PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sağlığınız için yatırımı yaşlanmadan yapın


seva
08.05.2009, 12:29
Sağlığınız için yatırımı yaşlanmadan yapınOrta yaşlarda hormonal çekilmelerle başlayan promenopoz ve bununla ilişkili bedensel ve ruhsal pek çok sorun, sağlıklı kadının kapısını ardı ardına çalma hazırlığındadır.




45′li yaşları takiben başlayan menopoz döneminde ise menopozun ruhsal ve bedensel belirtileri ile uğraşmaktan iyice yorgun düşen kadınları, orta yaşlarla birlikte sıklığı artan meme kanseri ve koroner kalp hastalığı gibi problemler meşgul edecektir.




Orta yaşlı kadınların sağlık tehditleri sadece bunlarla da sınırlı değildir. Meme kanseri, kemik kırılganlığı artışı (osteoporoz), osteoartiritis tipi eklem romatizması, safra kesesi taşları, kilo fazlalığı ve obezite, şeker hastalığı ve hipertansiyon ile tiroid bezi hastalıkları (hipo ve hipertiroidi) ilk akla gelenlerdir.




Güvenli ve sağlıklı geleceğin adımları



- İşe sigarayı bırakmak, alkol tüketiminizi iyice sınırlamak ve yanlış beslenme alışkanlıklarınızdan kurtulmakla başlamalısınız.




- Fazla kilolarınızı vermelisiniz.



- Daha çok meyve ve sebze tüketmeli, tam tahıllardan ve baklagillerden daha çok



yararlanmalısınız.



- Hayvansal protein tüketiminizi sınırlayıp, yağ seçiminizi bitkisel yağlar ve zeytinyağından yana kullanmalısınız.




- Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinden zengin besinleri yeterince ve Omega-3/Omega-6 dengesini koruyacak şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz. Hayvansal kaynaklı Omega-3′ler için balık ve deniz ürünlerinden, bitkisel kaynaklı Omega-3 yağ asitleri için keten tohumu, ceviz ve semizotundan, Omega-6 asitleri için de bitkisel yağlar, primose oil ve borage oil’den faydalanabilirsiniz.




- Kalsiyum yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeleri ve yarım yağlı veya yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerini yeteri kadar tüketmekte kararlı olmalısınız.




- Demir eksikliği kansızlığına karşı uyanık olmalı, demir zengini besinleri (pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, haftada 2-3 kez 100-150 gram yağsız kırmızı et) daha çok tüketmelisiniz.




- Bitkisel kimyasalların en değerlileri olan flavonoidleri, karotenoidleri (beta karoten, likopen, lutein, zeoksantin), polifenolleri, kateşinleri (siyah ve yeşil çay), proantosyanidinleri (üzüm çekirdeği yağı -grape seed exterd oil- ve pycnogenol), allicini (sarımsak) ne kadar bol tüketirseniz, bedeninizin doğal antioksidanlarla o kadar çok güçleneceğini unutmamalısınız. Orta yaş ve sonrasında kadın sağlığını önemli tehditlerin beklediği doğrudur. 40′lı yaşlar




kadın bedeninde hormonal çekilmelerin, metabolik azalmaların ve ruhsal bırakıp gitmelerin başladığı kritik bir dönemdir.






[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]