PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yemekteyiz .... eziyetteyiz !


seva
20.04.2009, 15:19
Televizyonla yatıp televizyonla kalkar olduğumuz son çeyrek asırlık zamanda hepimiz gördük ve öğrendik ki; televizyoncuların reyting uğruna yapamayacakları hiçbir şey yok. Televizyoncular, para kazandıkları müddetçe, izleyiciye her şeyi izlettirebilirler ve yaşantısını televizyon programlarına göre ayarlayan bir toplumun, kendisini bambaşka bir hale dönüştüren yayınlar sonrası yaşadıkları, televizyoncular için hiç de önemli değil.

Yarışma/eğlence/reality programı “Yemekteyiz”, hem çok izleniyor, hem de çok tartışılıyor bir süredir.

Programın tartışılma nedeni: Yarışmacıların, alışık olmadığımız bir çizgide, misafir ya da ev sahibi rolü oynuyor olmaları. Birbirlerini sürekli eleştiren, yemek masalarında sürekli olarak “vukuat” çıkaran ve son derece “patavatsız” insanları izliyoruz genellikle bu televizyon programında.
Geçtiğimiz günlerde, gurmelerden, akademisyenlere, aşçılardan sosyetenin ünlü simalarına kadar pek çok insanın programa ilişkin görüşleri yer aldı medyada. Çoğunlukla, programın toplumumuzun geleneklerine, göreneklerine aykırı bir içeriği olduğu söylüyor eleştirilerde.

Öyle ya, bizler:
Misafirlerimizi güler yüzle karşılar, sunacağımız en mühim ikramın muhabbet olduğunu biliriz. Misafirliğe gittiğimizde, bizim için önemli olan ne yiyip içtiğimiz değil, nasıl karşılandığımız ve bizimle nasıl ilgilenildiğidir.

Sofraya buyur edildiğimiz vakit, önümüze konan yemeği beğenmesek dahi, usulen birkaç lokma yer, sofranın ve ev sahibinin hatırı kalmasın diye ikram edilen her çeşidin tadına bakmaya çalışırız.

“Azını koyan utanmamış” deyişi gönüllerimize yazılmış olduğundan, zengin sofrasında da, orta halli bir sofrada da, fukara sofrasında da aynı tok gönüllülükle kaşık sallarız. Yemekte mızmızlık etmeyiz.

Yemekleri didiklemek, yerli yersiz eleştirmek, bir kulp takıp kötülemek adetimiz yoktur, hiçbir zaman da olmamıştır. Ev sahibi olarak hiçbir zaman, evimize konuk olan kişilerin kılık kıyafetini aşağılamaz, “şu şöyle yenir, bu böyle içilir” diyerek yemek dersi vermeye kalkmayız. Misafir evimizin bereketidir, ona göre hareket ederiz. Öyle ki evimize gelen kişiyi sevmiyor olsak bile, alışageldiğimizden farklı davranışlar sergilemeyiz. Nezaket, misafir ağırlamanın olmazsa olmazıdır hepimiz için.

Sofradan kalkacağımız zaman, yemeği hazır eden kişiye teşekkür eder, ya “ellerinize sağlık”, ya “ziyade olsun” ya da “kesenize bereket” deriz. Misafir olarak bizim samimiyetimiz, ev sahibinin içtenliğiyle buluştuğunda mutlu olur ve ağırlayan kişiyi de mutlu ederiz. Çünkü böyle alışmışızdır. Çünkü böyle öğrenmişizdir. Tabiatımız budur…

O halde şunu soralım: Bizler, gelenek ve göreneklerimize bu derece bağlıysak ve misafirlik/sofra adabı hemen hepimiz için çok önemliyse söylendiği şekilde, ekranlarımıza konuk olan bu insanlar kimler? Hangi kültürden geliyorlar? Yoksa, maksatlı bir oyun mu izliyoruz televizyonlarda?
İzlediğimiz program elbette bir gösteri ve yarışmacılar programın formatına uygun kişilerden seçiliyorlar, üstelik işin ucunda para da var. Yine de bu programı farklı okuyabiliriz:

- Değişiyor muyuz? Şan, şöhret, para için yapamayacağımız/yapmayacağımız şeyler neler? Sınırımız ne?
- Giderek daha da arabeskleşen bir halimiz mi var? Misafirlerimize Fransız mutfağından yemekler sunup, Osmanlı mutfağından tatlılar ikram edip, hemen ardından kemençe mi dinletiyoruz?
- Değişimimizi en çıplak haliyle ekranlarda görmek bizi ürpertiyor mu? Toplumumuzun yeni haliyle yüzleşmek bize sıkıntı mı veriyor? “Biz öyle insanlar değiliz” derken aslında “öyle” insanlara dönüştüğümüzü fark etmek canımızı mı sıkıyor?

Televizyoncular, bazı ünlüler hariç olmak üzere, henüz yatak odalarımıza sızamadılar ama mahremimize girdiler yine de mutfaklarımız ve sofralarımız aracılığıyla. Yarışmacılar maskelerini düşürüp düşürüp takadursunlar, tablonun genelinde belirenler özentilerimizin, hırslarımızın bizleri başkalaştırdığını ortaya koymaya yetiyor.

Yemekteyiz programında karşı karşıya geldiğimiz şey kendi gerçekliğimiz. Şıklık dekorasyonu altında özentili ve yapmacık; samimiyet maskesi altında vahşi ve terbiye sınırlarının dışında; eğlence perdesinin berisinde oldukça can sıkıcı.

Evet, yemekteyiz.

Ama, zehir zıkkım yemekteyiz!



Münir Alati

SAWAS
20.04.2009, 15:35
Bu program ve buna benzerleri tam bir fitne programıdır.Ben 2 programına denk geldim ve dikkatimi cekti.Yarışmacı denen çapulcuların hangisinin 10 bin liraya ihtiyacı var? Hiçbirinin yok.Ama arkadasımızında dedigi gibi reyting ugruna birbirlerine sataşmaları için önceden tembih edilmiş ve fitne çıkarılması istenilmiş olduğu apacık belli.

arikarinkuchi
20.04.2009, 15:49
bende hiç sevmiyorum
o nasıl bi program yaa
kimsenin de paraya ihtiyacı yok
son model arabarla gidiyorlar alışveriş yapıyorlar
en lüx dairelerde yaşıyorlar ama öylede programlara çıkıyorlar
amaç tanınmak reyting vs. de
ihtiyacı olanlar katılsa daha iyi olur :)
yada hiç yapmasınlar bıktık o tür programlardan

sevgim 58
20.04.2009, 16:24
paryala bir ilgisi yok yarismacilar sadece gözteris pesindeler .......ayirca gercek hayata böylemi davraniyorlar ??? gercek yüzlerimi ???? kesinlikle hayir herkes yapmaca , yalan ve sahte ..........

Melankolia
20.04.2009, 16:35
Saçma ßisey Ztn Yemekteyiz Den snra Birsürü aynı Türde program çıktı Şmdi onLar bitti Giydir baKalm Faln filn Saçma saçma programLr hanqi kanaLı acsaM bu Tür programLr VaLLa Sırf bu yzden 8 e Kdr tv İzLemıormm Cok Sıkıcı:S

Kardelencicegi
21.04.2009, 15:36
Ben reyting falan anlamam.
Afrikadaki cocuklar bir parca kuru ekmek bile bulamazken.
Bunlarin yaptigi sarlatanliktan baska sey degil.
Valla ben döverim bunlari, [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]) Benimle yarismis olsalar.
Ne demek!! ALLAH´IN nimetini begenmemek.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

Bana göre degil bu yarismalar......

Cokta fesatlar ya.

seva
22.04.2009, 10:05
Bu gibi programları gündeme getiren bizleriz seyirciler olarak bizler reyting veriyoruz...

altuntas58
22.04.2009, 10:15
Bu ve buna benzer proğramlardan nefret ediyorum böye boş şeylere zamanımı harcamam

deniz kızı
22.04.2009, 10:31
kesinlikle türk örf adetlerine aykırı davranışlar sergiliyorlar. hangi evde sofraya 3 çatal 3 bıçak konuyor ismini bile bilmediğimiz yemekler yapılıyor. hadi bunları geçtik ev sahibi o kadar zahmet çekiyor misafirler beğenmiyor. yemeğe iğrenç diyorlar aç açık onca insan varken Allah çarpar insanı valla resmen rezalet bi program. ama izliyoruz bu da ayrı bi gerçek

HaZaN
22.04.2009, 10:38
Yemekteyiz proğramı ilk başladığında 1 - 2 ay kadar takip ettim ama ondan sonra izlemedim çünkü, aşağılayıcı sözler, hakaretler ve birbirlerin karalamlar, yazık günah eğer orada emek verilip bişeyler yapılıyorsa o emeğe saygı gösterin, birbirlerini rencide etmekten başka birşey yapmıyorlar basit insanlar diyorim heps bu.

seva
22.04.2009, 10:44
kesinlikle türk örf adetlerine aykırı davranışlar sergiliyorlar. hangi evde sofraya 3 çatal 3 bıçak konuyor ismini bile bilmediğimiz yemekler yapılıyor. hadi bunları geçtik ev sahibi o kadar zahmet çekiyor misafirler beğenmiyor. yemeğe iğrenç diyorlar aç açık onca insan varken Allah çarpar insanı valla resmen rezalet bi program. ama izliyoruz bu da ayrı bi gerçek

Edebinle ye yarışmaysa gene puanını ona göre ver suyunu çıkarıyolar.
yok kıl varmış Allah bilir kıllarında kendileri getiriyorlar tövbe tövbe :D

deniz kızı
22.04.2009, 10:47
Edebinle ye yarışmaysa gene puanını ona göre ver suyunu çıkarıyolar.
yok kıl varmış Allah bilir kıllarında kendileri getiriyorlar tövbe tövbe :D

evet kendileri getiriyor. bi keresinde kadın tüylü bir şapka kemer kıysfet giyinmişti. heryeri tüydü yani ve tabaktan o tüylerden biri çıktı utanmadan bi de bu benden düşmedi deyip ev sah**** yüklendi terbiye ahlak kalmamış saygı yok dürüstlük yok

seva
22.04.2009, 11:02
evet kendileri getiriyor. bi keresinde kadın tüylü bir şapka kemer kıysfet giyinmişti. heryeri tüydü yani ve tabaktan o tüylerden biri çıktı utanmadan bi de bu benden düşmedi deyip ev sah**** yüklendi terbiye ahlak kalmamış saygı yok dürüstlük yok

Ev sahibine puan vermemek içindir :D