PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsteyince oluyormuş


Sivaslilar.Net
09.12.2010, 23:40
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Özelleştirilen Divriği Demir Çelik Fabrikası, Kangal Kömür İşletmeleri, Et Balık Kurumu, Çimento Fabrikası, kapatılan Dikimevi ve
Devlet Malzeme Ofisi'nde bir varlık gösteremeyen siyasi güç Kangal Termik Santrali'nde ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde özelleştirmede üçüncü öncelikli listeden çıkarılarak, birinci öncelikli listeye alınan Kangal Termik Santrali yapılan siyasi çalışmalar sonrasında ilk etapta özelleştirmesi yapılacak santrallerin dışına çıkarıldı.
Daha önce birçok tesisini ilgisizlik yüzünden kaybeden Sivas'ta ilk akla gelen “Demek ki İsteyince oluyormuş” sözü oldu.
Devlet tarafından daha önce özelleştirilmesine karar verilen Kangal Termik Santrali'nin üçüncü öncelikli gruptan çıkarılıp birinci öncelikli gruba alınmasının ardından önemli gelişmeler yaşandı.
Konunun geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclisi'nde gündeme gelmesinin ardından AK Parti İl Başkanlığı, Kangal AK Parti İlçe Teşkilatı yoğun bir çalışma yaptı. Ankara'da yürütülen çalışmalar sonrasında Kangal Termik Santrali birinci öncelikli portföy grubunda çıkarıldı. Böylece Kangal Termik Santrali'nin ilk etapta özelleştirilme olasılığı da ortadan kalktı.
Aralık ayı toplantılarının ikinci oturumunun yapıldığı Salı günü Kangal Meclis Üyesi Uğur Bulut tarafından gündeme getirilen Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesi konusuna tepki gösteren meclis üyeleri Sivas'ta gerçekleştirilecek bu özelleştirmenin ötelenmesi gerektiğini bunun içinde herkesin çaba göstermesi gerektiğini vurgulamışlardı.
Yaşanan bu gelişmenin ardından dün İl Genel Meclisi'nde gündem dışı söz talebinde bulunan Kangal Meclis Üyesi Emin Ünlüer, Kangal Termik Santrali'nin Özelleştirme İdaresi tarafından üçüncü öncelikli listeden alınarak birinci öncelikli listeye konulduğunun anlaşılması üzerine AK Parti İl ve Kangal İlçe teşkilatları ile birlikte çeşitli çalışmalarda bulunduklarını dile getirdi. Yapılan çalışmalar kapsamında Ankara'ya gidildiğini söyleyen Ünlüer, Enerji bakanı ve müsteşar ile görüştüklerini, Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesi durumunda Sivas'ta yaşanacak olumsuzlukları anlattıklarını kaydetti. Bu özelleştirmenin bölgeyi sıkıntıya düşüreceği yönünde görüş belirttiklerinin altını çizen Ünlüer, “Kangal Termik Santral'de yaklaşık bin kişi çalışıyor. Bu aileleri ile birlikte 5 bin kişinin burada istihdam edildiğini gösteriyor. Bölge için çok büyük bir önem arz eden Kangal Termik Santralde 70 milyon avroluk bir rehabilitasyon yapıldı. Yüzde 55 oranında giderleri azaldı. Milletvekili Mustafa Açıkalın Özelleştirme Daire Başkanı ile görüştü. Yapılan görüşmeler neticesinde dün itibariyle Kangal Termik Santrali özelleştirmede birinci öncelikli gruptan çıkarıldı. Termik santralin özelleştirilmesi üçüncü listeye de konulmadı. Daha sonraya bırakıldı” dedi.
Ünlüer'in bu açıklamaları muhalefet grupları tarafından da sevinçle karşılandı.
BBP Grup Başkan Vekili Aytekin Kulmaç, “Salı günü Kangal Termik Santrali'nden bahsettik. Kendi değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Emek sarf edenlere teşekkür ediyorum. AK Parti İl ve Kangal ilçe teşkilatlarına ve Mustafa Açıkalın'a teşekkür ediyorum” dedi.
CHP'li Meclis Üyesi Muharrem Yılmaz ise gösterilen hassasiyete teşekkür ederek, “Aynı hassasiyetin Sivas'tan giden ve özelleştirilen diğer kurumlara da gösterilmesini arzu ederdik” dedi.

Kaynak: Sivas Hürdoğan

burak5866
10.12.2010, 11:43
gerçekten isteyince oluyormuş.bu başlığı tam tuttum.keşke diğer kurumlarımızıda kaybetmeden aynı çabayı gösterseydik.

Arif Coşkun
10.12.2010, 13:25
"Ağlamayana emzik yok" boşa söylenmemiş sanırım. Haklı olduğumuz konumlarda ısrarı sürdürmeliyiz.

aktassa
10.12.2010, 16:56
Bizi temsil etmesi gerekenlerin mecliste daha aktif olmaları gerekmekte bence.

vicente58
11.12.2010, 10:50
İyi hasta 1. gruptan çıkarılmış olması özelleştirilmeyeceği anlamına gelmiyor. Aksi bir durum olmazsa, En geç 2012 de bütün devlet santralleri satılmış olacak. Kangal 3 portföyde bile olsa satılacak. Santrallerde özelleştirme şekli kiralama yoluyla oluyor, tamamen satılmıyor. Daha önce Ankara ÇAyırhan Termik Santrali özelleştirilmişti. 49 yıllığına Ciner'e verildi. Burda şu konuda önemli santrallerin ekonomik ömürleri 25-30 senedir. Kangal SAntralinde ciddi rehabilitasyonlar yapılarak bu sürenin uzatılması yoluna gidildi. ÖZellikle kazan sistemi yenilendi. Santrallerin özelleştirilmesi dikimevi gibi kapanması anlamına gelmiyor. Alacak olan şirket devlettekinden çok daha verimli çalıştıracaktır. Böylelikle Sivas için çok fazla olamasada devletin genel bütçesinde kar oluşacağı kesin. Ama işte devlette olmasının şöyle bir faydası varki işletmecilik ve bakımcılıkta devletin zaafları çok olduğundan çok fazla ihaleye çıkılarak iş veriliyor özel sektöre. Ama bu ihalelere giren firmaların ne kadarı Sivaslıdır derseniz çok azı diyebilirim rahatlıkla. Yani KAngal her halükarda satılacak ha 1 yıl ha 2-3 yıl sonra, önemli olan onu geciktirmek değil, özel sektöre kangalda bulunan linyiti kullanacak yeni santral açtırabilmek. Türkiyenin büyük firmaları hep enerji sektörüne kaydılar ve birçok yere termik santral yapıyorlar. Bundan Sivas'ta pay alamalı bence. Bir termik santralin yapılması yüzmilyonlarca dolara maloluyor, kurulum aşamasında bile sivastaki inşaat vs. sektörü akıllı davranırsa abat olur. Enerji bakanlığında 2 tane Sivaslı müsteşar var, onaların aracılığıyla kangal özel santral yapımı için lobi yapılsa daha iyi olur.Neticede ruhsatı veren bakanlık.

aktassa
11.12.2010, 20:30
vicente58 kardeşim çok güzel açıklamışsın ama istersen açıklamanı sondan başlayarak yorumlayım.
Evet müsteşarlıkta Sivaslı 2 kişi olabilir ama bunların faydaları ne kadar düşünmek lazım?
Aynı şeyleri hatırlarsınız AKP ilk iktidara geldiğinde bakan olan hemşehrimiz Abdüllatif ŞENER için de demiştik ama bütün bakanlar memleketlerine yeni yeni işletmeler kurarken, bizimkisi maalesef olan işletmeleri kapatmayı, yeni yatırım yaptırmamayı tercih etti.
O nedenle ben müsteşarlıktaki Sivaslılardan ümitliyim diyemem.
Özelleşmesinden yanayım ben...