PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gözler Soluk'ta


Sivaslilar.Net
16.03.2011, 01:33
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] JPG

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptığı dönemde CÜ Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ile yaptığı bir görüşmede, Sivas ile Cumhuriyet Üniversitesi arasında faaliyet gösterecek raylı bir sistem üzerinde çalışma yaptıracağını dile getiren Habip Soluk'un, Ulaştırma Bakanı olarak bu konu da nasıl bir tutum içinde olacağı merak ediliyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, kısa süre önce Ulaştırma Bakanlığı görevine getirilen Ulaştırma Bakanlığı eski Müsteşarı Habip Soluk ile yaptığı bir görüşmede, Soluk'un kendisine “üniversite ile şehir arasında hizmet verecek raylı bir sistem için çalışma yaptıracağım” dediğini söylemişti.
Rektör Dökmetaş, eski müsteşar Habip Soluk, bakanlık görevine getirilmeden kısa bir süre önce gazetemize yaptığı açıklamada, bir görüşme sırasında Soluk'un kentte faaliyet gösterecek raylı bir sistem ile ilgili olarak “Bununla ilgili bir planlama yapmak isteriz. Ama doğru olan da şu, 400-500 binin altındaki nüfuslu yerlerde bu çok rantabl değil. Fakat gene de böyle bir çalışma nedir? Buna bakacağım" dediğini açıklamıştı.
Soluk'un Sivas sevdalısı olan bir insan olduğunu belirten Dökmetaş, o günkü açıklamasında müsteşarlık görevinde bulunan Habip Soluk ile aralarında geçen diyalogda şu ifadeleri de kullanmıştı: “Sayın müsteşarımız yapılabilecek her konuda inceleme ve araştırma yaptıracağını ama bu konunun kesin kararını bakanlığın vereceğini, kendisinin müsteşar olduğunu ama doğru bildikleri yolda ilerleyeceklerini ifade ettiler.”
Bu ifadeleri kullandığında Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı olan Habib Soluk, şimdi kısa süreliğine de olsa bakanlık görevinde. O gün müsteşar olarak adı geçen projenin hayata geçirilmesine kendisinin karar veremeyeceğini, bu konudaki kararı bakanlığın vereceğini dile getiren Soluk'un Bakanlık görevinde bu konuda nasıl bir tutum sergileyeceği merak ediliyor.
DÖKMETAŞ'IN O AÇIKLAMASI...
Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Dökmetaş, üniversitenin ulaşım ile ilgili sorunlarına çeşitli çalışmalarla çözüm üretilmeye çalışıldığını ancak bunların tam anlamıyla yeterli olmadığını dile getirmişti. Kentin çeşitli noktalarından üniversiteye direkt otobüs seferlerinin başlatıldığını bunun gelecek yıl dahada artırılmasını hedeflediklerini belirten Dökmetaş, ulaşım sorunun çözümü için raylı sistemin gerekliliğine de değinmişti.
Rektör Dökmetaş, Ulaştırma Bakanı Habip Soluk'un müsteşar olarak görev yaptığı dönemde gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarımız Sayın Habip Soluk Bey ile bu konuyu görüştüğümüzde raylı sistem konusunda bir araştırma yaptıracağını söyledi. Üniversite'den direk şehre gidecek bir raylı sistem veya üniversiteden şehre gidip, Kümbet'ten, Fatih Mahallesi'nden, Alibaba'nın arka kısmından, Kılavuz'dan gelip ring yapacak olan bir raylı sistem. 'Bununla ilgili bir planlama yapmak isteriz' dedi. Ama “doğru olan da şu, 400-500 binin altındaki nüfuslu yerlerde bu çok rantabl değil. Fakat gene de böyle bir çalışma nedir? Buna bakacağım” dedi. Benim teklifim şu oldu, üniversiteden direkt Kızılırmak'tan geçip, şuandaki otobüs terminalinin olduğu yere, Yenişehir'in oraya direkt gelip gidecek bir raylı sistem olabilir. Oraya direk gidip gelebilir ve sadece üniversite ile şehri birleştirir dedim.
Bu konuyla ilgili bir çalışma yapacağız diye belirtti sayın müsteşarımız. İnşallah zaman içerisinde buna benzer çalışmalardan şehrimize ülkemize, faydalı sonuçlar çıkar.
Habip Soluk beyefendi, Sayın Müsteşarımız gerçekten ülke sevdalısı, Sivas sevdalısı bir insan. Yapılabilecek her konuda inceleme, araştırma yaptıracağını ama bu konunun kesin kararını bakanlığın vereceğini, kendisinin müsteşar olduğunu ama doğru bildikleri yolda ilerleyeceklerini ifade ettiler.”
Rektör Dökmetaş'ın bu açıklamasından kısa bir süre önce Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Ulaştırma Bakanı oldu. Soluk'un bakanlık görevinde bu konu ile ilgili herhangi bir girişimde bulunup bulunmayacağı merak konusu.

Ersan Arslan / Sivasın Sesi

burak5866
16.03.2011, 08:23
bence kesinlikle şart.hemde bu şehire yapıalcak olan raylı sistemlerin ilk adımı da olabilir.

tavarih
16.03.2011, 10:46
Bence raylı sistem şart ama şehir merkezinden olmamalı. Ayrıca bildiğimiz raylı sistem yapılmamalı. Daha önce İsmail Özçelik kardeşimin dile getirdiği gibi ülkemizde fazla uygulanma şansı bulamayan ve kent dokumuza uygun farklı sistemler üzerinde durulmalı.

Mevki olarak üçgen şeklinde bir hat Sivas'ı çevrelemeli. Özellikle yeni çevre yolunu da dikkate alarak Kümbet, Havaalanı - Hızlı Tren Garı , Gültepe okullar bölgesi, C.Ü. Kampüs'ü kapsayacak bir model üzerinde durulmalı.

özgüven
16.03.2011, 14:49
Haydi bakalım inşallah gerçekleşir.

vicente58
17.03.2011, 19:11
Sayın bakanımızın bu zamana kadar yaptığı çalışmalarıyla Sivasa olan merakını sevgisini biliyoruz.Bu konuda yardımcı olacağını düşünüyorum.Bunca çalışmasına böyle bir projeyle taçlandırması Sivaslıların gönlünde taht kurması demek olacaktır.İnşallah gerçekleşir.