PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hastalıklar tükürükten hızla teşhis edilebilecek


Azizem_58_58
21.02.2012, 11:32
Tükürüğün içindeki proteinin yaşa bağlı olarak değiştiğini söyleyen araştırmacılar ve bu değişiklikleri daha iyi anlamanın yaşla bağlantılı hastalıkları teşhis ve tedavi etmede yardımcı olabileceğini açıkladılar.

Journal of Proteome Research isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, insan tükürüğü sindirimde, hastalıklarla savaşmada ve diğer fonsiyonlarda rol oynayan sayısız protein içeriyor.

Araştırmacılar, bu proteinleri kişinin sağlığını keşfetmek için hızlı testler geliştirmede kullanmak için çalışıyorlar. Bunu yapmak için, bilimadamlarının bu proteinlerin normal yaşlanma süreci tarafından nasıl etkilendiği konusunda detaylı bilgiye sahip olmaları gerekiyor.

Bu çalışmada, California’daki the Scripps Araştırma Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar, yaşları 20-30 ile 55-65 arasındaki iki yaş grubunda yer alan sağlıklı kadınları analiz etti. İki yaş grubu arasında farklı olan 293 protein keşfettiler. Proteinlerin çoğunun bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı savunmasında rol oynadığını belirten araştırmacılar, daha yaşlı kadınların genç kadınlara oranla neredeyse 2 kat daha fazla immünle ilişkili proteine sahip olduğunu buldular. (Vasfiye Ülker Özcanbaz)