Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar

Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar (http://www.sivaslilar.net/forum/index.php)
-   Anketler (http://www.sivaslilar.net/forum/forumdisplay.php?f=166)
-   -   Sizce dövme yaptırmak doğrumudur ? (http://www.sivaslilar.net/forum/showthread.php?t=27372)

...Kangallı... 07.02.2009 19:37

Sizce dövme yaptırmak doğrumudur ?

[B]Canlar sizce dövme yaptırmak doğrumudur ?

Dövmeniz varmı ? Yoksa yaptırmayı düşünüyormusunuz yada düşündünüzmü ?[/B]

...Kangallı... 07.02.2009 19:44

Cevap: Sizce dövme yaptırmak doğrumudur ?

[B]Dövmem yok, ama yaptırırmıyım bunu zaman gösterir, bilmiyorum.[/B]

Arif Coşkun 07.02.2009 19:59

Doğruluğunu yalnışığını bilmiyorum ilgilenmiyorum, yaptırmam ve baskasında da görmek istemem, bilmem nedendir çok itici gelir bana.

.

Merkez_Alperen 07.02.2009 20:11

Dövme dinimizde yasak diye biliyorum..
Çünkü gusl abdestini engeller..

sivassporlukiz 07.02.2009 20:19

[B][COLOR="MediumTurquoise"]Dövme yaptirmak günah.abdestin olmuyor.
bende cok isterdim dövme yaptirmayi ama malesef buna dinimiz izin vermiyor :)[/COLOR][/B]

ramazan_d 07.02.2009 22:32

hayatta dövme yaptırmam yapanlardanda nefret ediyorum

Kibrisli 07.02.2009 22:32

Küçük bir dövmem var gençken yaptırnıştım. Pişman değilim ama çokta önemsemiyorum. Anketin sorularına tek tek cevap vereyim:)
Dövme yaptırmayı sevmiyorum zira öyle maç izlemek müzik dinlemek gibi sevilen bir olay değil:) Birdaha yaptırmam yaşım artık uygun değil, zaten yaptırırkende ileride yaşlandığımda saçma durmayacak birşey seçmiştim. Yanlış ya da doğru diyemem isteyen yaptırır isteyen yaptırmaz, yakışmayanlar, ya da yakışmayacağını düşünenler yaptırmamalı, öyle yara gibi duran kocaman dövmeleri beğenmiyorum...

Saygılar...

tatli-dilli 07.02.2009 23:09

bende günah oldugunu biliyorum malum abdest olayi,
lakin bazen öyle dövmeler varki cok hosuma gidiyor,
ha ben kendime yaptirmam cünki hevesim gecebilir,
lakin günah olmasaydi belkide hevesimin gecmeyecegi
yere ufacik güzel bisey olabilirdi,
gerci simdi kinadan yapilan dövmeler var 3 ya da 6 aylik
ama yaptirmak isteyenler yaptirip hevesini alabilirler...

HaKaaN 07.02.2009 23:29

DOVME.YAPTİRMAK.BİZE.YAKİŞMAZ.(KENDİ.ACİMDAN.KONUSUYORUM)DOVMESİ.KUPESİ.TOPSAKALİ.BİZİ.BOZAR.

tatli-dilli 07.02.2009 23:39

bir dövme ve bir küpe ile mi erkeklik bozuluyor?
ya birakin bu düsünceleri,
herkes özgürdür secimlerinde...

HaKaaN 07.02.2009 23:41

[QUOTE=tatli-dilli;373680]bir dövme ve bir küpe ile mi erkeklik bozuluyor?
ya birakin bu düsünceleri,
herkes özgürdür secimlerinde...[/QUOTE]

erkeksen.erkekligini.bileceksin.bu.düşünceden.ibaret.degildir.düşüneceksen.sen.once.yaradanı.düşün..sinirleniyorum.ben.bu.kelimelere.bile.dayanamıyorum.kusura.bakma.

sivaslıgenç 07.02.2009 23:43

Geçiçi dövmeler var aslında onlardan yaptırmayı çok istiyorum.
Ama kalıcı olanlarından yaptırmam abdest olayından dolayı ama geçiçi olanlarına hevesim var ufak tefek bir şey yaptırmayı düşünüyorum.

HaKaaN 07.02.2009 23:44

dogru.soyluyorsun.herkes.ozgurdur.her.koyun.kendi.bacagından.asilir.misali.
fakat.o.koyunlar.bır.gun.gelir.kokar.ve.herkese.rahatsizlik.verir.
tatli.dillisin.fakat.bugun.aciyi.cok.yemişin.hiç.hoşuma.gitmedi.bu.sozlerin

tatli-dilli 07.02.2009 23:46

pardon mesajim iki kez gelmis

tatli-dilli 07.02.2009 23:49

her kisi secimlerinde özgürdür,
sana ters gelen baskasina dogru gelebilir,
bunu yapanlar erkeklige ters birsey mi yapiyor oluyor?
ben ne dövme yapanlari ne de küpe takanlari savunmuyorum,
sadece herkesin kendi bilecegi bir is,
burda fikir alisverisi yapiliyor, kizmaya sinirlenmeye gerek yok...

HaKaaN 07.02.2009 23:49

[QUOTE=tatli-dilli;373684]ben ne küpe takan ne de dövme yapanlari savunmuyorum,
sadece insanlar secimlerinde özgürdür,
sen sevmiyorsun diye yapan kisilere,
erkeklige yakismiyor gibi cümleler kurmak uygun degil sadece,
her ne ise herkesin kendi bilecegi is bunlar...[/QUOTE]

ben.orda.cumleyi.ayırmısım.degilmi.kendi.acimdan.diye.iyi.okursan.gorursun.ilgilendirmez.bir.başkasi.beni

sivaslıgenç 07.02.2009 23:53

Herkes özgür istediğini yapar fazlaya kaçmamak şartıyla yani diğer kişilere zarar ermeme şartıyla isteyen istediğini yapar.

HaKaaN 08.02.2009 00:01

[QUOTE=sivaslıgenç;373687]Herkes özgür istediğini yapar fazlaya kaçmamak şartıyla yani diğer kişilere zarar ermeme şartıyla isteyen istediğini yapar.[/QUOTE]
bu.şekilde.düşünmen.bile.yanliş.iyi.düşün.hemen.cevap.yazma.bana.iyi.düşün.oyle.cevap.yaz.ben.sen.hatali.yazdin.diyorum.....bu.işin.falasi.azi.olmaz.ne.isen.o.sun.yapacaksan.tam.yapacaksin.işini.yarim.birakmayacaksin.hangi.yolu.seciyorsan.o.yoldan.geriye.donmeyeceksin..aşiriya.kaçmamak.ta.nasil.oluyor.

sivaslıgenç 08.02.2009 00:06

[QUOTE=HaKaaN;373689]bu.şekilde.düşünmen.bile.yanliş.iyi.düşün.hemen.cevap.yazma.bana.iyi.düşün.oyle.cevap.yaz.ben.sen.hatali.yazdin.diyorum.....bu.işin.falasi.azi.olmaz.ne.isen.o.sun.yapacaksan.tam.yapacaksin.işini.yarim.birakmayacaksin.hangi.yolu.seciyorsan.o.yoldan.geriye.donmeyeceksin..aşiriya.kaçmamak.ta.nasil.oluyor.[/QUOTE]

Ben ne dedim geçiçi olanlardan var onları yaptırırım ufak dedim.Ama geçiyor sürekliliği yok.Bunu kastettim.Aşırıya kaçanlarda var vucudunun her yerinde...

HaKaaN 08.02.2009 00:09

[QUOTE=sivaslıgenç;373691]Ben ne dedim geçiçi olanlardan var onları yaptırırım ufak dedim.Ama geçiyor sürekliliği yok.Bunu kastettim.Aşırıya kaçanlarda var vucudunun her yerinde...[/QUOTE]

arkadaşim.dervişin.fikri.ne.ise.zikri.de.o.dur.bunun.gecicisikalicisiolmaz.yapıyorsan.gonlun.istiyorsa.ha.geçici.yapmısın.ha.kalici.bir.farki.yok....
BU.arada.boşluk.tuşu.çalışmıyor.benim.klavyede.o.yuzden.nokta.koyuyorum.rahatszılık.verdigim.için.ozur.dilerim.sizlerden

sivaslıgenç 08.02.2009 00:13

[QUOTE=HaKaaN;373692]arkadaşim.dervişin.fikri.ne.ise.zikri.de.o.dur.bunun.gecicisikalicisiolmaz.yapıyorsan.gonlun.istiyorsa.ha.geçici.yapmısın.ha.kalici.bir.farki.yok....
BU.arada.boşluk.tuşu.çalışmıyor.benim.klavyede.o.yuzden.nokta.koyuyorum.rahatszılık.verdigim.için.ozur.dilerim.sizlerden[/QUOTE]

Tmmda kalıcı yaptırsam dahamı iyi olacak ?Hem günah hemde abdestin kabul deqil.Ama geçici yaptır bir sakıncasıda yok.
Rahatsızda olmadım kendi adıma önemli değil:)

HaKaaN 08.02.2009 00:21

[QUOTE=sivaslıgenç;373694]Tmmda kalıcı yaptırsam dahamı iyi olacak ?Hem günah hemde abdestin kabul deqil.Ama geçici yaptır bir sakıncasıda yok.
Rahatsızda olmadım kendi adıma önemli değil:)[/QUOTE]

arkadaşım.sitede.takip.edip.sevdgim.arakadaşlarımdansin.ben.sana.dedimki.iyi.düşün..ben.çok.şeyler.yaptım.dovmesinide.yaptım.içkisinide.içtim.kumarınıda.oynadım.karı.kız.aklına.ne.gelirse.sonunda.pişman.oldum....diyorumki.sana.sonunda.pişman.olacagin.hiç.birşeyi.yapma..hayyatta..demeyeceklerin.arasinda.keşke.Lafini.bulundur..Keşke.yapmasaydim.etmeseydim.diye.bir.kelime.olmasin.hayatinda.benden.sana.soylenecekler.bu.kadar.rabbim.hakkında.hayırlısını.ihsaN.EYLESİN....

sivaslıgenç 08.02.2009 00:29

[QUOTE=HaKaaN;373695]arkadaşım.sitede.takip.edip.sevdgim.arakadaşlarımdansin.ben.sana.dedimki.iyi.düşün..ben.çok.şeyler.yaptım.dovmesinide.yaptım.içkisinide.içtim.kumarınıda.oynadım.karı.kız.aklına.ne.gelirse.sonunda.pişman.oldum....diyorumki.sana.sonunda.pişman.olacagin.hiç.birşeyi.yapma..hayyatta..demeyeceklerin.arasinda.keşke.Lafini.bulundur..Keşke.yapmasaydim.etmeseydim.diye.bir.kelime.olmasin.hayatinda.benden.sana.soylenecekler.bu.kadar.rabbim.hakkında.hayırlısını.ihsaN.EYLESİN....[/QUOTE]

Abiciğim teşekkür ederim.Verdiğin örnekleride çok iiy anlıyorum çevremdede çok insan var böyle senin gibi ve konuştuklarından hep bir şeyler çıkardım veya çıkarmaya çalıştım.Abi bak ben zaten yaptım demedim fırsat olursa yaparım ki fırsatını bulup gidip yaptırmamda çok zor.Birde kesinlikle kalıcıyaptırmam benm ki bir heves inş. yaptırmadan gelir geçer.Dediğim gibi abi fırsatını bulupta yaptıracagımı sanmıyorum.

sevgim 58 08.02.2009 00:35

bende yaptimak isterdim ama olmuyor malesef dinimice bir sacncasi oldugu icin ...............

yiğidoturan 08.02.2009 08:28

[B]dövme dinimizce haram kılınmıştır din alimleri dövmenin olduğu yerin altına su geçmesini engellediği ve gusül abdestine mani olduğu için kesinlikle haramdır diyor[/B]

sivaslihakan 08.02.2009 10:28

eger elhamdülillah müslümaniz diyorsak bunun burada tartismasi bile olmamasi lazim dinimizin yasakladigi seyi nasil tartisabiliriz

Kibrisli 08.02.2009 11:24

bende dinen yasak olmadığını duydum, zaten deri ile kas arasına konduğu için gusül abdestini engellemez, tam tersine geçici dövmeler derinin üzerinde olduğu için bırakın deri altına girmeyi üstünden bile tenin ıslanmasını engellediği için abdesti engeller diye duymuştum.
Birde Hakan gardaş erkeksen erkekliğini bileceksin demişsin, Yavuz Selim'de küpe takıyordu???

Saygılar...

yiğidoturan 08.02.2009 11:39

[B][COLOR="Blue"]Dövme yaptırmak dinen caiz mi?Dr. Jale Şimşek
“Buluğ çağına girmiş biri kız diğeri oğlan iki çocuğum var. Onlar çevrelerinden gördükleri dövme modasına özendiklerinden kendilerine dövme yaptırmak istiyorlar. Kızım omzuna oğlum da koluna çizdirecekmiş. Onları böyle düşünmek bile istemiyorum. Çünkü dövmeler eskiden beri midemi bulandırmıştır. Anlamıyorum çocuklarımı nasıl beğeniyorlar? Bir de özene bezene isteyerek canlarını yaktıracaklar! Büyüklerimiz dövmenin dinen haram olduğunu dövmeyle gusül abdestinin olmayacağını söylüyorlar. Gerçekten dövme dinen haram mı? Dövmesi olan vücut için gusül abdesti olmuyor mu?” [/COLOR][/B]
[B]
Allah (cc) insana özel bir önem vererek onu en güzel biçimde azalarını son derece dengeli ve bir o kadar da âhenkli bir şekilde yaratmıştır. Güzel yaratılan insanın güzelliklerine güzellik katması için süslenmesine de izin verilmiştir. Yüce Allah Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurmuştur: “Allah’ın kulları için yarattığı süsü ve güzel rızıkları kim haram kıldı? De ki; onlar dünya hayatında özellikle kıyamet gününde mü’minlerindir” (el-A’râf 7/32).

Bir sahâbe güzel giyinme hakkında Hz. Muhammed’ (sas) sorduğunda şu cevabı aldı: “Allah güzeldir güzelliği sever” (Müslim “Îmân” 147).
Bu bilgilerden anlaşıldığı gibi insana güzel giyinmesi takı-ziynet takınması bedenini ve elbisesini süslemesi güzelliklerini koruması kendisini güzelleştirerek görünmesi helâl kılınmıştır. Ancak insanın yaratılışından gelen özellik ve şeklini değiştirmeyi yani fıtratı değiştirmeyi hedef alan müdahaleleri ve tasarrufları yasaklanmıştır. “Dövme” buna örnektir. Arapçada; “veşm” denilen dövme yaptırma yaratılışta vücutta olmayan bir şekli motifi resmi vücut derisine iğneyle bir tür kazıyarak hayat boyu kalacak şekilde işlenmesi demektir. Bu izahtan da anlaşıldığı gibi dövme ile insan vücuduna kalıcı olacak değişim müdahalesi yaparak hakkı olmayan bir tasarrufa kalkışmaktadır.
Hilkatin (yaratış yaratılış) değiştirilmesinin yasak oluşu Kur’an’da şu âyetle açıklanmıştır: “Allah onu (şeytanı) lânetlemiş; o da: ‘Yemin ederim ki kullarından belli bir pay edineceğim’ demiştir. ‘Onları mutlaka saptıracağım muhakkak onları boş kuruntulara boğacağım kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar (putlar için nişanlayacaklar) şüphesiz onlara emredeceğim de Allah’ın yarattığını değiştirecekler’ (dedi). Kim Allah’ı bırakır da şeytanı dost edinirse elbette apaçık bir ziyana düşmüştür” (en- Nisâ 4/118119).

[COLOR="Red"]Dövme yaptırma Hz. Muhammed (sas)’in hadislerinde de yer alarak yapılması şiddetle yasaklanıp lânetlenmiştir (Buhârî “Libâs 85-87; Müslim “Libâs” 119). [/COLOR]

İslâm bilginleri de vücuda bir estetik görünüm kazandırmak için yapılan dövme ve dağlamayı Allah’ın yarattığı şekil ve surette kalıcı değişiklikler meydana getirdiği için câiz görmemişlerdir. Şâfiîlerden bir grup âlim de dövme yapılan yerde biriken kanın necis pis olduğunu dövmenin ortadan kaldırılmasının vâcip olduğunu ifade eder. Dövme yapılmış bir vücuda gusül abdesti aldırılması anında gusül suyunun cildin yani vücudun üzerinden geçmesiyle ıslanma şartı yerine gelir. Çünkü dövme derinin üzerini kaplayan örtücü bir madde gibi örtmeyip deri altına yerleştiğinden gusül suyu için bir engel teşkil etmez.

Fakat gusle engel değil diye yapılmış bir dövmenin kalabileceğini söylemek yukarıdaki bilgilere rağmen mümkün değildir. Bir hata sonucu yaptırılmış dövmenin mümkün olan en yakın zamanda silinmesi “vücut” adlı eserin tek sahibi olan Yüce Allah’ın hilkatine (yaratışına) duyulan saygının ve kulluğun gereğidir.

Burada konuyla yakından ilgili olan “kulak deldirmek”ten de bahsetmek gerekir. Kız çocuklarının süslenmek için takındıkları küpelerini kulaklarına asabilmek için kulak memesinin delinmesini âlimler “süslenme hakkı” içinde değerlendirdiğinden câiz görülmüştür.[/B]

gezgin_58 08.02.2009 13:45

gunahmı deılmı bılmem ama bende var sol kurek kemıgınde ay ve yıldız

HaKaaN 08.02.2009 20:48

[QUOTE=Kibrisli;373739]bende dinen yasak olmadığını duydum, zaten deri ile kas arasına konduğu için gusül abdestini engellemez, tam tersine geçici dövmeler derinin üzerinde olduğu için bırakın deri altına girmeyi üstünden bile tenin ıslanmasını engellediği için abdesti engeller diye duymuştum.
Birde Hakan gardaş erkeksen erkekliğini bileceksin demişsin, Yavuz Selim'de küpe takıyordu???

Saygılar...[/QUOTE]

Yavuz Sultan Selimin adi gecen her ders kitabında ünlü bir resmi yer alır hükümdarın. Pala bıyıklı ve küpelidir. Oysa Resim aslında Yavuza değil can düşmanı olan Sah İsmail’e aittir. Küpede Haydari ve Kalenderi derviş olmasının sembolüdür...Zira başında Şiî Mezhebi’nin alâmeti olan kızıl börk ve bunun üzerinde İran şahlarına mahsus taç vardır. Ayrıca küpe de Şî’a mezhebinden câiz görülmektedir.

saygılar.......

yerliturkuaz 08.02.2009 21:06

[B]Arkadaşlar bakın dövme konusunda bazı bilgileri açıklık getirmek istiyorum.

Dövmenin deriye tam olarak uygulanı var birde belli bir müddet sonra çıkanı var.

Deriye tam olarak işlenen dövme abdest konusunda bize sıkıntı yaşatıyor doğal olarak da ömür boyu abdest alamadan dolaşıyorsunuz.

Ama geçici dövmede böyle bir sorun yaşanmıyor belli bir müddet sonra kendiliğinden çıkıyor.

İnsanın zevkine kalmış birşey bu dövme olayı. Ama bana sora5rsanız dövme yaptırmam...[/B]

abdussvs 08.02.2009 22:58

[B][COLOR="Red"]

Dövme insanına yakışmayan aptalca bir saplantı...

[/COLOR][/B]

nihat83 08.02.2009 23:20

kangalli kardesim ben seni anlayamadim - hem avatarin ve imzanda Allah c.c./Muhammed s.a.v. yaziyor - hemde dövme yaptirip yaptirmiyacagini zaman gösterir diyorsun, günah oldugunu bilmiyormusun ???

srilanka 09.02.2009 08:44

bencede arkadaşlar dövme yaptırmak günahtır.hem abdeste engeldir hmde o dövme yapılırken vucüdunuza çektirdiğiniz acı günahtır sadece kendi zevkleriniz için böyle bişeyi yaparak derinize ruhunuza işkence veriyosunuz.benm fikrim bu insan bu dünyaya ne şekilde gelmişse aynen gitmelidirde.dövmeymiş,estetikmiş bunlar gibi daha birsürü şey insanı değiştirir ALLAH zaten insana güzelliğini vermiştir bu güzellik gözle görülmeyebilir yani dış görünüş olarak hoş gelmeyebilir ama önemli olan kalp güzelliğidir.estetiğe dövmeye ve bunlar gibi şeylere karşıyım.

candy_58 09.02.2009 08:59

bende sevmiyorum dövmeyi hoş durmuyor

HaZaN 09.02.2009 09:18

[B][I][COLOR="DarkGreen"]Bence yanlıştır, dövme yaptırmayı sevmiyorum, dövmem yok, dövme yaptırmam .

Tüm bedenimizin ve bu bedene bağlı uzuvlarımızın Allahın emaneti olduğunu biliyoruz dolayısıyla bunlara gözümüz gibi bakmamız ve de yormamamız,yıpratmamamız gerektiğini düşünüyorum.Böyle bir düz mantık çerçevesinde sizde gereğini yapabilirsiniz.Vücuda yapılan bu işlem hernekadar süs ya da aksesuar görünümü taşısa da sonuçta bana göre vücuda yapılan bir zulümdür.Rabbim nasıl uygun görüp yaratmışsa öylede kalırım.

Bence dinimizce caiz değil hatta haramdır.
[/COLOR][/I][/B]

...Kangallı... 09.02.2009 19:51

[QUOTE=nihat83;373978]kangalli kardesim ben seni anlayamadim - hem avatarin ve imzanda Allah c.c./Muhammed s.a.v. yaziyor - hemde dövme yaptirip yaptirmiyacagini zaman gösterir diyorsun, günah oldugunu bilmiyormusun ???[/QUOTE]

[B]İnsanın içinde Allah sevgisi var diye, herşeyi önceden bilemez dimi ?

Haşa haşa önceden olmayanı bilmek Allah ' a mahsustur.

1 saniye sonra dahi başımıza ne geleceğini bilmezken, önümüzdeki zamanı hiç kestiremicem açıkcası.

[/B]

love_me_58 17.02.2009 23:14

Bence yanlıştır, dövme yaptırmayı sevmiyorum, dövmem yok, dövme yaptırmam

madımak_58 17.02.2009 23:22

[B][I][COLOR="Magenta"]ara sıra aklıma geliyor sembolik birşeyler ama hayatta yaptırmam,yaptıramam herhalde :)

günah olması konusundan değil.iş günaha kaldıktan sonra herşey günah :rolleyes:

ayrıca neden bazı arkadaşlar sinirlenmiş onu anlamadım.burada yaptırmış olanda var,içinde yaptırma isteği olup aynı zamanda günah olduğunuda düşünüp yaptırmayanda var,kesinlikle dinimizce günah diyende var.herkesin kendi özgür iradesidir ;)[/COLOR][/I][/B]

Kibrisli 18.02.2009 00:10

[QUOTE=HaKaaN;373926]Yavuz Sultan Selimin adi gecen her ders kitabında ünlü bir resmi yer alır hükümdarın. Pala bıyıklı ve küpelidir. Oysa Resim aslında Yavuza değil can düşmanı olan Sah İsmail’e aittir. Küpede Haydari ve Kalenderi derviş olmasının sembolüdür...Zira başında Şiî Mezhebi’nin alâmeti olan kızıl börk ve bunun üzerinde İran şahlarına mahsus taç vardır. Ayrıca küpe de Şî’a mezhebinden câiz görülmektedir.

saygılar.......[/QUOTE]

Açıklaman için teşekkür ederim... Anlattıkların gerçekten ikna edici, sana karşı bir tavır değil ama araştıracağım yazdıklarını sadece emin olmak için... Ama verdiğin örnekler hakikaten ikna edici...

Saygılar...

WEZ Format +2. ?uan Saat: 15:34.