsin...

Günümüzde, sorulan sorunun, İşi varmı? sorusundan önce İslamı yaşıyormu? sorulması dileklerimle...

azizkapukaya
25.03.2009, 18:55
ey yuce allahım sen ınsalara hayırları vesıle eyle

MeLody58
25.03.2009, 19:45
Peygamber Efendimiz de bir hadîs-i şeriflerinde bunu şöyle ifade buyurmaktadırlar. Dunya metâının hayırlısı iyi (huylu) kadındır» (Feyzü'l-Kadir c. 3, s. 548).
paylasım için tesekkür ederim..