PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 3G Devrimi başlıyor.


SarkiSLa`
18.08.2009, 16:46
Cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına ve görüntülü konuşmaya imkan sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) hizmeti 30 Temmuz'da başlıyor.

Geçen yıl Aralık ayında ihalesi yapılan ve teknik adı ''IMT-2000/UMTS'' olan 3G hizmet ve alt yapılarına ilişkin A tipi lisansı alan Turkcell, B tipi lisansı alan Vodafone ve C tipi lisansı alan Avea yarın 3G hizmeti sunmaya başlayacak. 3G ile şu anki internet bağlantı hızının 10 katı hızda erişim mümkün olacak.

Uygulamaya göre, 3G için abonelik başvurusunda bulunulması gerekiyor. Kullanıcılar, kısa mesaj göndererek 3G hizmeti almaya başlayacak. 3G hizmeti almak için, Turkcell aboneleri, ''3G'' yazıp 2323'e, Vodafone aboneleri ''3G'' yazıp 3636'ya ve Avea aboneleri de ''3G'' yazıp 3334'e kısa mesaj gönderecek. Mevcut aboneler, herhangi bir abonelik ücreti veya vergi ödemeden 3G'ye anında geçiş yapabilecek.
Abonelerin, 3G şebekesindeki tüm servislerden yararlanabilmesi için çift kameralı 3G destekli cep telefonuna sahip olması gerekiyor. Kullanıcılar, yurt içinde ve yurt dışında, 3G dolaşım anlaşması yapmış tüm operatörlerin şebekelerinde 3G hizmetlerinden yararlanabilecek.

3G'DE NELER VAR?
3G'de görüntülü konuşma servisleriyle mesafe farkı olmaksızın görerek konuşma yapılabilecek. 3G, bunun yanı sıra, çok yüksek hızlarda internet erişimi imkanı da sunuyor. Böylece, aboneler diledikleri zaman 3G şebekesinin desteklendiği yerlerden yüksek hızlarda mobil bağlantı yaparak cep telefonundan kolayca internete bağlanabilecek. 3G aboneleri, cep telefonlarından televizyon izleyebilecek, müzik veya film indirebilecek ve online oyun oynayabilecek.

HIZ FARKI OLMAYACAK
3G ihalesi sonucunda, 40 MHz'lik A tipi lisansı 358 milyon avro ile Turkcell, 35 MHz'lik B tipi lisansı 250 milyon avro ile Vodafone ve 30 MHz'lik C tipi lisansı 214 milyon avro ile Avea almıştı. Bu lisanslar arasında sadece bant genişliği farkı bulunuyor. Ancak 3G'de bantlar arasında bir hız farkı bulunmuyor, hepsi teorik olarak saniyede 14,4 megabit hızıyla çalışıyor. Yani, A, B ve C bantlarının kalitesi aynı olduğunu için operatörlerin verdiği 3G hizmetinde hız açısından herhangi bir farklılık olmayacak çünkü operatörlerin aldıkları bant genişlikleri ile abone sayıları birbirine orantılı.

TÜRKİYE'DE MOBİL TELEKOMÜNİKASYON SÜRECİ
Türkiye'de mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetleri sunulabilirken 2G sayısal sistemlerinde daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de verilmeye başlandı.

Türkiye, 2,5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanına kavuştu. Böylece veriye dayalı hizmet türlerinde artış yaşandı.

Mobil telekomünikasyonun her neslinde ses hizmeti sunulabilirken, 3G, daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağlıyor.

1500 TÜRK MÜHENDİSİNE İŞ OLANAĞI
3G imtiyaz sözleşmelerine göre, nüfusu bin ve üzeri olan yerler, 10. yıl sonunda aşamalı olarak 3G ile kapsanmış olacak. Sözleşmede yer alan bir başka düzenlemeye göre de her operatörün aşamalı olarak 500 Türk mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Sözleşmeye göre, tesis edilecek sistemlerin yazılım ve donanım açısından en az yüzde 40 yerli olması gerekiyor.

3G NEDİR?
3. Nesil GSM Hizmetleri (3G ya da 3N) üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisilerine verilen genel addır. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G teknolojilerine örnek olarak Universal Mobile Telecommunications System (yani Evrensel Mobil İletişim Sistemi) anlamına gelen UMTS verilebilir. Bunun yanında Kuzey Amerika'da kullanılan CDMA2000 ve Japonya'da Freedom of Mobile Multimedia Access (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) anlamına gelen FOMA standardları da bir 3G teknolojisidir.

UMTS klasik frekans veya zaman çoklu iletişim (multiple access) tekniklerinden prensip olarak cok farklı olan kod çoklu iletişim CDMA (Code Division Multiple Access) teknolojisini kullanir. Bir çeşit dağınık frekans (spread spectrum) tekniği olan bu teknolojide kullanıcılar 5MHz genişligindeki aynı banttan haberleşirler. Her vericinin sinyali özgün bir yonga koduyla çarpılarak (bu kodun hızı 3.84Mchips/s) 5MHz genişliğindeki spektruma yayılır. Alıcı da bu spektruma yayılmış sinyali aynı yonga koduyla çarparak veriyi elde eder.

3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya'da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa'ya da gelmiştir.

3G teknolojisi kısaca telefonla uydu aracılığı ile veri alma veya göndermedir. Eski GPRS sistemlerde ses normal olarak giderken, yeni nesil 3G de ise ses veri olarak gidecektir.

Bunun yararları ise çoktur. Laptopunuzudan cep telefonu aracılığı ile geniş bant olarak internete bağlanabilirsiniz, cep telefonuzun taracısıyla internete bağlanabilirsiniz, cep telefonu ile görüntülü konuşma yapabilir veya TV izleyebilirsiniz.

Salim58
18.08.2009, 17:32
hiç denemeyi düşünmüyorum

paylaşım için teşekkürler