PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gençliğim Eyvah

fırtına110
15.06.2009, 15:23
Büyük edebiyatçımız Tarık Buğra ne güzel demiş,gençliğim eyvah!Evet gençlik eyvahlar dedirtecek durumda.17 yıllık eğitimci olarak diyorum ki gençlik zor durumda,bunalımda,uçurumun kenarında.Okumayan,araştırmaya n,sormayan,sorgulamayan,hedefs iz bir gençlik yetişiyor.Gençlik sahipsiz,yada sahiplenmemiş.

Biz yetişkinler,bu durumu hep görüyoruz,görmesine de sadece görüyoruz işte.Büyüklerin gençlere sadece eyvah demesi vah etmesi kar etmez.Nesil elden gidiyor,ahlak kalmamış,inançlarımız zedeleniyor,geleneklerimiz,örf ümüz,adetlerimiz yok olma durumunda deyip hayıflanıyoruz sürekli.Hatta bütün kabahati,suçu hep gençlikte arıyoruz.Sanki tek suçlu gençlermiş gibi.Biz yetişkinlerin hiç hatası,yanlışı yokmuş gibi pişkince normal hayatımızı devam ettiriyoruz.

Gençlik ne istiyor,nasıl mutlu olur,duyguları nelerdir,nelerden hoşlanır,ihtiyaçları nelerdir,bütün bunları maalesef ciddi olarak düşünüp çare üreten hiçbir mekanizma,kurum yok.Günümüz Türk genci eğlenmeyi seviyor,enerjisini bir şekilde atmak istiyor,kalıplarını kırmak istiyor,yeniliği,modayı takip ediyor.İşte bu tespitleri yapabilirsek,sorununda kaynağını yakalayabilmiş oluruz.Benim kuşağım gençlik yıllarını cep telefonları,özel televizyon kanalları,cafeler,bilgisayar,i nternet olmadan yaşadı.Şimdi biz kalkıyoruz gençlere siz niye şöyle böylesiniz diyoruz.Dememeliyiz.Anlamaya çalışmalıyız.Gençleri dinlemeliyiz.Çareler,çözümler üretmeliyiz.

Günümüz öğrenci gençliğinden birkaç örnek vermek istiyorum.Büyükler olarak bizler hep şunu diyoruz.Bizim zamanımızda öğrenci,öğretmenini gördüğü zaman önünü iliklerdi,üstünü başını düzeltirdi.Kravatı düzgün olurdu,birbirlerine sövmez, vs vs.Tamam haklı olabiliriz ama,bu gençliğin böyle davranmasını nedenlerini hiç düşündük mü,sorguladık mı kendimizi.Bence hayır.Bütün suçu gençliğe yükleyip,sonrada eyvahlar çekiyoruz.Ailelerin hiç mi kabahati yok.Biz çocuklarımızı ne kadar yetiştirebiliyoruz ki,onlarla ne kadar ilgilenebiliyor,ne kadar zaman geçirebiliyoruz,hep iş,iş,iş.Maddi şeyleri hep bahane ederiz.Evlatlarımızın manevi ihtiyaçlarını hiç düşündük mü,oturup bir kez dinledik mi,dertleşmelerini sağladık mı,bence hayır.İğneyi önce kendimize,çuvaldızını da başkasına batıralım.

Gençlerin içinde bulunduğu boşluğu doldurabilecek mekanlar,enerjisini boşaltacak spor salonları,eğlenebilecekleri uygun ortamlar, milli manevi değerlerini öğrenebilecekleri sosyal çalışmalar yapılabilirse ve her şeyden önce bir anne-baba olarak aile sevgisini aşılayabilirsek,gelecek düşüncesi,gaye,hedef verebilirsek belki eyvahlarımız biraz hafifleyecektir.Gençlik kitap okuma sevgisine alıştırılmalı,okuduğunu yorumlayabilmeli,adab-ı muaşereti,yani görgü kurallarını bilmeli.

Gençlerimizin en fazla sıkıldığı,söylenildiği zamanda oflar çektiği bir durumda,bizim zamanımızda diye başlayan konuşmalar,nasihatlardır.Böyle yaklaşımlar gençlere faydadan çok zarar vermekte.Yapılması gereken kuru nasihatı bırakıp,hatta azarlamayı da bırakıp,işten dönüldüğünde mutlaka çocuklarımızla oturup konuşmamız,onları dinlememiz,derslerine elimizden ne kadar geliyorsa yardımcı olmaya çalışmamız,milli manevi dinamiklerini öğrenmeleri için bizzat birlikte kitap okumamız,istedikleri konularda soru sormalarına müsaade etmemiz gerekir.Sürekli ders çalış diyerek,bilgisayardan uzak dur,şu diziyi seyretme gibi sonuçsuz tavırlara girmeden,bazen birlikte seyrederek, bazen birlikte oynayarak, birlikte vakit geçirerek sorunları çözebiliriz.

Büyük fikir adamı Üstad Necip Fazıl demiş ya,’Kim var denince sağına soluna bakmadan ben varım diyen bir gençlik istiyorum’.Evet,aslında böyle bir potansiyele sahip gençliğimiz var,yeter ki sahip çıkalım,sahip çıkmazsak çok daha büyük felaketlerin olacağını unutmayalım.Gençlik müthiş dinamik,çok zeki,çok hazırcevap,Yeter ki sahip çıkıp yetiştirelim.Yeni Fatihler niye yetişmesin ki ?

OSMAN AZMAN EĞİTİMCİ
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Salim58
15.06.2009, 15:44
güzel paylaşımın için sonsuz teşekkürler ellerine sağlık kardeşim

fırtına110
15.06.2009, 15:49
sende sağol salim kardeşim

seva
15.06.2009, 17:47
gençlik zor durumda,bunalımda,uçurumun kenarında.Okumayan,araştırmaya n,sormayan,sorgulamayan,hedefs iz bir gençlik yetişiyor.Gençlik sahipsiz,yada sahiplenmemiş.

aynen katılıyorum....

fırtına110
15.06.2009, 21:10
seva biz eğer gençliğe sahip çıkmazsak birileri muhakkak sahip çıyor buda sonu hüsrana varan olaylara doğru gidiyor

bahar5834
15.06.2009, 21:22
gençlere sahıp çikmak bır yana yetişkın ınsan bıle çiyrından çikmış bi durumda gençlerimiz bence yetışkın ınsandan daha iyi ama gene hak veriyorum sıze sahıp çikmamiz lazim toplum olarak

herkes kendi evlanıda sahıp çıksa gene duzelır ama nerde eline para veriyor soka saliyor nere gıder ne yapar umrunda deyıl ben öyle velı tanıyomkı çocuk 5 sınıfata öğretmenı tanımıyor çünku bır birey veli olarak okunun yolunu bilmiyor gel bu gencin halini düşün

Kardelencicegi
15.06.2009, 22:08
ÖMRÜM ÖMRÜM

Güz mü geldi rengim soluk
Ne tez yaprak döktüm ömrüm
Hep ağlarsın boynu bükük
Gözyaşı deryam ömrüm

Ne tadım var ne tuzum
Ne yaşamakta gözüm var
Bülbül gibi güle figan
Etmekten ne çıkar ömrüm
Ömrüm ömrüm oy oy

Her kuşun bir yuvası var
Hele bak ne sevdası var
Yaşamakta hevesi var
Neden tadın kaçmış ömrüm

Alem gülüp eğleniyor
Gönlüne sultan arıyor
Beni gören deli diyor
Yataksız yorgansız
Ömrüm ömrüm oy oy............

fırtına110
16.06.2009, 07:06
kardelen çiçeği şiir güzel kimin

Salim58
16.06.2009, 07:11
Her kuşun bir yuvası var
Hele bak ne sevdası var
Yaşamakta hevesi var
Neden tadın kaçmış ömrüm

sibelYILMAZ
16.06.2009, 07:20
Hepinizin fikirlerine katılıyorum gerçekten günümüzde gençlik çok kötü bir durumda ve kötüye doğruda yol alıyor bu konuda hepimizin yapacağı çok şey var Rabbim bizlere doğruyu görmeyi nasip etsin ki inşallah bizlerde kardeşlerimize çocuklarımıza bunu aşılayalım....

deniz kızı
16.06.2009, 07:41
gençlerimiz için birşey yapılmalı evet bunu herkes sürekli olarak söylüyor ama hiçbirşey yapılmıyor. ya da yapılamıyor. gençlerin en yakınında tv ler.ve bu tv programlarında veya da en çok dizilerde gençlere olumsuz örnek oluşturacak davranışlar sergileniyor. herkesin bildiği bir dizi var hatta hemde milli eğitim onaylı çok şaşırıyorum böylesine diziler nasıl oluyorda milli eğitimden onaylı oluyor. açıkçası hiçkimse gençlik için birşey yapmıyor yapma niyetinde değiller ya da artık yapmak için çok geç. çünkü her geçen gün kötüye gidiyor.

Salim58
16.06.2009, 08:06
GENÇLİĞE
Bu vatanı kurmak için can vermişse dedeniz
Sizinde bu ülkeyi korumak göreviniz
Damarlarınızdaki kanla coşmalı benliğiniz
Götürmeli ileri bu ülkeyi yeniden

Bir hız sarmalı sizi en iyi yetmemeli
Daha,daha ileri çok ileri gitmeli
Bu vatan sizlerle göklere yükselmeli
Düşmana korku salıp dosta vermeli güven

Atamız sizlere nasıl güven duyduysa
Sizinde kendinize olmalı güveniniz
Karanlıklar güneşle nasıl aydınlanırsa
Çakmalı ışığınız parlamalı sönmeden

Şimdi bakın savaşlar süngüyle yapılmıyor
Savaş artık bilgide,bilim ve tekniktedir.
Bilimde geri kalan her alanda kalıyor
Başarmak için çalışmalı,çalışmalı yılmadan

Bilin ki başarınız,başarımız olacak
Gelecek sizlersiniz,sizlerle yaşanacak
Sizinle karanlıklar hep geride kalacak
Başarı yakalanmaz koşup ter akıtmadan

Bir seher yeli gibi dolaşın içimizde
Yeterki vatan aşkı yer etsin gönlünüzde

altuntas58
16.06.2009, 08:45
Evlâd terbiyesinin ehemmiyetine işaret eden Yüce Peygamberimiz "Bir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir ikramda bulunamaz" (5) buyurmaktadır.
Kur'an-ı Kerim, Hz. Yakubun oğullarına verdiği öğüdü şöyle açık-lamaktadır: "Ey oğullarım! Allah sizin için (İslâm) dini(ni) beğenip seçti.

O halde siz de (başka değil) ancak müslümanlar olarak can verin (dedi)." (6)
Bir milletin yükselmesi, ancak, kalbi imanlı ve kafası irfanlı nesillerle tahakkuk eder

Salim58
16.06.2009, 08:47
GençliğeSisli düşüncelerinde,
Herşeye bir özlemle
Büyümüşlüğün belli.
Kollarında imkansızlık prangaları,
İmkanlarsa senden yukarı.
Yıkılışının simgesi
Ümitlerinin,
Çaresizliğine yaktığın
Hayali serenatların.

Bırak düşüncelerinle raksı!
Gerçeğin çehresine bak!
Kirli bir çocuğun avuçlarındaki
Bir damla su,
Sana yaşamı vurgulayacak.

Biliyorum,
İçindeki tek korku,
Başarmanın zorluğu.
Ama,
Biraz daha kararlı,
Alnında ter olsun,
Üzerinde azmin yorgunluğu.
Şimdi,
Şimdi yürümek zamanı,
Gerçeklerle yüz yüze...
Birlikte...
Yeni ufuklara doğru.

altuntas58
16.06.2009, 08:52
fırtına110 Değerli kardeşim sitemize hoş geldiniz sefalar getirdiniz ne iyi ettinizde geldiniz dikkat edin bu site bağımlılık yapıyor

Salim58
16.06.2009, 08:53
Türk Gençliği
Bu vatan omuzlarınızda yükselecek,
Çağdaş medeniyetin üstüne erişecek,
Sizin emeğinizle ne hünerler yeşerecek,
İstikbal sizindir, Vatan da sizin.

Her Türk cihanda büyük nam sağlar,
Durmaz,aşar, yolunda dursa dağlar,
Zaferlerle süslenmiş o eski çağlar,

Mert oğlu merttir,hep Türk gençliği,
Çeliktendir o bükülmeyen bileği,
Vatanın hürriyetidir, onun dileği,

Güvenle geleceğe adımlar atan,
Sizinle yükselecek,bu şanlı vatan,
O büyük önderdi, onu kurtaran,
Artık sizindir, sizsiniz yaşatan.

Kahramanlıklarla doludur,koca mazisi,
Ne zaferler kazanmıştı; şehidi, gazisi,
Sizinle yükselecek,durmayacaktır sesi,

ayten58
16.06.2009, 10:29
evet hepinizede katılıyorum allah gençlerimizin yolunu yanlışa düşürmesin al işte münevver karabulutun katili daha çocuk be suç onda değil ana babada zenginliğin verdiği sarhoşlukmu desem kendini kaybetmemi desem bunun gibi kaçtane gerçekten gençlik kötüye gidiyor allah yardımcımız olsun birde benim var 20 yaşına girdi allah bahtını açık etsin ne biliyim elimden geldiği kadar allah korkusu aşılıyorum işi rast gitsin sözümüde tutar ama şeytana uymada bir anlık oluyor işte allah başta ebeveynlere akıl fikir sabır versin

Kardelencicegi
16.06.2009, 10:36
kardelen çiçeği şiir güzel kimin

Türkü bu. yazarini bilmiyorum kardesim.

Su benim fani ömrüm,
Sona erdi göiz aci yummus gibi,
Acmadan solan güle döndüm,
Hayatim sararmis solmus gibi.

Salim58
16.06.2009, 11:00
Gençliğe

Yaşın 20 askerlik çağın geldi dediler,
Torunum askere gidecek diye ağlaşır ebeler,dedeler,
Askerlik vatan borcudur,allah herkese nasip etsin,
Askerde vatan için ölürsen bil ki,şehitsin.

Atalarımızdan böyle gördük,böyle öğütlendik,
Vatan uğruna,Bayrak uğruna nice şehitler verdik,
Millet olarak Vatanımız,Bayrağımız için yaşarız,
Vatan,Bayrak tehlikedeyse her şartta savaşırız.

Bu Vatan,bu Bayrak atalarımızdan bize armağandır,
Bu torak atalarımızın canı,kanıyla kazanılmış Vatandır,
Ulu önder ATATÜRK yurtta sulh,cihanda sulh demiş,
Vatanı,Bayrağı,Cumhuriyeti gençliğe emanet etmiş

fırtına110
16.06.2009, 15:03
fırtına110 Değerli kardeşim sitemize hoş geldiniz sefalar getirdiniz ne iyi ettinizde geldiniz dikkat edin bu site bağımlılık yapıyor

sağol Altuntaş kardeşim eyvallah

altuntas58
16.06.2009, 17:33
sağol Altuntaş kardeşim eyvallah

Actığınız güzel konu ve yorumlarınızın devamını bekliyoruz

fırtına110
17.06.2009, 07:33
inşallah altuntaş kardeşim devamı gelecek sağol

Salim58
17.06.2009, 07:36
Eskiden böyle miydim ben
Hani nerde benim gençliğim