PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivaslılar, Şeriyye Sicili ile soy ağacına ulaşabilecek


YILDIZDAĞ
05.12.2011, 14:08
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Ziya Bey Kütüphanesi’nde bulunan Şeriyye Sicilleri sayesinde Sivaslılar, Osmanlı Döneminde yaşayan akrabaların kimlik bilgilerine daha kolay ulaşabiliyor.
Şeriyye Sicilleri’nin içerisinde, o dönemde yaşayan insanların kimlik bilgileri, nerede oturdukları, ne kadar ücret ile geçindikleri ve mahkeme kayıtlarına kolaylıkla bulunabiliyor.
Sivas’ta tarihi Ziyabey Kütüphanesi’nde yapılan çalışmalar sonucu dijital ortama aktarılan Şeriyye Sicilleri, Sivas’ta yaşayan insanların Osmanlı Dönemi’nde bulunan akrabalarının bilgilerine ulaşmasında kolaylık sağlıyor.
Şeriyye Sicilleri hakkında bilgiler veren Ziya Bey Kütüphanesi Teknik Sorumlusu Lokman Karaca, Sivas’a ait Şeriyye Sicilleri hicri 1091 ile 1326 tarihleri arasını kapsadığını belirtti.
Kütüphane de bulunan Şeriyye Sicilleri’nin sadece Sivas’a ait olduğunu belirten Karaca; “Ziya Bey Kütüphanesi olarak bizde mikro film makinesi olduğu için Milli Kütüphane’den bu ruloları aldık. Toplam 51 rulo Sivas’a gönderdiler. Biz 1 buçuk senedir bu ruloları çekip hepsini dijital ortama aktarmış bulunmaktayız. Bu 51 rulodan yaklaşık 40 bin sayfayı dijital ortama aktardık. Bu işlemlerin hepsi tamamlandı. Şuanda gelen öğrencilerimize, yüksek lisans ve tez için gelen öğrencilerimize bu imkânı sunmaktayız. Sivas’ın köylerinden ve ilçelerinden gelen vatandaşlar kendi tarihlerini öğrenmeleri açısından bizden gelip faydalanabilirler. Şeriyye Sicillerinin içerisinde, cumhuriyet öncesinde bulunan maden kayıtları, durum kayıtları, tarihi bilgiler, nüfus bilgileri, vergi kayıtları, gelir kayıtları komple Şeriyye Sicilleri’nin içerisinde bulunmaktadır. Kendi geçmişini, dedelerin ne ile geçindiklerini merak eden vatandaşları bize başvursunlar” dedi.
Şerriye Sicillerinin kayıtlı defterin orijinalinin Ankara’da olduğunu belirten Karaca, vatandaşların Şeriyye Sicilleri’ni temin etmek için sayfa başına 1 TL ödeyerek ulaşabileceklerini kaydetti.

Hürdoğan

murbin33
05.12.2011, 18:18
acaba netten girebilme imkanı varmı