Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : İki duble rakı haram değil!

HARBİKIZ
09.06.2009, 11:22
Yaşar Nuri Öztürk'ten çarpıcı açıklamalar

İlahiyatçı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk Hanefi mezhebindeki fıkıhlara göre "şarap dışındaki içkilerin sarhoşluk kaydıyla haram" olduğunu söyledi.

Fatih Altaylı'nın Habertürk'teki Teke Tek programına katılan Öztürk islamda fıkıhların öneminden bahsetti ve İmam-ı Azam'ın devrim niteliğindeki fikirlerinden birini anlattı. İmam-ı Azam'a göre, Hanefilerde şarap dışındaki içkilerin sarhoşluk kaydıyla haram olduğunu söyledi.

10 Kadeh içtim 11.de sarhoş oldum
Öztürk fıkıh ve kelam bilgini İmam-ı Azam'ın hocası ırak fıkıhının babası sayılan İbrahim El Nehaiye'nin bir anısını şöyle aktardı:

"Nehaiye'ye soruyorlar: " 'Nebiz (şarap dışındaki sarhoş eden içkilerin tümü) içtim' diyor, '10 kadeh içtim, hiçbir şey olmadı. 11. kadehte sarhoş oldum. Şimdi ben 11. kadehten mi sarhoş olacağım, o beni sarhoş eden son kadehten mi?' "O son kadehten' diyor..."

İbn-i Abbas'ta aynısını söylüyor
Yaşar Nuri Öztürk aynı anlatıma İbn-i Abbas'ta da rastladığını söyledi ve orada yazılanları da şöyle anlattı: " Bu benim garibime gitmişti. İbrahim El Nehaiye gibi mühteşem bir fakih bunu neden söylüyor? Şaka da olsa söylemez! demiştim. Dün İbn-i Abbas-ı okuyordum. İbn-i Abbas'ı biliyorsun, sahabenin hocası... İbn-i Abbas'ın nebizlerle ilgili fikrini okudum. İbrahim El Nehiye'nin bu tabiri kelimesi kelimesine yazıyor. Orada 10-11 yerine kadeh olarak 9-10 diyor yalnızca. Sahabi gelmiş İbn-i Abbas'a sormuş. "9 kadeh içtim 10. da sarhoş oldum" Demiş ki İbn-i Abbas "Hamr yani şarap Kuran'da ismen haram olduğu için azı da çoğu da haramdır. Şarap dışındaki içecekler nebizgillerdir. Bunlar sarhoşluk kaydıyla haramdır"

Öztürk :Ben bu fikre katılmıyorum
Ancak Yaşar Nuri Öztürk hem Nehaiye'den hem de İbn-i Abbas'tan alıntı yaparak anlattığı bu fikre katılmadığını da sözlerine eklemeden edemedi: "Bana sorarsan sen bu fikre katılıyor musun? diye... Ben katılmıyorum. Ben şöyle karşı çıkıyorum: İllete bakıyorum. Hanefilik burada kıyası kullanmamış. Hanefiler Nisa suresinden "sarhoş olduğunuzda namaza durmayınız" ayetinden yola çıkıyor.

Sarhoş olmadan içiyorum diyene İslam açısından kızamam
Ama biri çıkar da bana "iki tek rakı içiyorum, ama sarhoş olmuyorum. Ben hanefiyim. Hanefi fikhının bu fetvasına saygım var" derse, ben bu adamı islam açısından sorgulamayam, ona kızamam. Bin yıllık fıkıh ortada.

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

barikat58
09.06.2009, 11:26
peygamberimiz "çogu haram olan şeyin azıda haramdır" diyerek ta 1400 yıl önce bu konuya nokta koymuş.sosyete imamı kandırsa kandırsa temsil ettigi sosyeteyi kandırır

HARBİKIZ
09.06.2009, 11:28
içki bütün kötülüklerin anasıdır........

H_Turan
09.06.2009, 11:36
İçkinin Azıda Çoğuda Haramdır Bunu Söyleyenin Kimlere Hizmet ettiğini bir türlü anlayamıyorum.

HARBİKIZ
09.06.2009, 11:39
Yüce Allah (Azze ve Celle) , Mâide suresinin 90 ve 91. âyetlerinde şöyle buyurmaktadır.

“Ey iman edenler! İçki, kuma.r, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz, değil mi?”

HaZaN
09.06.2009, 11:59
"Her sarhoş edici şey içkidir ve her sarhoş edici içki haramdır Kim dünyada devamlı içki içer ve tevbe etmeden ölürse, âhirette o kimse, âhiret şerbeti içemez!" (251 Müslim, )

"İçkiden uzak durunuz; çünkü o, her kötülüğün anahtarıdır" (Hakim, elMüstedrek)

ALLAH(cc)hiç kimseyi kötü yollara düşürmesin, iyilerle karşılaştırsın bizleri.

Salim58
09.06.2009, 12:00
haramın küçüğü büyüğü olmaz azı çoğu hiçolmaz damlası bile haram bildiğim bu bu bildiğimde bana yeter

Cley
09.06.2009, 12:16
Saçma sapan konuları açmayalım lütfen

HARBİKIZ
09.06.2009, 12:19
Saçma sapan konuları açmayalım lütfenneresi saçma sapan bu konunun,kriterleri söyleyin de ona göre açalım bari.......

bahar5834
09.06.2009, 12:21
Saçma sapan konuları açmayalım lütfen

çok hakli ne bu saçma sapan konu yorum yazmaya bile gerek yok .........

Salim58
09.06.2009, 12:23

süzgeçten geçirin ozaman süzün ordan açılsın yazan yazar yazmayan bağımsızdır zaten

barikat58
09.06.2009, 12:23

cley sacma diyene kadar sesiniz çıkmıyordu.sizce neden sacma acıklarmısınız.

Cley
09.06.2009, 12:24
İçkinin haram oldugunu bilmeyen mi var. 2 dublesi haram değilmiş filan. Kendin inanıyor musun buna HARBİKIZ. Kendinin de inanmadığı şeyi konu olarak açıyorsan bu saçmadır işte.

H_Turan
09.06.2009, 12:25
Saçma konu değil Önemli konu İçkinin azıda çoğuda haramdır .

Salim58
09.06.2009, 12:26
İçkinin haram oldugunu bilmeyen mi var. 2 dublesi haram değilmiş filan. Kendin inanıyor musun buna HARBİKIZ. Kendinin de inanmadığı şeyi konu olarak açıyorsan bu saçmadır işte.

ben çok şahit oldum haram olmadığını bilmeyenlere

Cley
09.06.2009, 12:27
Peki ben daha bişey yazmıyorum buyrun konu sizin. İstediğiniz gibi kullanın.

bahar5834
09.06.2009, 12:29
ben yeni açtim forumu bak bakalim sen önce bır sonra bana cvp yaz .....evet saçma şimdi

çok saçma bir konu daha açimiz devlet bahçeliden diye sonra burda bilet bır bırine ducen gene konu kilit takilacak .....

barikat58
09.06.2009, 12:32
ben yeni açtim forumu bak bakalim sen önce bır sonra bana cvp yaz .....evet saçma şimdi

çok saçma bir konu daha açimiz devlet bahçeliden diye sonra burda bilet bır bırine ducen gene konu kilit takilacak .....

hiç bişey anlamadım bilet falan

heartache58
09.06.2009, 12:36

yine milleti birbirine düşürcen demek istiyor sanırım arkadasımız

Arif Coşkun
09.06.2009, 12:37
Allah herkese bir akıl fikir vermiş, eğiriyi doğruyo görecek kadar,
İşine gelen içer gelmeyen içmez, ne sizin içme demenizle millet içemz nede iç demenizle...
Bırakın insanlar kendileri karar versin içip içmeyeceğine size neden, boşu boşuna birbirinize giriyorsunuz, lütfen içemeyene saygılı olunduğu gibi içenede aynı duyarlığı göstermek gerekir. Herkesin kendi kararı.
Bence bunun tartışılmasına da gerek yok.

serhat_58
09.06.2009, 12:39
arif abime katiliom herkesin akli fikri varicen icer icmeyen icmez.
gunahi kendine

barikat58
09.06.2009, 12:40
yine milleti birbirine düşürcen demek istiyor sanırım arkadasımız

ne zaman düşürdüm ki?

H_Turan
09.06.2009, 12:41
İçki kötülüklerin Anasıdır İçki içmeyi lütfe normal göstermeyelim.

heartache58
09.06.2009, 12:43
ne zaman düşürdüm ki?

sen değil,arkadasın yorumuna bakılırsa konuyu acan arkadasa söylüyor,harbikız'ın bi konusu kapatılmştı cunku tartısma ortamı yaratmştı diye..

Cley
09.06.2009, 12:45
Saçma konu değil Önemli konu İçkinin azıda çoğuda haramdır .

İçki kötülüklerin Anasıdır İçki içmeyi lütfe normal göstermeyelim.

Kardeş kendi yazdığın mesajlarla çelişiyorsun. Yazıyı okuduysan içki içmeyi (2duble) normal olarak kabul eden bir yazı.

barikat58
09.06.2009, 12:47
yok herkes neyin ne oldugunu biliyorda.neyin haram oldugunu neyin helal oldugunu bunun zaten tartışması olmaz.kimsede bunu tartısmıyor zaten.konunun acılıp acılmaması tartısılıyor.ama milleti birbirine düşürmek falan bunlar hoş sözler degil.ben yada harbikız kime dediyse farketmez.varsayalım konu sacma ya bir cok konuda yapılan bir cok sacma yorumlar ne olacak.iyi ozaman bundan sonra sacma yorumlarda ünlem eklerim.

Kibrisli

:):):):):):):):) bende... Ha bide sosyete imamımız aynı zamanda buna karşı olduğunu söylüyor... Onu okumadın heralde barikat...

Saçma bulan arkadaşlar okumaz, yorumda yapmaz kimse bağlamıyor onları... Onlarca saçma konu varken sitede...

H_Turan
Kardeş kendi yazdığın mesajlarla çelişiyorsun. Yazıyı okuduysan içki içmeyi (2duble) normal olarak kabul eden bir yazı.

Çelişmiyorum Sadece Bundan Etkilenebilirler O yüzden Etkilenmemeleri lazım Saçma değil o yüzden.

barikat58
09.06.2009, 12:51
içki içmeden sarhoş olanlar var yorumlara bakılırsa :D:D:D demekki lafı bile etki ediyor :D

Cley
09.06.2009, 12:54
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

Yakın zamanda su dolaplarında ters çevrilmiş damacanalar görebiliriz. Cley Hayratı. Lütfen fazla içmeyiniz haram oluyormuş :D

ABDULLAH DUMAN
09.06.2009, 12:56
Bu adam ne anlar bu işlerden gitsin şaklabanlık yapsın

barikat58
09.06.2009, 12:57
:):):):):):):):) bende... Ha bide sosyete imamımız aynı zamanda buna karşı olduğunu söylüyor... Onu okumadın heralde barikat...

Saçma bulan arkadaşlar okumaz, yorumda yapmaz kimse bağlamıyor onları... Onlarca saçma konu varken sitede...

yav bazen ters düşsekte fikirlerde her zaman görüşüne saygı duyuyorum biliyorsun.sacma konusuna %100 katılıyorum.sacma deyip yorum yapmak daha sacma bence okuma yazma ozaman :) bide o fıkıhla dogrulamaya calışıyor abi.2 tek atarda hanefiyim bu görüşe saygım var derse bir adam ona bişey diyemem kızamam diyor.yani fıkıhta olur göstermeye calışıyor.içen içer içmeyen içmez beni baglamaz.içen biliyorda içiyor içmeyende biliyorda içmiyor.dedim ya lafı bile etki yapıyormus bazen :D ondan uzadı bu kadar yoksa en fazla 5 yorum olurdu bu konuda

Cley
09.06.2009, 13:02
Eğer sitede görevliysem açılan konulara ve yorumlara müdehale etmem gerekiyor. Arkadasın açtığı her konu tartışma çıkaran konular. Ak Parti ile ilgili,ZAhid Akman ile ilgili Arabistanla ilgili Bahçelinin Alevi açılımıyla ilgili vs. yine tekrarlıyorum saçma ve tartışmaya yol açacak konulardan uzak duralım. internette buldugumuz her haberi açmayalım.

H_Turan
09.06.2009, 13:04
Bu adam Nasıl İlahiyatçı olmuş anlamadım.

barikat58
09.06.2009, 13:06
Eğer sitede görevliysem açılan konulara ve yorumlara müdehale etmem gerekiyor. Arkadasın açtığı her konu tartışma çıkaran konular. Ak Parti ile ilgili,ZAhid Akman ile ilgili Arabistanla ilgili Bahçelinin Alevi açılımıyla ilgili vs. yine tekrarlıyorum saçma ve tartışmaya yol açacak konulardan uzak duralım. internette buldugumuz her haberi açmayalım.

arabistana,siyasi haberler ve alevi-sünni meselelerine katılıyorum ama bu konuda tartısacak bişey yokki.bunu uzatan senin yazdıgın saçma diye yorum var bide bahar hanımın 35 metreden sert şutu :D

bahar5834
09.06.2009, 13:08

çok saçma bir konu daha açimiz devlet bahçeliden diye sonra burda millet bır bırine düşecek gene konuya kilit takilacak .....

ben şimde ne söyledimde konu uzadi isteyen yazar istemeyen yazmaz ........

burda düşüncelerimizi yazmaktami suç hemde alay eder gibi yaziyorsun içmeden sarhoş dıye ........herkese hayırlı yorumlar .....

barikat58
09.06.2009, 13:11
ben şimde ne söyledimde konu uzadi isteyen yazar istemeyen yazmaz ........

burda düşüncelerimizi yazmaktami suç hemde alay eder gibi yaziyorsun içmeden sarhoş dıye ........herkese hayırlı yorumlar .....

istemeyen yazmaz diyosun sende istemeye istemeye yazıyorsun ama!!!

ünlem koyuyorum!!!!!!!!

Cley
09.06.2009, 13:20
arabistana,siyasi haberler ve alevi-sünni meselelerine katılıyorum ama bu konuda tartısacak bişey yokki.bunu uzatan senin yazdıgın saçma diye yorum var bide bahar hanımın 35 metreden sert şutu :D

Benim yazdıgım günlerdir açılan konulara bir tepkiydi. Daha önce yazmam gerekiyodu ama bugune nasipmiş.

Arif Coşkun
09.06.2009, 13:21
Bak istemeyerek yazıyorum, herkese birer bardak şerbet veriyorum tatlı içelim tatlı yazalım bardaklar kırılmadan bu konuyada bir nokta koyalım desem :D

H_Turan
09.06.2009, 13:22
Yazmıyacağım Diyenlerde Yazıyor Tartışmak İyidir Niye Korkuyorsunuzki :)

barikat58
09.06.2009, 13:26
Yazmıyacağım Diyenlerde Yazıyor Tartışmak İyidir Niye Korkuyorsunuzki :)

mehmet ali birand.............32.gün
ali kırca....................siyas et meydanı
ugur dündar................arena

3 önemli haberci ve programları orda tartışabilirsin birde abbasla genc bakış var o en ideali :)

H_Turan
09.06.2009, 13:29
mehmet ali birand.............32.gün
ali kırca....................siyas et meydanı
ugur dündar................arena

3 önemli haberci ve programları orda tartışabilirsin birde abbasla genc bakış var o en ideali :)

O saydığın Tartışma Programlarını Sevmiyorum.

Başka yokmu:D

barikat58
09.06.2009, 13:31
O saydığın Tartışma Programlarını Sevmiyorum.

Başka yokmu:D

gitsende seni koymazlar zaten :D :D sebebini sorma :rolleyes:

HARBİKIZ
09.06.2009, 13:32
İçkinin haram oldugunu bilmeyen mi var. 2 dublesi haram değilmiş filan. Kendin inanıyor musun buna HARBİKIZ. Kendinin de inanmadığı şeyi konu olarak açıyorsan bu saçmadır işte.arkadaşım siz konuyu ve beni tam olarak anlayamadınız herhalde lütfen bir kere daha okurmusunuz,konu açmakla benim inanıp inanmamam arasında ne gibi bir bağlantı kuruyorsunuz hiç anlamış değilim. adamlar çıkmış tv de konuşmuş basına aksetmiş biz de burada verdik ne var bunda anlamış değilim.verdiğim bir haberde illaki bir tarafı mı tutmam gerekir.ayrıca site yöneticiliği yok bu konu hoşuma gitmedi saçma deme makamı değildir ki... benim asıl ilgi alanım yazılım program güvenlik konuları onlarla ilgili konu açsam kaç kişiyi ilgilendirir ki. bakın ne güzel site de hareketlenme var herkes fikrini beyan ediyor güzel bir forum ortamı oluşuyor. ne dersiniz böyle bir forum daha kaliteli ve bağımlı yapmaz mı .........

ErdalGüler
09.06.2009, 13:42
Haramın azı çoğu, ölçüsü olmaz. Haram demek Sözlükte, yasaklama, mahrum etme anlamlarına gelir yani haram demek yasak demektir. İçkiyi Allah(c.c.) kitabında açık bir şekilde yasaklamıştır. Müslüman olarak görevimiz Allah(c.c.)'ın yasaklarına uymak emirlerini yapmaktır. Kuran'da içkinin faydalarının olduğuda belirtiliyor, ancak zararları daha fazla olduğu için tamamen yasaklanmıştır deniyor. Haram olan bir şeyin kısmen helal olarak gösterilmeye çalışılması ne kadarda üzücü bir durumdur. Fetva vermek ve ona göre insanları yanlış yönde yönlendirmek çok büyük bir günahtır. O kadar insanın yanlışa gitmesine sebep olmak çok büyük bir elemdir. Bu durumda zinanında belirli halleri helaldir diye söylenebileceği unutulmamalıdır. Yani insanların yanlışları kitaba uydurulmaz. Ne yazık ki haram olan şeyleri yapıp sonrada aslında bu helaldir denilmesine o kadar çok kişinin ihtiyacı varki, işte böyler insanlarda bu yüzden bu kadar rahat konuşabiliyorlar. Çok yazık koskoca profesör olmuş ama daha haramı helali bilmiyor daha ne diyeyim...

Şunu sakın unutmayalım ki Allah'ın koyduğu kurallar ile sınırlar kesin ve nettir. insanların şu anki yaşamlarına göre uyarlanamaz. İnsanlar yaşamlarını Allah(c.c) 'ın kurallarına göre uygularlar.

titizyiğido
09.06.2009, 14:03
yaşar nuri öztürk ün sahte cinci hocalardan bir farkı yok............cinci hocalarda bol keseden sallıyo buda..............bence bu herifi sahtekarlıktan içeri atmalı...........

Arif Coşkun
09.06.2009, 14:10
arkadaşım siz konuyu ve beni tam olarak anlayamadınız herhalde lütfen bir kere daha okurmusunuz,konu açmakla benim inanıp inanmamam arasında ne gibi bir bağlantı kuruyorsunuz hiç anlamış değilim. adamlar çıkmış tv de konuşmuş basına aksetmiş biz de burada verdik ne var bunda anlamış değilim.verdiğim bir haberde illaki bir tarafı mı tutmam gerekir.ayrıca site yöneticiliği yok bu konu hoşuma gitmedi saçma deme makamı değildir ki... benim asıl ilgi alanım yazılım program güvenlik konuları onlarla ilgili konu açsam kaç kişiyi ilgilendirir ki. bakın ne güzel site de hareketlenme var herkes fikrini beyan ediyor güzel bir forum ortamı oluşuyor. ne dersiniz böyle bir forum daha kaliteli ve bağımlı yapmaz mı .........

Buarada size katılyorum haraketlilik. Evet bunu inkar edemeyiz. Şu konuyu açabilirsin şunu açamazsın deme gibi bir dayatmamızda söz konusu olamaz zaten.
Hakaret, küfür, aşağılayıcı konular açılmadığı sürece, görüş alış verişi olacak tüm konular tabiki tartışılabilir. Ancak seviye, karşı fikire saygı hoşgörü ortamı içerisinde olmalıdır. Bunlarıda hep beraber dikkate alalım lütfen...

LaEdri
09.06.2009, 16:35
Yaşar Nuri'nin yorumları buraya konu olarak açılmayı haketmiyor diye düşünüyorum..

altuntas58
09.06.2009, 17:32
arkadaşım siz konuyu ve beni tam olarak anlayamadınız herhalde lütfen bir kere daha okurmusunuz,konu açmakla benim inanıp inanmamam arasında ne gibi bir bağlantı kuruyorsunuz hiç anlamış değilim. adamlar çıkmış tv de konuşmuş basına aksetmiş biz de burada verdik ne var bunda anlamış değilim.verdiğim bir haberde illaki bir tarafı mı tutmam gerekir.ayrıca site yöneticiliği yok bu konu hoşuma gitmedi saçma deme makamı değildir ki... benim asıl ilgi alanım yazılım program güvenlik konuları onlarla ilgili konu açsam kaç kişiyi ilgilendirir ki. bakın ne güzel site de hareketlenme var herkes fikrini beyan ediyor güzel bir forum ortamı oluşuyor. ne dersiniz böyle bir forum daha kaliteli ve bağımlı yapmaz mı .........

Seviyeli bir tartışma olduğu müddetce hiç kimsenin görüşünü belirmesinde bir sakınca görmüyorum bende bu konuda Size katılıyorum

besyo_cu
09.06.2009, 17:38
Sitemizin daha güzel bir site haline gelmesi için farklı görüşlerin ve farklı haberlerin yer alması gerektiğine inanıyorum...

Ancak sitemizin dokusunu bozmuyacak [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] temasına uygun haberler olmalı yani ya Sivas ile alakalı yada Türkiye genelinde etki eden önemli haberlere yer verilmeli diye düşünüyorum...

Bu açıdan da yöneticimiz Cley e katılıyorum...

sandalli
09.06.2009, 17:56
Bence hersey tartisilmali, birbirimizi kirmadan, kisilik haklarina saygi cercevesinde tartisildigi sürece problem yok. Size göre gereksiz bir konu bir baskasina göre önemlidir. Bunada dikkat etmek gerek. Sitede bu konudan daha gereksiz onlarca konu acildi. Bence saygi duyulmali ve size göre sacma bir konu ise insanlari kirmadan ya yorumsuz gecersiniz yada fikrinizi söylersiniz. Konunun icerigini yorumlamaya gerek yok, cogu sarhosluk veren seyin azida haramdir.

VeLeCiRaPToR
09.06.2009, 18:38
din hakkında yaşar nuri ozturk ve zekeriya beyazın soylediklerini kaale almak saçmalıktır dıyorum.....

seva
10.06.2009, 09:07
hiiiiiiiiiiiiiiiiiç şaşırmadım...

ayten58
10.06.2009, 09:30
ben 13 gündür bö breklerdeki taş yüzünden serum kolik oldum ağrıyı kessin diye ve bana bira iç düşer diyolar arkadaşlarım falan bende diyorumki ölsem bu sancıdan gine içmem cuma günleri hangi yüzle kur,anı kerimin yüzüne bakacağım insan utanır be ben sigarayı bile içerken allahın verdiği emanet bedeni mahvediyrum diye utanıyorum kaldıki içki