![]() |
Cevap: ''Kürt Açılımı'' Nedir ?
@ yigiter
hayir bir türk kanali yok, ve bence buna da gerek yok. Ama uydu denen birsey var, herkes istedigi kanallari izleyebiliyor bu sayede. karistirdigin ya da görmezden geldigin bir nokta var yigiter, isvicrede türkler kücücük bir azinlik. türkiyedeki kürtler ile esit bir durum degil ki bu, yani türkiyenin bir gercegi kürtler / pkk'lilar, dogu diye bir gercek var, isvicrenin türkler ile esasinad uzaktan yakindan bir alakasi yok, bizler 60'li yillardan sonra buralara yerlesen farkli ülkelerin vatandaslariyiz, ben dogma büyüme buraliyim ve bu güne dek hic kimse beni ne dilimden, ne de dinimden, ne de farkli bir ülkenin insaniyim diye itip kalkmadi, tabiki benim ya da benimgibilerin durumu farkli bizler buraliyiz, yeri geldi mi türkiyede daha da yabanciyiz. Bu biraz da uyum saglama meselesi, benim ailem 40 yila yakindir burada, müslüman bir aileyiz, annem kapali, ailem hac görevini de yerine getirmis insanlar, ve bizim aile yasantimizdan ötürü son derece saygi duyuyorlar bizlere, cünki yasayiz bicimimiz farkli ve saygili, bu sayginligi örnek olmayi kazanabilirsen sana kimse birsey demez burada. |
[QUOTE=Yiğiter;466721]Bir gün Avrupa'ya gideceğim ve ordan nasıl görünüyor buralar, ben de görmek istiyorum..
Kim kimi hor görüyor yahu?Vergi vermiyor,para ödemiyor,kaçakcılığı yapıyorken bir de başımıza efendi mi yapacaktık? ABD'de,Fransa'da, diğer ülkelerde azınlıklara dil konusunda nasıl muamele yapıldığını önceki sayfada yazım,tekrar yazma lüzumu yok,ordan okuyabilirsin. Son olarak,Doğu'da yaşam hakkında sadece duyduklarınızla birşeyler öğrenmişsiniz.Her şey TV'de yada okuduğunuz kitaplarda anlatılan gibi olmayabiliyor..O yüzden sizle tartışmak gerçekten anlamsız..[/QUOTE] [B][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="Teal"]Eyv. Ins. biz yaniliyoruzdur ! hep masal ve hikayedir... Umarim Avrupa´ya gelir bide kendiniz görürsünüz hic bi ortak noktamiz olmamasina ragmen,dil serbest,uni de turkologie bölümü serbest,basörtüsü serbest...her köye bi camii ! Okullarda bizim icin ibadethaneler,türkce tv - radyo- gazete... bayramlarimizda okul cocuklarina izin ...hatta bazi doktor ve hastanelerde türkce bilen elemanlar. Bide Tr ye bakiyoruz...ermeni ruhban okulu acamaz, kürt dilini konusamaz...basörtüsü okula giremez,bölünürüz ya (!)trajikomik... Almanya bize iyi tahammül ediyor mus. Mehmed akif diyor ya; Ne diyeyim dinleri batilsa, herifler insan.[/COLOR][/FONT][/B] |
[QUOTE=Yiğiter;466541]Her şey güllük gülistanlık değil..Ama Türkiye'nin her yerinde durum aynı..Yahu gel Sivas'a bir tane adam gibi fabrika göster,bir tane adam gibi sosyal bir kurum göster,bir tane adam gibi tarım arazisi göster..Ektiğim bir buğday,o da yetişirse.Attığım taş,ürküttüğüm kurbağaya değmez.Bahsettiğin kibritlerden Sivas'ta fazlasıyla var ama nedense hiç yanmıyor.Çünkü devletin bekaası benim kimliğimden önemlidir.Bana çocuk başı para vermiyorlar,bugün Van'ın yüzde 75'i yeşil kartlı,onların hastane masrafaı kimden çıkıyor,onların kullandığı kaçak elektriği kim ödüyor?Hem niye Kürt açılımı?Çerkezler sövmez mi adama dümdüz?
Bugün açılımı destekleyen, sözüm ona medeni devletlere bir bakın..ABD'de resmi dil İngilizce.Ancak İngilizce kadar hatta ondan daha çok kullanılan diller var;Portekizce,İspanyolca..ABD'de resmi dairede Portekizce konuşmayı denemeye cesaret edebilecek var mı?Fransız'ların Fransızca'dan başka dil kullanılmaması konusunda ne kadar sert olduklarını bilmeyen mi var?Fransa'da düzenlenen her türlü uluslararası organizsayonalrda neden hep Fransızca kullanılıyor.Aynı organizasyon dünyanın neresinde düzenlenirse düzenlensin,İngilizce olarak düzenlenir ancak Fransa böyle organizasyonlarda bile katiyyen Fransızca dışında başka bir dil kullandırmaz..Başka bir dil diyenin,başka emeli vardır. Ziya Gökalp ne diyor: [B]Turan'ın bir ili var Ve yalnızca bir dili var Başka dili var diyenin Başka emeli var..[/B][/QUOTE] Yigiter kardesim,ABd nin resmi dili ingilizce degil, yani Anyasa da yok ve yasal olarak taninmiyor........Uzerinde calisiyorlar. Ama konusulan dil cogunlukla Ingilizce. Bir resmi daireye gittiginde, ingilizce konusacaksin diye mecburiyert yok. Eger mahkemelik olursan hangi dilde konusorsan O dili konusacak birini bulmalari zorunlu yasalarca. Ehliyet almaya git, yaziliya hazirlanacagin kitaplar bir suru dilde ve Ingilizce mecbur degil. Hastaneler yine ayni. Ben Polis olarak nerdeyse 3 senedir calisiyorum. Cesitli nedenlerden dolayi bir suru araba durdurdum ve durduruyorum, durdurdugum kisi eger Ingilizce bilmiyorsa vede isledigi suc basit trafic cezasindan daha onemliyse ben( Calstigim yer) guvenlik gorevlisi olarak, o kisinin konustugu dili konusan birini bulmak zorundayim.Secimler yine ayni, oy kullanan kisiler sadece Amerikalilar degil, benim gibi bir suru gocmen var ve burada yasal olarak yasiyorlar ve calisiyorlar ve vergilerini oduyorlar. Onun icin secmen kagitlari sadece Ingilizce degil bir kac dilde yazilidir. Bu gibi seyler her ulkede olmalidir, bunlar basit insan haklaridir. Sana ben bunlari burada yasayan bir kisi olarak yaziyorum. YAzdiklarim kulaktan dolma degil. Eger bir sorun varsa cevaplamaya calisirim. Saygilar |
Arkadaşlar yalnız ben bir şeyi hatırlatmakta fayda görüyorum,
O ülkelerede farklı dillerde olanlara farklı davranış şekilleri var iyi güzelde. Acaba o devletlerde, o kişiler devlete karşı gelip dağlara çıkıp köy karakol basıp insanları öldürüyorlarmı, develti bölmeye kalkışıyorlarmı? ? Aynı şey onlarda olsa o ülkelerin o kişilere bakışı ve davranışı nasıl olur hiç düşündünüzmü? |
[B][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="Teal"]Hayir biz almanyadaki türkler vatanlarini bölmek istemedik hic...
ama bundan ziyade de sahiplenmedigimiz hic birsey kalmadi gibi... Buna ragmen devlet bizi kendine küstürmedi. Vatansever siniz, toz kondurtmak istemiyorsunuz ama Türkiye´de birakin azinliklara milletin cogunluguna din hürriyetini cok görüyor. Tuhaf ki ne tuhaf... Taklit ettikleri avrupa´yi bari dogru dürüst etselerdi.[/COLOR][/FONT][/B] |
[QUOTE=arifcoskun;466754]Arkadaşlar yalnız ben bir şeyi hatırlatmakta fayda görüyorum,
O ülkelerede farklı dillerde olanlara farklı davranış şekilleri var iyi güzelde. Acaba o devletlerde, o kişiler devlete karşı gelip dağlara çıkıp köy karakol basıp insanları öldürüyorlarmı, develti bölmeye kalkışıyorlarmı? ? Aynı şey onlarda olsa o ülkelerin o kişilere bakışı ve davranışı nasıl olur hiç düşündünüzmü?[/QUOTE] ben böyle bir acilimi destekledigimi söylemedimki, türkiye ve avrupayi kiyaslamak yanlis bana göre. henüz bu acilim kavraminda nelerden bahsedilgiini neleri kapsadigini bilmedigim icin, cekimserim. |
Insanlarin haklari baska etikten diye kisitlanamaz. En azindan kanunlar önününde esitlik sarttir. Biz avrupada yasayan türkler bu durumdan sikayet ederken icimizde ki insanlara beterini uygulamak ne kadar dogru sizce?
|
[I][B]Hasan abi ben dedim zaten kaç kere "Açılmayalım kapanalım" diye...:)[/B][/I]
|
[B]Yıllarca açılalım diyenler şimdi açılmayalım diyorlar. Bu siyasiler ne kaa dönek :)[/B]
|
[QUOTE=GurbetsokakLari;466756][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=Teal]Hayir biz almanyadaki türkler vatanlarini bölmek istemedik hic...
ama bundan ziyade de sahiplenmedigimiz hic birsey kalmadi gibi... Buna ragmen devlet bizi kendine küstürmedi. Vatansever siniz, toz kondurtmak istemiyorsunuz ama Türkiye´de birakin azinliklara milletin cogunluguna din hürriyetini cok görüyor. Tuhaf ki ne tuhaf... Taklit ettikleri avrupa´yi bari dogru dürüst etselerdi.[/COLOR][/FONT][/B][/QUOTE] Kim rahat durur, bulunduğu ülkenin kanununa, anayasasına karşı çıkmaz benimserse devlette o vatandaşına gerektiği gibi davranır. Ben Türkiyenin hiç bir vatandaşını sen şusun diye ayırdığını düşünmüyorum. Ayrıcada Layık Türkiye Cumhuriyeti sayesinde herkes özgürce ibadetini yapmakta bu anayasal kanunlada korunmuştur. Sanırım siz başka bir yerle karıştırdınız. |
| WEZ Format +2. ?uan Saat: 18:17. |