![]() |
En sevdiğiniz Sivas şiveleri
ARKADAŞLAR BURAYA EN SEVDİĞİNİZ SİVAS ŞİVELERİNİ YAZABİLİRSİNİZ...
EKSİK ETEK (EKSÜ ETEK) BAYANLAR İÇİN... |
Cevap: EN SEVDİĞİNİZ SİVAS ŞİVELERİ
ellaham ki:D:D:D:D..................
|
[B][I]....Essah diyom.... :)[/I][/B]
|
yok adaam, bak laa, abaa, nörüyoğ gııı, olaa ah, itlerin olim, babağ anağ, sende gidek, gülerek git,zorlu ve tavatır... İLK AKLIMA GELENLER BUNLAR
|
FENE EYCE OLMUŞ HAA...
|
ecik dur navar.. (daha çok uşaklar için söylenir) Adığ ney gıı? (bunuda bana sormuştu bi kız)
|
kele bu konuya ne gerek vardı şimdi :D (şive icinde esprisine kullanılmıştır herhangi başka bi maksatı yoktur ilanen duyurulur :D )
|
[B][I]Bayahtan : Biraz önce :D Müdür geldi.
[/I][/B] |
[B]şipidik(ivecen tez canlı)
Şoşartmak (dolduruşa getirmek) şora(şurası -ilerde bir yer Şıhırdım gibi(daldaki meyvenin çokluğunu anlatmakta kullanılır) bende bunlardan binlerce var[/B] |
çekil dağmesin... (daha çok pazarda ve terminalde arabacılar kullanır)
su suladım, ölü ölmüş, yangın yanıyor, suvak sıvıyor... |
GIZ KEZÜK HIRINDAN KEŞİK ALDIN MI GIII...
(KIZ KEZBAN FIRINDAN SIRA ALDIN MI...) ECÜĞ ÖTEĞ ET NEĞ VAR |
benden öteğet, töst ol, fetil(bazlama)
|
garaltın galkmıya emi
|
Babolasıca, ağle(durdur)
|
bu oğlan da temelli dayısına çekmiş...
ne bakıyon sıracalı... |
[QUOTE=izmirliyiğido;404619]bu oğlan da temelli dayısına çekmiş...
ne bakıyon sıracalı...[/QUOTE] valla varya bu cümlelerin aynısını rahmetli anneanneciğim bize söylerdi. Üsttekini kardeşime alttakinide övünmek gibi olmasın tabiki bana... :) |
[B]Baba değmez (Bir şey olmaz
Babalanmak (yemek yemek kızınca öylenir Abuc ( Samimi arkadaş)[/B] |
de yeter gayrı haa, zabağanan, yastı çağ, bıldır(geçen sene), partal(palavra)....
|
[B][I][COLOR="Magenta"]anlamını bilmem ama çok hoşuma gider ;
""hele sıracalıya""[/COLOR][/I][/B] :D:D:D:D |
de haydı laa, çepel(sıracalı gibi bişey)
|
TOP GOLENDİ GOLENDİ ELLAHAMKİ GOL OLACAK...
|
geet eksü etek yöreğmi tuketme...
|
essahmii diiyoongg giiii
nörüyon laa sölee baaaam hahahahaha |
susandım[susadım],essah mı[doğru mu,gerçek mi] zaten çoğunu da yazmışlar yukardaki arkadaşlar başka da aklıma gelmiyo..
|
ula o eyle doğul oğul bir asbap yudum bir asbap yudm iki ilaan vah amaaan nasıl dayandın gı belin bıhının gırılmışdır anam gurbanım gendiğe mıhayt ol gozuu yiiimdelimi ney avrat oğul bu kadar yeter hadi ığedek uşah eyi aaşam lar abuçlar
yurami tukettin baba daatçe anam bu feneki boyu devrülecce gıı vuu bunda navar oğul bizimki goğe daş atıp başını altına dutuyor eyle fene bu zamanın uşaa anca buğeder olur oğul başımıza daş yaacak ocahlardan yırak |
her şey bıldırki fiyattan (önceki yıldan)
|
[B]azını galaylarım - azını mühürlerim
gııı amaaa- kız amaaa ağızbaynan çuvalı balıyele - çuvalın ağzını keçi kılı ile örülmüş ip ile bağlamak :)[/B] |
öteatur,(öte götür)beraatür(beri getir)ne orun gııı(ne yapıyon kız)
|
hadi sende sıracalı..............
|
SİVAS’TA KAYNANADAN İZİN ALMADAN HAMAMA GİDEN GELİN (Sivas şivesi ile)
Sivas'ta günün birinde kaynana ile gelin aynı evi paylaştıkları bir kış gününde evde sobalı , ama her taraf buz gibi imiş .Gelin çok üşümüş.Zemheri ayı,evlerin bacalarındaki saçaklardan buzlar sallanıyor. Gelinin canı hamama gitmek istemiş günlerce kaynanasına yalvarmış,yalvarmış kaynanası bir türlü izin vermiyormuş. ( O dönemde gelinlerin kaynanadan izin almadan nefes bile alması fermana mahsusmuş .)Gelin kaynanasına demiş ki' Gız ana etme dutma gı iliğim gemüğüm buydu donuyom,essah diyom bu ne ki ev bark han gibi soğuk ecük hamama gediyimde iliğim gemüğüm yumuşasın' demiş.Ama kaynana yine ' Otur oturduğun yerde babıya olasıca diziği bük otur,nedecanki hamamda' demiş.Ama gelin kararlı imiş,bakmış olmayacak gitmiş odasına hamam bohçasını hazırlamış,giyinip kuşanmış dış kapıdan tam çıkmak üzere iken kaynanasına seslenmiş' Anaa aha ben hamama gediyom da izin veriyonmu,vermiyonmu' demiş.Kaynana ayağa kalkmış dış kapıya doğru kafasını yöneltip bağırarak' Hele şuğa bahele bohçasını goltuğunun altına almış, birde izin istiyor benden,anam sen zaten gediyon,daha bağa ne soruyon mehelsüz, aha akşam gişin gelsin ben sağa gosteririm boyu devrilesice' demiş.Gelin aldırmayıp kapıyı çekip hamama gitmiş. Bu temsili büyüklerimiz herhangi bir şey için kafasına koyduğunu yapıp emrivakiye getirip,formalite ,için izin almaya kalkışanlara söylerler.Yani derle rki' Sen zaten yapacağını yapmışsın,bohçanı alıp hamama gitmişsin,daha bana ne soruyorsun' derler. SABİHA SERİN |
gııııııııız nallı neregidin
|
AHA SİZE SİVAS TEMSİLİ YAZDIM EMME ONE Kİ GURBAN OLDUHLARIM OHUNSENE İŞTE.
GAYNANADAN İZİN ALMADAN HAMAMA GİDEN GELİNİ YAZDIM AHA YOHARDA BAHIN... BEN SİVAS ŞİVEMİ BEK SEVERİM. KOŞE YAZILARUMDA ŞİİRLERİMDE HER YAZDIĞIM ŞEYDE İLLAKİ SİVAS ŞİVEM İLE SİVASIMI GOHLADIRIM. ŞİVEMİZ BİZİM ÖZÜMÜZ KÜLTÜRÜMÜZ, SİVAS ŞİVEMİZE GABA DİYENLER YANILIR, ESSAHTANDA BEK ECE ŞİVEMİZ HEMİ VALLAH HEMİDE BİLLAH HEMİİİİ... BEN SİVASIMADA, ŞİVESİNEDE, HALKINADA SİVAS GOKAN HERŞEYE GURBAN OLURUM..... |
mıh çıhın kitli..( iğne atsan düşmez manasındadır)
|
[QUOTE=Sabiha Serin;410581]SİVAS’TA KAYNANADAN İZİN ALMADAN HAMAMA GİDEN GELİN (Sivas şivesi ile)
Sivas'ta günün birinde kaynana ile gelin aynı evi paylaştıkları bir kış gününde evde sobalı , ama her taraf buz gibi imiş .Gelin çok üşümüş.Zemheri ayı,evlerin bacalarındaki saçaklardan buzlar sallanıyor. Gelinin canı hamama gitmek istemiş günlerce kaynanasına yalvarmış,yalvarmış kaynanası bir türlü izin vermiyormuş. ( O dönemde gelinlerin kaynanadan izin almadan nefes bile alması fermana mahsusmuş .)Gelin kaynanasına demiş ki' Gız ana etme dutma gı iliğim gemüğüm buydu donuyom,essah diyom bu ne ki ev bark han gibi soğuk ecük hamama gediyimde iliğim gemüğüm yumuşasın' demiş.Ama kaynana yine ' Otur oturduğun yerde babıya olasıca diziği bük otur,nedecanki hamamda' demiş.Ama gelin kararlı imiş,bakmış olmayacak gitmiş odasına hamam bohçasını hazırlamış,giyinip kuşanmış dış kapıdan tam çıkmak üzere iken kaynanasına seslenmiş' Anaa aha ben hamama gediyom da izin veriyonmu,vermiyonmu' demiş.Kaynana ayağa kalkmış dış kapıya doğru kafasını yöneltip bağırarak' Hele şuğa bahele bohçasını goltuğunun altına almış, birde izin istiyor benden,anam sen zaten gediyon,daha bağa ne soruyon mehelsüz, aha akşam gişin gelsin ben sağa gosteririm boyu devrilesice' demiş.Gelin aldırmayıp kapıyı çekip hamama gitmiş. Bu temsili büyüklerimiz herhangi bir şey için kafasına koyduğunu yapıp emrivakiye getirip,formalite ,için izin almaya kalkışanlara söylerler.Yani derle rki' Sen zaten yapacağını yapmışsın,bohçanı alıp hamama gitmişsin,daha bana ne soruyorsun' derler. SABİHA SERİN[/QUOTE] ELİNE SAĞLIK SABİHA SERİN OKUDUKLARİM ARASİNDA EN GUZELİ ÇOK GUZEL OLMUS TKS EDRİM ÇOK GÜLDÜM VE BİR AN SAKİNKİ AYNI ORTAMDA GİBİ YASADİM ELİNE SAĞLIK |
köye gittiğimde dikkatimi çeken kelime nörüyon gıı
|
acer: yeni
ahbın: hayvan gübresi ağızbağ: çuval için ip alaca: çit ala ağız : geveze |
sibely58 bizim koylümüsün gı noryonu bizim koy dirde onuuçun sordum köyüm y.karahisar ulaş vallah bah maa itin oluyum goruyoomu şunun ittiııni
kocalarınada annem dahil rahmetli ,bizimki derler benim adımda köyde kısaltılmış olarak gulü köyede gören der hemen maa galak gilin gulü gelmiş hoş geldin gı nazaman geldin uşah devşek nasıl böyle gider işte |
kişiflemek: önceden araştırma yapmak bir nevi ar-ge çalışması..
adamı hooluyor: yanına yaklaştırmıyor .. |
Alaf iniyor:Çok sıcak.........:D
|
KELE .............................. :D
|
WEZ Format +2. ?uan Saat: 13:06. |