![]() |
Feyzullah Seçkin (Feyzi)
1953 yılında Şarkışla Ortaköy'de doğdu. Ortaokul ikinci sınıfa kadar bu köyde okudu. Ailesinin Sivas'a göçmesi nedeniyle öğrenimine burada devam etti.
Eski adıyla YSE (Köyhizmetleri) de ve Yol-İş Sendikası'nda çalıştı. Sivas'ta yaşadığı süre içerisinde siyasi parti yöneticilikleri, sendikacılık gibi toplumsal görevlerde bulundu. Emekli olduktan sonra yurtiçinde ve yurtdışında mesleki çalışmalarına devam etti. Çocukluğu: Babasının dostları olması nedeniyle; Aşık Veysel, Aşık Ali İzzet, Sefil Selimi ve dayısı olan Mihmani (Yüzbaşıoğlu) gibi ozanları yakından dinlemekle geçti. Mahlasını (Feyzi) bu ozanların adını kısaltarak çağırmalarından aldı. Gençlik yıllarından itibaren zaman zaman şiirler yazan Feyzullah Seçkin; 2004 yılından itibaren daha da yoğunlaştırdı. Halk şiiri türünde, hece vezini ile yazmakta ve halk şiirinin diğer şiir türlerinden ayırt edilebilmesi için "deyiş" sözcüğünü kullanmaktadır. Deyişleri: Koşma, ağıt, taşlama gibi türkü formatında olup; yazarken de düz olarak yazamadığını ifade eden Feyzi, Şarkışla "Emlek Yöresi Ağzı" şeklinde türkü söyleyerek yazmaktadır. Deyişleri: Ozanlar Birliği'nin çıkardığı Antoloji I-II. ciltlerinde ve kendi sitesi başta olmak üzere, çeşitli intenet sitelerinde yayınlanmaktadır. Halen Ankara'da yaşamını sürdüren Feyzullah Seçkin evli, bir çocuk babası ve iki torun dedesidir. Sivas için yazdığı son deyişinde, Sivas'tan şöyle bahsetmiştir: SİVAS ELİNDE Bir zaman eğleştim Sivas elinde, Ezelden başında türlü hallar var. Bin şifa bulunur esen yelinde, Tadını bilene türlü ballar var. Halayı, türküsü, örfü, töresi; İnsanın geliyor dostu göresi. İnişi, yokuşu, dağı, deresi; Gelip te geçene türlü yollar var. Karlar yağar Tecer Dağı başına, Kurban olam ekmeğine aşına. Namert gölge etmez insan hasına, Olsa da muhannet, türlü kullar var. Başlara bağlarlar çeşit alları; Güzeller güzeli dili balları. Unutmam ilimde gönlü bolları, İnsanı saracak türlü kollar var. Feyzi'yim içinde uzun eğleştim, Yolum şaştı gurbet ele yerleştim. Ne bir şifa buldum ne de genleştim, Varıp ta tutacak türlü dallar var. |
--->: Feyzullah Seçkin (Feyzi)
YARİM
Yıllar geldi geçti yari göremem, Bildiğim oturur Sivas'ta yarim. Öldü mü kaldı mı onu bilemem, Yaşam cephesinde savaşta yarim. Alınca mektubum gözleri dolmuş, Hüzünle kahrından sararmış solmuş. Yıkılmış hayali bir viran olmuş; Ayrılık derdinden çok hasta yarim. İntizar eylemiş ondan onmadım, Kuş oldum uçtum da, dala konmadım. Aşkın deryasında daha yunmadım, Şu gönül hay hayda telaşta yarim. Feyzi'yim diyeler bana halini, Unuttum yüzünü ve eşkalini. Görmedim ömrümde bir emsalini; Unutmam adını her yaşta yarim. GÜLÜM GÜLÜM Karanlık üstüne karanlık çökmüş, Yıldızdan kandili yak gülüm gülüm. Sevdamız üstüne şimşekler çakmış, Şavkıdan kendine bak gülüm gülüm. Aşıklar kendine zor yolu seçer, Kimi mecnun gibi yurdundan göçer. Kimi sarhoş olup kendinden geçer, Görme kusurumu çok gülüm gülüm. İnsana zulümdür ayrı gayrılık, Can cana değmezse olur sayrılık. Ölümden beterdir zalım ayrılık, Vermesin kimseye Hak gülüm gülüm. Feyzi'yim neyleyim artık bu yaşta? Kendim gurbetelde gönlüm Sivas'ta. Ahırında ettin sen beni hasta, Ellerine kına yak gülüm gülüm. DİLEDİM TANRI'DAN Girmişim dönülmez çetin bir yola, Sarplara düştüm de dönemedim ben. Can nefeste dursa değmez bir pula, Diledim Tanrı'dan ölemedim ben. İçimde açıldı küllenen yara, Merhemi sorayım hangi diyara? Ağustos ayında tutuldum kara, Böyle bir kaderi dilemedim ben. Kan damarda durmaz akarsa akar, Felek sillesini göğsüme çakar. Bir hoyrat acısı sinemi yakar, Acıtan yaşamı sevemedim ben. Sevgi deryasında boşum dolmadım, Sahip oldum amma yaren olmadım. Şu yalan dünyada murat almadım, Doğuştan dertliyim gülemedim ben. Feyzi'yim yorgunum takatim yoktur. Nesini söyleyim yareler çoktur. Tatlı sözler bile sineme oktur, Ne günah işledim bilemedim ben. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
[B]elinize yüreginize saglik
hepsi birbirinden güzel :) bende Sarkisla`liyim ama acikca söyleyeyim sizi hic duymadim ozanlar arasinda :rolleyes:[/B] |
-->: Feyzullah Seçkin (Feyzi)
Güzel sivasımın güzel insanları bu harika şiirlerinizi çok beğendim süper olmuş kalem tutan elleriniz dert görmesin bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar dilerim yolunuz acık olsun
|
DERTLİ
Diyardan diyara koştuk eğleştik, Gurbete darılan bol dertli, dertli. Kuzu olduk bazen kurda meleştik, Yabana sarılan kol dertli, dertli. Bir sevda oluştu gamlı yürekte, Kaderin cilvesi yoktu erekte. Elene, elene kaldık elekte, Umarı çalınan kul dertli, dertli. Anlamak imkansız Felek işini, Kimi ağlamaklı sıkar dişini. Kimisi yitirmiş nazlı eşini, Sokakta salınan dul dertli, dertli. Şöyle bir bakınsam kıza, geline: Türküler yakılır seher yeline! Ağılar sürülmüş tatlı diline; Dudakta al'ınan bal dertli, dertli. Feyzi'yim sinemde gurbet yarası, Yüzümüze vurdu hasret karası. Gidilip gelinmez uzak arası, Sılaya varılan yol dertli, dertli. 17 Eylül 07 / Ank. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
-->: Feyzullah Seçkin (Feyzi)
[B]Aramıza hoşgeldiniz,şeref verdiniz!Biribirinden güzel eserler için sağolun![/B]
|
Sevgili Dostlar: Bu sabah yazdığım deyişi sizlerle paylaşmak sitedim...
BİRGÜN Baharda açılan bir yeşil yaprak; Solmaz deseler de solacak birgün. Gün gelip üstüne şu kara toprak; Dolmaz deseler de dolacak birgün. Dertlerin merhemi yoktur tabipte! Arama boşuna, çare Habip'te. Azrail karşına çıkıp gelipte; Almaz deseler de alacak birgün. Düzensiz dünyada yandık yakıldık, Ne esirgendik biz, ne de sakındık. Koyun sürüsünden kurda takıldık; Yutmaz deseler de yutacak birgün. Yargılanıp durduk sevgi suçundan, Bizler çıkarmadık hançeri kından. Göçünce yarenler salın ucundan; Tutmaz deseler de tutacak birgün. Zalimin zulmünden üzülen canlar: Dertlinin halinden dertliler anlar. Merhemsiz yaradan dökülen kanlar; Durmaz deseler de duracak birgün. Taş kondu araya bozuldu düzen, Mazlumun ahvali gönlümü üzen. Feyzi'ye ölünce senin cenazen; Yunmaz deseler de yunacak birgün. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
[B]Şu son şiirinize bayıldım ya çok güzel olmuş,şairane bir ruha sahip olmayı çok isterdim,emeğinize sağlık Feyzullah Bey![/B]
|
-->: --->: Feyzullah Seçkin (Feyzi)
[QUOTE=Feyzullah;214799]Sevgili Dostlar: Bu sabah yazdığım deyişi sizlerle paylaşmak sitedim...
BİRGÜN Baharda açılan bir yeşil yaprak; Solmaz deseler de solacak birgün. Gün gelip üstüne şu kara toprak; Dolmaz deseler de dolacak birgün. Dertlerin merhemi yoktur tabipte! Arama boşuna, çare Habip'te. Azrail karşına çıkıp gelipte; Almaz deseler de alacak birgün. Düzensiz dünyada yandık yakıldık, Ne esirgendik biz, ne de sakındık. Koyun sürüsünden kurda takıldık; Yutmaz deseler de yutacak birgün. Yargılanıp durduk sevgi suçundan, Bizler çıkarmadık hançeri kından. Göçünce yarenler salın ucundan; Tutmaz deseler de tutacak birgün. Zalimin zulmünden üzülen canlar: Dertlinin halinden dertliler anlar. Merhemsiz yaradan dökülen kanlar; Durmaz deseler de duracak birgün. Taş kondu araya bozuldu düzen, Mazlumun ahvali gönlümü üzen. Feyzi'ye ölünce senin cenazen; Yunmaz deseler de yunacak birgün. [/quote] Bu güzel şiirlerinizi bizlerle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim iyiki varsın |
KARALI GÜZEL
Sallana, sallana gelir yamaçtan: Elleri kınalı karalı güzel. Beyhude bakışı yoksun amaçtan, Elleri kınalı karalı güzel. Başına bağlamış kara puşuyu, Yaşamda yitirmiş aşkı huşuyu. Kader kurmuş ona gamlı pusuyu, Elleri kınalı karalı güzel. Eşini kaybetmiş aranır durur, Saçlarını yolup göğsüne vurur. Yanakları solmuş dudağı kurur, Elleri kınalı karalı güzel. Kınası çıkmadan daha elinden, Kara haber gelmiş şehit erinden. Ciğere saplanmış hançer derinden, Elleri kınalı karalı güzel. Feyzi'yim söylerim ben bir gelini, Dertleri ağartmış saçın telini. Kahpe felek bükmüş ince belini, Elleri kınalı karalı güzel. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
[B]Kınası çıkmadan daha elinden,
Kara haber gelmiş şehit erinden. Ciğere saplanmış hançer derinden, Elleri kınalı karalı güzel. bu hosuma gitti gerci hepsi cok güzel tsk.ler =)[/B] |
EL BENİ
Ellerin gözünde edersiz pulum, Öteye beriye koyar el beni. Dillerin sözünde değersiz kulum, Güdülen sürüye sayar el beni. Kendi ellerimle kul oldum yada, Görsem de inanmam varı rüyada. Boşa eğleşirim yalan dünyada, Ne dinlerler ne de duyar el beni. Ben feleğe karşı oldum da hizip: Gam yükünü yükler sırtma dizip. Karakalem ile üstümü çizip; Karalı karalı boyar el beni. Feyzi'yim, yargısız ferman yazarlar, Adil bildiklerim beni azarlar. Berdarın sonunda mezar kazarlar; Kefen giydirmeye soyar el beni. Feyzullah Seçkin [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
-->: --->: Feyzullah Seçkin (Feyzi)
[QUOTE=Feyzullah;217010]EL BENİ
Ellerin gözünde edersiz pulum, Öteye beriye koyar el beni. Dillerin sözünde değersiz kulum, Güdülen sürüye sayar el beni. Kendi ellerimle kul oldum yada, Görsem de inanmam varı rüyada. Boşa eğleşirim yalan dünyada, Ne dinlerler ne de duyar el beni. Ben feleğe karşı oldum da hizip: Gam yükünü yükler sırtma dizip. Karakalem ile üstümü çizip; Karalı karalı boyar el beni. Feyzi'yim, yargısız ferman yazarlar, Adil bildiklerim beni azarlar. Berdarın sonunda mezar kazarlar; Kefen giydirmeye soyar el beni. Feyzullah Seçkin [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url][/QUOTE] Feyzi bey yine o güzelim şiirlerinizden bir demet yazmışsınız inanın beğeniyle okuyorum bizi fazla bekletme hemen sıradakini sitemize ekle iyiki varsın sevgil ağbiciğim kalem tutan ellerinize sağlık |
şiir çok güzelmiş
tşkkürler paylaştığınız için |
KALMADI
Kurtlara kalınca tüm ülfetimiz; Başa üşüşmeyen çakal kalmadı! Sürüye sedadır her külfetimiz; Çobana çalacak kaval kalmadı! Fakir fukaranın büktü belini; Çıkartmaz olanlar cepten elini. Düşse de takkesi gizler kelini; Arsıza soracak sual kalmadı! Belli oldu şimdi asıl gayesi, Haksızı kayırır yüce sayesi! Tilkiye verildi aslan payesi, Bize anlatacak masal kalmadı! Haramla mekruhla yiyen yemini; Din iman diyerek sürer demini. Ayağı havada eder yemini; Boynuna alacak vebal kalmadı! Bal şerbet içerken ağılı tastan; Kimin umurunda ölürse hastan? Lafa bakılırsa güllük gülistan; Daha okunacak maval kalmadı! Borçlar yüklense de yeni doğana, Şimdi rağbet yalan ile dolana! Halkı çevirdiler soyup soğana; Haram dolduracak çuval kalmadı! Türbana sarıldı yüksek öğretim, Mevla’ya emanet dul ile yetim. Gaflet uykusunda “Aziz Milletim!” Sanki görülecek zeval kalmadı! Erki teslim ettik kötü emele, Çağdaşlık adına gittik evvele. Rezil rüsva olduk yedi düvele; Önderlik edecek kemal kalmadı! Feyzi’yim kaygımız işin sonundan; Öğüt alındıkça para fonundan! Yoksulluk çıkardı insan donundan; Yüzyüze bakacak cemal kalmadı! 7 Şubat 08 / Ank. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
--->: Feyzullah Seçkin ( Ozan Feyzi)
[B][COLOR="Navy"][CENTER]DERTLİ GÖNÜL
Onulmaz bir derde düştüm, Yâr elinden dertli gönül. Ne barıştım ne de küstüm; Zar elinden dertli gönül. Gül bilirim gül tanırım, Dikenini yâr sanırım. Söylemeye utanırım; Ar elinden dertli gönül. Ömür kısa uzun yollar, Sarılmıyor yâre kollar. Zemheriden selâm yollar; Kar elinden dertli gönül. Bir yâr sevdim ağ benizli, Sürmeleri gök denizli. Yârelerim közden izli; Nar elinden dertli gönül. Uzun gelir gün sayana, Dönmeyince yârden yana. Kül oldum da yana yana; Har elinden dertli gönül. Yıl geçerken yaştan yaşa; Viraneyim baştanbaşa. Çalınırım taştan taşa; Car elinden dertli gönül. Dudağı yay dili oktur, Yaralıyım derdim çoktur. Bu derdime derman yoktur; Var elinden dertli gönül. Dost Feyzi'yim varsa duyan; Genç yaşımda oldum ziyan. Arasata döndü her yan; Dar elinden dertli gönül.[/CENTER][/COLOR][/B] 3 Kasım 08 / Ank. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
[COLOR="DarkSlateGray"][CENTER][B]BİTTİ ŞU ÖMRÜM
Gülmedim dünyaya geldim geleli, Geçti hazan ile bitti şu ömrüm. Ağıtla höllükte kaldım beleli, Geçti hazan ile bitti şu ömrüm. İçimdeki bebek hayaller kurdu, Kime yâren desem ardımdan vurdu. Benim için zaman beşikte durdu, Geçti hazan ile bitti şu ömrüm. Yürüyüp geçmedim bir adım öne, Gücüm yetmedi ki talihim döne. Emekleyip gittim bilinmez yöne; Geçti hazan ile bitti şu ömrüm. Çocukluktan çıktım aklım ermedi, Hayat ne dilesem aldı vermedi. Gönlüm bitirdiği gülü dermedi; Geçti hazan ile bitti şu ömrüm. Feyzi'yim sözlerim açıktır gayet, Gamlı yaslı bulur yaşam nihayet. Sonuç değiştirmez okunan ayet; Geçti hazan ile bitti şu ömrüm.[/CENTER][/COLOR][/B] 27 Ekim 08 / Ank. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] |
Cevap: Feyzullah Seçkin (Feyzi)
[B][COLOR="DarkSlateGray"]KİME KÜSEYİM
Şu deli gönlümü yad avcı vurdu, Kime darılayım, kime küseyim? Yüreğimin kuşu çırpınıp durdu, Kime darılayım, kime küseyim? Hicran yaylasında yâri özlerim, Göçer uzaklara gider gözlerim. Dertliler deminde saki sözlerim, Kime darılayım, kime küseyim? İkbal çiçeğimi kuruttu ayaz, Hiç kara günlerim olmadı beyaz. Hangi erenlere eyleyim niyaz; Kime darılayım, kime küseyim? Dağlar yeşillenip dönmez yazlara, Matemin karası vurur sazlara. Acılar karıştı gelip hazlara, Kime darılayım, kime küseyim? Bir güzel sevdası gönlümü aldı, Özlemim içimde gömülü kaldı. Ne haber gönderdi ne selâm saldı, Kime darılayım, kime küseyim? Sevdiğim dertleri boydan aşırır, Gamı şelek eyler sırttan taşırır. Yitirmiş gönlünü beni şaşırır, Kime darılayım, kime küseyim? Dertli, dertli öter seherde ferik, Arar da bulamaz kendine şerik. Feyzi'yim dünyaya geldim teberik, Kime darılayım, kime küseyim?[/COLOR][/B] [B][COLOR="DimGray"]GÖNLÜMÜN KUŞU Yine havalandı gönlümün kuşu, Geri yuvasına döner mi bilmem. Gönül bu dinlemez düzü yokuşu, Başka bir gönüle tüner mi bilmem. Sormayın erenler bana adını, Huri melektendir gönlün kadını. Ben ki alamadım baldan tadını, Sevda marifet mi hüner mi bilmem. Gönül kuşu arar bir kavli karar, Bulursa yarayı mihriban sarar. Şahin pençesinden görmeden zarar, Varıp kapısına iner mi bilmem. Feyzi'yim habersiz haftadan aydan, Uzaklaşır oldu kemane yaydan. Gönüller treni çıkınca raydan, Yandı da yüreğim söner mi bilmem.[/COLOR][/B] |
Türbana sarıldı yüksek öğretim,
Mevla’ya emanet dul ile yetim. Gaflet uykusunda “Aziz Milletim!” Sanki görülecek zeval kalmadı! Saygıdeğer Feyzullah bey Bütün eserleriniz muhteşem.Yürekten kutluyorum sizi. Yukarıdaki dörtlüğü ise ayakta alkışlıyorum. Selam ve saygılarımla... |
Cevap: --->: Feyzullah Seçkin (Feyzi)
[QUOTE=Feyzullah;215636]KARALI GÜZEL
Sallana, sallana gelir yamaçtan: Elleri kınalı karalı güzel. Beyhude bakışı yoksun amaçtan, Elleri kınalı karalı güzel. Başına bağlamış kara puşuyu, Yaşamda yitirmiş aşkı huşuyu. Kader kurmuş ona gamlı pusuyu, Elleri kınalı karalı güzel. Eşini kaybetmiş aranır durur, Saçlarını yolup göğsüne vurur. Yanakları solmuş dudağı kurur, Elleri kınalı karalı güzel. Kınası çıkmadan daha elinden, Kara haber gelmiş şehit erinden. Ciğere saplanmış hançer derinden, Elleri kınalı karalı güzel. Feyzi'yim söylerim ben bir gelini, Dertleri ağartmış saçın telini. Kahpe felek bükmüş ince belini, Elleri kınalı karalı güzel. [url]http://feyzullahseckin.sitemynet.com[/url] [B][I][COLOR="DarkRed"]Paylasim icin sonsuz tsk ederim Feyzullah bey.[/COLOR][/I][/B] [URL=http://img97.imageshack.us/i/83944062ga3.gif/][IMG]http://img97.imageshack.us/img97/4800/83944062ga3.gif[/IMG][/URL] |
merhaba feyzullah 1976 dan beri tanışıyoruz ama aşık olduğunu bizden niye sakladığını merak ediyoruz gerçekten güzel sözlerin var kutlarım seni
|
sevgili feyzullah uzun yıllar sivasta göremediğim için çok merak ediyordum sivaslılar net sayesinde ankarada olduğunu öğrendiğim çok mutlu oldum senin gibi bir dost ve kader arkadaşımı buluşturduğu için bu sitenin kurucularına sonsuz teşekkürler ediyorm birlkte görev yaptığımız yıllarda aşıklık yeteneğini bizden sakladığın için sana kızmakla birlikte tüm deyişlerini büyük bir hazla okuyor ve çok beğendiğimi söylemek istiyorum başarılar güzel dost
|
WEZ Format +2. ?uan Saat: 17:20. |