![]() |
Sivas Neden Gelişmedi
Sivasın Neden Gelişmediğini ve göç verdiğini tartışalım Mesala Eskiden Kayseri bizden küçükmüş Sonra bizi geçti gelişmişlikte.
Neden Sivasa Yatırım yapılmadı. Birileri Sivasın Gerilemesini niye istemediler, Eğer Sivas gelişseydi sizce nufusu kaç olurdu,Sivasın Gelişmemesinde Kışın ağır Geçmesi neden olabilirmi,Sonra Sivas Şehrinin Genişlemesindeki engel Coğrafi konumumu. Sizce Sivastan tekrar Göçen insanlar tekrar dönerlermi. Sivas Tekrar Göç alması için ne yapmalı. Arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum. |
Cevap: Sivas Neden Gelişmedi
[B]Sivasımızın tekrar göc alabilmesi için çok büyük yatırımların yapılması lazım ben sivasın göc alacağını hic düşünmüyorum ama göc vermeye devam eder diye düşünüyorum[/B]
|
Benim Fikrim Birileri Sivasın Gerilemesini İstediler Hiç yatırım yapılmadı İnsanımız Ekonomik sorunlar nedeniyle Büyük şehirlere göç etti.
Ama Tarihte SİVAS büyük ve gelişmiş şehirdi Boşuna Dememiş Evliya Çelebi Beldelerin Anası diye. Yorumlarınızı Bekliyorum. |
Bu onuda söylenecek o kadar söz var ki. Hepsini bir araya getirsen kilometrelerce yol olur. Ancak benim görüşlerime göre en temel noktalar şunlar:
- Kişilerin şahsi çıkarlarını Sivas'ın, hatta Türkiye'nin üzerinde görmeleri, - Gelişmekte olan veya gelişen kentlerin ağzı açık izlenmesi, - Bizim yapmamız gereken icraatleri başka illerin yapması ve bizim karşı çıkmamamız, - Türkiye'de söz sahibi Sivaslıların Sivas'a sahip çıkmaması, - Sivaslı zenginlerin veya diğer büyük yatırımcıların Sivas'a yatırım yapmaması ve bunları kimsenin teşvik etmemesi. - Göçü en kısa yoldan kurtulma olarak görmemiz ve Sivasımızı kalkındırmayı düşünmememiz - Sivaslı'nın Sivaslıyı ancak lafta desteklemesi. - Ve bana göre en önemlisi kendimizi küçük görmemiz ve kendi potansiyelimizin farkında olmamamız... Bunlar bana göre sadece birkaçı. Umarım bu gidişat artık son bulur ve ülkemizin önde gelen bir-iki ilinden biri oluruz. Saygılarımla... |
İnsanalar işsiz kalırsa ne yapar ekmek parası için başka, başka arayışlara geçer. Ve nüfüsündan çoğunu yurt dışı ve ülkenin diğer büyük şehirlerine yollar.
Yoksa kim vatanını terk edip gurbetlik çekmek ister. Ve yıllardan beri yatırım adına fazla birşey alamayınca ve mevcut kazanılmış yatırımlarıda birer birer kaybedince işte bu tablo ortaya çıkmıştır. Demekki bu süreç içerisinde, kim bu işlerle ilgiliyse sorumluysa görevlerini yerine getirememişler.Bundan sonrada getirirlermi kocaman bir soru işareti. İnşallah getirirler başka ne diyebilirizki... Bir umut. |
Sivas Gelişmesi Engellendiler Gibi Geliyor O kadar yer altı zengilliği var,Kaplıcası,doğal güzelliği var tarihi eserleri var hiç birinden faydalanamadı Aksine geriledi bunda siyaserçilerin de payı var seçildikten sonra demekki sivası unuttular iyi temsil edemediler Sivasda İşsizlik Arttı ve göç verdi büyük illere ve yurt dışına onlarda haklılar sonuçta.
Dışardaki Sivaslıların çokluğunu düşünürsek Eğer Sivas göç vermeseydi Kim bilir nufusu ne kadar olurdu. |
Fazla söze gerek yok bence.
Tek sorun Sivasın içinde Sivaslı Sivaslıyı çekemiyor, bir adım ileri giden olsa hasetlikten çatlıyor.Birbirinin başarısını kutluyacağı yerde kıskanıyor.Onun yüreklendirmiyor birlik ve beraberlik,dayanışma içinde olmuyor. Ama Sivas'a bir yabancı gelse onun en basit bir başarısında göklere çıkarıyor. Oysa Sivas dışında yaşayan Sivaslılar bence dışarıda daha çok birbirini sevip destekliyorlar. Eeee hal böyle oluncada tabiki göç etmek istiyorlar.Kendi toprağında kendi hemşerinden destek görmezsen ne olacak,sonrada göç eden edene.Açıkcası bu kadar toprağımı seviyorum ama yakında bende göç edebilirim.Kendi memleketimde garibim sanki, akraba kalmadı ki herkes gitti. Bir örnek size: TOKAT GÜZELLEMESİ adlı şiirim Türkiye Birincisi oldu. Şu an Sivas dışında tüm Türkiye hatta yurt dışında bile haber oldu,başarım heryerde yazıldı.Sivas dışında değerimiz var.Sitemizde bile ödülm haberimi yönetime gönderdiğim halde buraya bile ana sayfaya haber olmadı.Zaten benim haberim olmadan başarımı herkes coşku ile yazıp kutluyor,Sivas dışındaki tüm ajanslar aradı kutladı haber yaptı heryere,beni kutlayıp yüreklendirdiler ama ben isterdimki Sivas dışındaki illerden önce Sivas önemsemeliydi. İşte hemşeriye verilen değer. .Ama yabancı olsaydım oooo çoktan ana sayfada idim,haksızmıyım acaba .Türkiye birinciliği ödülü getirmişim,Sivasın adınııgururla dünyaya duyurmuşum kimin umurunda. Sağlık olsun. Sağolsun değerli hemşerim Arif Coşkun kardeşim ödül haberimi sitemize eklemiş çok memnun oldum.Kutlayan tüm canlarıma sonsuz teşekkür ederim.Manevi destek ve yüreklendirmenin yeri bence milyarlara değer.Ben burasını ailem biliyorum.İyiki buradayım.İyiki herşeyimi paylaşabiliyorum. Bundan daha güzel ne olabilirki... Demekki, Sivastan göç edenler çok haklılar, vefa göremeyince ne yapsınlar hani doğrusu darısı bana diyorum. Burasını ailem bilim duygularımı paylaştım. Çarşamba günü Tokata gidiyorum ısrarla davet edildim ama inanın içim buruk.Orada EFSANE adlı şiir kitabıma imza günü de yapmam isteniyor.Hiçte içimden gelmiyor ama sanırım önemseyenlere hayır diyemiyeceğim. Sitem ettim bağışlayın lütfen sizler canım ciğerimsiniz size sitem etmiyeyimde kime edeyim...., Kısacası Sivasımızın kalkınması için ilkönce birbirimizi her an kucaklamak,birlik ve beraberlik tutkunluk içinde olmayı öğrenmemiz lazım diye düşünüyorum. Herkese güzel Sivasımızdan kucak dolusu selam,sevgi ve saygılarımla |
Sivasta deniz olsaydı çok farklı olurdu herşey.
|
Konuyu açan üyemiz güzel konuya değinmiş ama bence başlık biraz yanlış gibi. Sivas Neden Gelişmedi değilde ''Sivas Neden Geliştirilmedi'' olmalıydı...
|
evet bundan sonra biraz zor daha fazla göç vermesse güzel büyük yatırımlar yapılmadıkça göç almaz vermeye devam eder
|
[quote=Sabiha Serin;414956]Fazla söze gerek yok bence.
Tek sorun Sivasın içinde Sivaslı Sivaslıyı çekemiyor, bir adım ileri giden olsa hasetlikten çatlıyor.Birbirinin başarısını kutluyacağı yerde kıskanıyor.Onun yüreklendirmiyor birlik ve beraberlik,dayanışma içinde olmuyor. Ama Sivas'a bir yabancı gelse onun en basit bir başarısında göklere çıkarıyor. Oysa Sivas dışında yaşayan Sivaslılar bence dışarıda daha çok birbirini sevip destekliyorlar. Eeee hal böyle oluncada tabiki göç etmek istiyorlar.Kendi toprağında kendi hemşerinden destek görmezsen ne olacak,sonrada göç eden edene.Açıkcası bu kadar toprağımı seviyorum ama yakında bende göç edebilirim.Kendi memleketimde garibim sanki, akraba kalmadı ki herkes gitti. Bir örnek size: TOKAT GÜZELLEMESİ adlı şiirim Türkiye Birincisi oldu. Şu an Sivas dışında tüm Türkiye hatta yurt dışında bile haber oldu,başarım heryerde yazıldı.Sivas dışında değerimiz var.Sitemizde bile ödülm haberimi yönetime gönderdiğim halde buraya bile ana sayfaya haber olmadı.Zaten benim haberim olmadan başarımı herkes coşku ile yazıp kutluyor,Sivas dışındaki tüm ajanslar aradı kutladı haber yaptı heryere,beni kutlayıp yüreklendirdiler ama ben isterdimki Sivas dışındaki illerden önce Sivas önemsemeliydi. İşte hemşeriye verilen değer. .Ama yabancı olsaydım oooo çoktan ana sayfada idim,haksızmıyım acaba .Türkiye birinciliği ödülü getirmişim,Sivasın adınııgururla dünyaya duyurmuşum kimin umurunda. Sağlık olsun. Sağolsun değerli hemşerim Arif Coşkun kardeşim ödül haberimi sitemize eklemiş çok memnun oldum.Kutlayan tüm canlarıma sonsuz teşekkür ederim.Manevi destek ve yüreklendirmenin yeri bence milyarlara değer.Ben burasını ailem biliyorum.İyiki buradayım.İyiki herşeyimi paylaşabiliyorum. Bundan daha güzel ne olabilirki... Demekki, Sivastan göç edenler çok haklılar, vefa göremeyince ne yapsınlar hani doğrusu darısı bana diyorum. Burasını ailem bilim duygularımı paylaştım. Çarşamba günü Tokata gidiyorum ısrarla davet edildim ama inanın içim buruk.Orada EFSANE adlı şiir kitabıma imza günü de yapmam isteniyor.Hiçte içimden gelmiyor ama sanırım önemseyenlere hayır diyemiyeceğim. Sitem ettim bağışlayın lütfen sizler canım ciğerimsiniz size sitem etmiyeyimde kime edeyim...., Kısacası Sivasımızın kalkınması için ilkönce birbirimizi her an kucaklamak,birlik ve beraberlik tutkunluk içinde olmayı öğrenmemiz lazım diye düşünüyorum. Herkese güzel Sivasımızdan kucak dolusu selam,sevgi ve saygılarımla[/quote] Tespitlerinizde ve siteminizde son derece haklısınız Sabiha Hanım, Sanatçının en büyük desteği teşfikçisi almış olduğu alkış ve ilgidir. Keşke Sivas'ımızın yetiştirdiği çok değerli sanatçı,ozan, şair, siyasetçi, bilim adamı bunlara gerçek anlamda sahip çıkabilsek. Sanırım bu bizde kronik bir vaka, herşeyi kaybettikten sonra değerini anlıyoruz. Herkese herşeye sevgi ile bakmalı ve yaklaşmalıyız, kimseyi fikrinden dolayı kovup terk et diyemeyiz, herkes bir birine saygı hoşgörü ortamında saygı göstermeli, birlik dayanışma kalkınma ancak öyle our. Bakın bir Karadeniz'li nerede olursa olsun sahip çıkar birbirine. Keza Kayseri örneği. Aynı coğrafi bölgede olmasına rağmen geçmişte Sivas'ımızın kazası olan bir yer ilimizi kaça katlamıştır. İşte kafamızı iki elimizin arasına alıp iyice düşünüp özeleştiri yapıp neden ve nerede hata yaptık ve yapıyoruz diye düşünmemiz lazım, ona görede bir rota belirleyip hedefe gitmek gerekir. |
Şehirimizin Gelişmesi İçin Park Bahçeden Ziyade Fabrikalara ve İş imkanlarına ihtiyacı var Tabiki Park bahçe olacak fakat İşsizliği bitirdikten sonra.
Yozgat ve Tokat Ekonomik anlamda Şehir anlamında Gelişmeye başladılar ilerde bizi bile geçerler belki biz ise başka şeylerle uğraşıyoruz. Sivas Gelişmemesindeki bir diğer konu İnsanın birlik olamamasıdır İstanbuldaki Sivaslı iş adamları Sivasa yatırım yapmalıdırlar Sivaslılar dışarda birlik içersindedir fakat Sivasta birbirinin Arkasından Kuyu kazarlar. |
Sabiha Hanım'ın görüşlerine sonuna kadar katılıyorum. Sivaslı'nın Sivaslıya desteğinin sözde olduğunu da zaten önceki mesajımda yazmıştım.
|
[B]Sivas neden mi gelişmedi :confused:
Ankara"da bizi temsil edenler kendi menfaatlerini düşündükleri için herkez ilerlerken biz geriledik !!!:mad: Ne zaman menfaatçi kişiler bu işi bırakırsa o zaman da Sivas"ımızında hakettigi yere gelecegini düşünüyorum!!!:)[/B] |
[QUOTE=58_S€M!H_58;415250][B]Sivas neden mi gelişmedi :confused:
Ankara"da bizi temsil edenler kendi menfaatlerini düşündükleri için herkez ilerlerken biz geriledik !!!:mad: Ne zaman menfaatçi kişiler bu işi bırakırsa o zaman da Sivas"ımızında hakettigi yere gelecegini düşünüyorum!!!:)[/B][/QUOTE] Çok Doğru bir tesbitte bulunmuşsun. Siyasiler Seçim vakti Gelirler Seçildikten sonra unuturlar sivası Bu yüzden Gelişmedi. |
geriye bakmak yerine ileriye bakmayi tercih ediyorum,
bu yüzdendirki ben gelecek adina umutluyum, dilerim bundan sonra en güzel sekilde gelisir memleketimiz, ilk basta insanlarimiz degismeli, genel anlamda bu türk milletinin fesatlik duygusu ortadan kalkmali. ve Yimpas gibi kuruluslarin sivasa gelipte kendi memleketinden isci calistirmasina karsiyim, bakin hepsi bizi gecti buna izin vermemeliyiz. |
Şehri yönetenlerin zamanında akıl almaz yanlışlara imza atması şehircilik ve imar anlayışını yok etmiştir..
Zamanında 10-20 yıl sonrası düşünülerek o zamanalr çöplük olarak gözüken yerler bile birilerine peşkeş çekilmiş..Şimdi bu yerler kullanılamıyor..Ya da ağır bedeller ödeniyor.. Şehiri yönetenler şu an bile kişisel menfaat peşinde koşuyor..Sivas'ı düşünen gerçekten yok.. Bugün Taşhan'da özel mülkiyet var inanması güç ama...:) Zengin Sivaslılar yatırım yapmaya gelmiyor..Paranın yüzü sıcak malum..Memleket için birazcık daha az kar etmeyi göze almıyor.. terminal arazisi satışına Ankara Mimarlar Odası dava açıyorsa iyi düşünmek lazım kimlerin menfaati olduğunu..Ve malum Madımak Olayları..bizi en az 15 yıl geriye attı..:( |
[QUOTE=Yiğiter;415550]
Ve malum Madımak Olayları..bizi en az 15 yıl geriye attı..:([/QUOTE] bence en az 30 yıl geriye attı Çünkü Sivası bu olayla andılar herkez bu olayı bütün sivas halkına yüklediler ve senede bir O üzücü olayların yaşandığı Anma günü Sivasa Medya geliyor bu da her sene tekrar sivas açısında Dışarda Kötü izlenim veriyordu Senede bir kez gelirlerdi o da O üzücü olayda Dışardaki halkta Normal olarak Sivası Kötü Tanırlardı. Fakat Sivasspor biraz değiştirdi Sivasın azda olsa tanıtmasını sağladı. |
Bazı Şehirler Gelişmesi Farklı Alanlarda Olur Mesela Bir şehri Sanayi Geliştirir sonra Turizm ve Tarihi eserleri ile,doğal güzellik ve doğal kaynaklar ile gelişebilir.
Sivas İse sanayi alanında hiç gelişemedi bu yüzdende göç verdi sonra Doğal kaynakları olmasına rağman yine gelişemedi,doğal güzellikleride var gölleri,akarsuları,dağları tarihi eseride var Ayrıca Türkiyenin yüzölçümü açısında 2.büyük ili,Kışıda Sert geçiyor bundan bile yararlanamıyoruz güzel bir kayak tesisi kış turizimide olabilir pekala onuda geçtim yazların fazla sıcak olmaması yazın yerli turistte çekebilir,Kaplıcası var ondanda faydalanamıyor Bırakın Sivas dışından insanların gelmesini Sivaslı bile gelmez oldu. madenleri zengin Çoğuda çıkarılmamış kaynakları var tüm bu saydığım nedenler varken peki niye gelişemedi. Sivas Şehri Zamanla Göç verdi Türkiyenin Neresine giderseniz gidin Sivaslı ile karşılaşabilirsiniz En çok Sivaslı Herkezin bildiği üzere İstanbulda Var ayrıca yurt dışında baya bir sivaslı var bu merkezden ve köyler ve ilçelerden gidenler diyebiliriz. Bu saydığım İmkanlar Çoğu ilde yok ama Sivastan gelişmiş Ama sivas her geçen gün geriliyor. Arkadaşlar Çok güzel bir konu Yorumlarınızı Bekliyorum. |
Niye Tartışılmıyor Ne güzel Konu :(
|
[QUOTE=tatli-dilli;415533]geriye bakmak yerine ileriye bakmayi tercih ediyorum,
bu yüzdendirki ben gelecek adina umutluyum, dilerim bundan sonra en güzel sekilde gelisir memleketimiz, ilk basta insanlarimiz degismeli, genel anlamda bu türk milletinin fesatlik duygusu ortadan kalkmali. ve Yimpas gibi kuruluslarin sivasa gelipte kendi memleketinden isci calistirmasina karsiyim, bakin hepsi bizi gecti buna izin vermemeliyiz.[/QUOTE] sizin düşüncelerinize aynen katılıyorum |
[QUOTE=Yiğiter;415550]
terminal arazisi satışına Ankara Mimarlar Odası dava açıyorsa iyi düşünmek lazım kimlerin menfaati olduğunu..Ve malum Madımak Olayları..bizi en az 15 yıl geriye attı..:([/QUOTE] Evet bu konu kocaman bir soru işareti... Bütün şehirler 5 yıl önceki terminali yenilerken biz neden çağ dışı bir terminale sahibiz ve yenisinin yapılaması neden engelleniyor. Akıl almıyor. Terminaline en çok uğranılan illereden biri Sivas, kavşak olması hasebiyle; Ancak bu kötü görüntüden dolayı Sivas'ı Terminale göre değerlendirip Sivas hakkında iyi yorum yapmayan birçok başka memleketli arkadaşım oldu. İşte Sivas neden gelişmiyor sorusunun tam karşılığı. |
[QUOTE=alix_özdemir;418720]Evet bu konu kocaman bir soru işareti... Bütün şehirler 5 yıl önceki terminali yenilerken biz neden çağ dışı bir terminale sahibiz ve yenisinin yapılaması neden engelleniyor. Akıl almıyor. Terminaline en çok uğranılan illereden biri Sivas, kavşak olması hasebiyle; Ancak bu kötü görüntüden dolayı Sivas'ı Terminale göre değerlendirip Sivas hakkında iyi yorum yapmayan birçok başka memleketli arkadaşım oldu. İşte Sivas neden gelişmiyor sorusunun tam karşılığı.[/QUOTE]
Çünkü o arazide menfaati olmayan bir ben varım herhalde..:) |
Sivası Yıllarca Kötü Olaylarla Tanındı Bu olayları Tüm Sivaslılara Mal ettiler Birilerinin istediğide buydu Sivasın Gelişmesi durdu ve geriledi fakat Sivassporumuz Azda olsa Sivası Tanıttı Sivasın Bacasız Fabrikası oldu.
|
Aslında Sivasimiz en büyük illerden biridir İstanbul nüfüs çoğunluğuyla büyük gösteriliyor ama Sivas haritada büyük il olarak görülüyor Gelişmemesi ise büyük ihtimalle Sivas için çaba göstermememizden kaynaklanıyor....
|
Sivas Neden Gelişmedi Sizce Sivas Göç vermese ne kadar olurdu Nüfusu Kayseriye Gelişmişliğine baktığında Bu şehir bir ara Sivastan Küçükmüydü diyorsun Sonra Yozgat ilerliyor sonra malatya,Tokat ilerliyor Sivas İlerlemeyi bırak geriliyor..
Yorumlarınızı Bekliyorum Bu konuyu Tartışalım. |
Sivas'ın gerilediği fikrine katılmıyorum.Sivas'ta 2004-2009 arasında A.Şener'in B.yard.döneminde ilimize önemli yatırımlar yapıldı.Belediye de bu paradan nasibini aldı.Belki yapılan hizmetler bazılarının gözüne hiç hoş gelmemiş olabilir ama Sivas dışından gelen bizler şehirdeki gelişmeyi fazlasıyla fark ettik.Bunlar yeterlimiydi;asla...Yeterli değil;Sivas'a daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.Gelelelim göç meselesine:Yukarıdaki her arkadaşın mesajını okudum.Sivas'ın göç vermesinde her arakadaşımın söylediği şeylere imza atarım.Şimdi eğri oturup doğru konuşalım;Bizim bizden başka dostumuz yok.Asıl mesele göçü nasıl durduracağımız:İnsanlara zincir vuramazsınız;insanlar kendilerini nerde mutllu hissederlerse,nerede aş,ekmek bulurlarsa,ailerine nerede imkan bulacaklarına inanırlarsa oraya giderler.Burada önemli olan sizin ne yapacağınız:Yapacağımız şu;Sivas'ın merkezinde veya köyünde,ilçesinde yaşayan insanlara gelişmiş illerde bulunan her türlü imkanı verceksiniz;yeni yatırım imkanları sağlayacaksınız,yeni iş alanları açacaksınız,her türlü sosyal,teknik,sanatsal,fiziki imkanları sağlayacaksın,her türlü eğitim imkanını vereceksin; işte o zaman göçü rahatlıkla durdurursunuz.Karnı doyan,her türlü ihtiyacını Sivas'ta karşılayan bir insan niye memleketini terk edip başka bir yere göç etsin ki....
|
Çevre İller Gelişiyor Sivas Geriliyor Bazıları İki üç Göz boyacı şeylere hizmet diyorlar Bakıyorsun Çevre illere nasıl gelişiyor neler yapıyor bunları görmezden geliyorlar Kaldırım büyütmekle Park bahçe yapmakla Sivas gelişmez.
Belediye binası Sivasa Yakışıyormu hiç Ama görmezden geliyorlar onları şehrin dışına taşıyacaklar Ordu evini,valiliği,belediye binasını şehrin genişletecek bir biçimde yayacaklar Çevre iller bunu yapmaya başladı Sivas ne zaman yapacak Acaba Park bahçe yapmakla Kaldırım genişletmeyle Sivas gelişmez bunlar oy için oy |
Sivas'in Gelişmesini İstemediler Diye birşey, Yok. Sivas Kendi, Kendini Geliştirmeyi İstemiyor. YaniLmiyorsam Şuan İstanbuLda En Cok SivasLi, Yaşiyormuş. Sivas'in Adami Memleketinde Durmuyorki. Bu Kadar Göçten Sonra ToparLanamaz Gibime, Geliyor. Cok Göç Verdi Cok.. Tabi İnşaLLah Ben YaniLiyorumdur.
|
Sivas'ın gelişememesinin nedeni Sivaslı'ların memleketlerine yeterince sahip çıkmaması kayserili işadamları memleketlerine yatırım yaparken Sivaslı'lar gider başka illerde yatırım yapar benim yakınlarım bile bunu yapıyor...gidip Antalya'da İzmirde İstanbul'da şirket kuruyorlar...
|
[B]Bir beldenin, şehrin, ülkenin gelişmesi orada yaşayan bireylerinde kendilerini her anlamda geliştirmesiyle paralel olarak artar.
Maalesef Sivas merkezde daha doğrusu Sivas sınırları içerisinde yaşayanlar (İstisnaları ayrı tutuyorum) bir boşvermişlik, günü kurtarma derdine düşmüşler. Bırakın çevreyi kendine bile faydası olmuyor. Birlikte hareket etme, ortaklıklar kurma gibi sosyal etkinliklerin içerisinde de yer alamıyoruz vs vs... Amann işte öyle :)) [/B] |
Türkiyede , bir şehrin gelişimi için sağlam döner sermayeye ihtiyaç vardır. Döner sermayede oluşabilmesi için üretimin tüketimden fazla olması gerekiyor ( kar bazında fazla ) bunlara ilaveten çok nüfuslu üni.'ler ve asker cabası. Bide bunların üstüne yılın 9 ayı kış yaşanıyorsa bunun sonucunda üretilen tarım çeşitlerinin , tüketimde kat ve kat azsa şehrin gelişememesi çok normal + şehir başaralı yeteneli çocuklarını göç yoluylada kaybediyorsa bence görünen tabloya göre şehir iyi halde.
|
[B]BİR MEMLEKETİN GELİŞMESİ İÇİN DEDİKODUNUN FESATLIĞIN OLMAMASI LAZIM SİVASDA BİRİ BİRŞEYLER YAPTIĞI ZAMAN ONU GÖRENLERDE AYNI İŞE YÖNELİYOR DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA BİRBİRİNE BAĞLANTILI FAALİYETLER YERİNE REKABETE GİRİYORLAR HERKES AYNI İŞE GİRİNCEDE İLERLEME YERİNE BİRBİRLERİNİ YİYORLAR BUNUN SONUCU DA İLERİ GİDECEKLERİNE HEP GERİLİYORLAR [/B]
|
Sivas Neden Gelişmedi Çünkü Seçtikleri Milletin vekilleri Meclise girince Sivası Unuttular Ceblerini doldurmakla meşguller böyle olunca Sivas nasıl gelişsin.
|
Sivasın Neden Gelişmedi Konusunda Bir çok Sebebi vardır Yanlız diğer konuları değerlendirdik Tarihi Açıdan Ele Almak İstiyorum.
Sivas Tarihi Önemli bir şehirdi Gerek Hitit döneminde gerek Roma ve Bizans dönemlerinde önemli Yerleşim merkeziydi Anadolunun Kapıları açıldıktan sonra Türklerin en önemli şehiri oldu Bu dönemlerin en önemlisi Selçuklu zamanıdır O zaman Sivas İçin bir Zirve Noktasındadır Gerek Bilimde,ilimde,Ticarette,Tarımı olan önemli bir şehirdi Konyadan Sonra İkinci büyük şehirdi Öyleki Buriciye medresesi,Şifahiye medresesi,Gökmedrese ile İlime ve bilime ne kadar destek verdiğini görmekteyiz bu da şehirin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterir bu medreselerin büyüklüğü ve çokluğunuda göze alırsak Sivasımızın Ne kadar Gelişmiş ve büyük olduğunu Anlamaktayız Ayrıca Camiileri ile Hamamları ile köprüleri ve konakları ilede Sivasın Gelişmişliğini anlıyoruz Bu yüzdendirki O zamanki Devletlerin Sivası Ele geçirmesi normal olarak görüyorum.Sivasa yapılan İlk darbeyi Tarihte Moğol İstilasında Yedi bu dönemde Sivas Halkı Moğolların zulmünden kaçmak için Batıya göç ettiler Ve beylikler dönemine girildi Moğol olan İlhanlılar devlet kurdu Sivasa eserler yaptılar Ve Bu karışık zamanda Çeşitli beylikler Kuruldu Osmanlı Egemenliğine Girdikten sonra Timur Anadolu Ele geçirmek İçin Sivasa Saldırdı Ele geçirdikten sonra Surları yıktırdı Bir çok tarihi eseri yıktırdı Belkide nice tarihi eser vardı Sivasta Bu yüzden göremiyoruz Şehri koruyan teslim olan askerleri Dirice gömdü Şehri yağmalayıp İnsanları Öldürdü Çelebi mehmet Onardıysada Şehir eski Günlerine dönemedi Bu durum Evliya çelebinin Seyahatnamesinde yazar Şehrin ne kadar gelişmiş bilim şehri olduğunu timurun şehri yıktırdıktan sonra Eski günlerine dönemediğini söyler Asıl Yara burda olmuştur Önemli Bilim ve ilim adamlarını kaybetmiştir bu yüzden geriler Osmanlı Devleti Eserler yaptıysada Selçukludaki günlere geri dönemez Sadece Sivas Valisi Halil Rıfat paşa Şehre Yararları dokunmuştur Bazı Eserler Ona aittir Unutulmaz yararları vardır kendisinin . Tarihi Boyutunu Anlattım Sivasın Neden Gelişmedeğinini bir boyutuda budur. Cumhuriyetimizin Temeli Sivasta Atılmış olsada Cumhuriyet döneminde Gerekli desteği alamamıştır bütün partiler iktidarlar için geçerli Bu gün Sivas bu haldeyse bir hükümetin suçu değil Baştan belli gelen hükümet ve millet vekillerninin suçudur Kayseri bu dönemlerde gelişti ve zamanında Bizim sancağımıza bağlı olan şehir bizden büyüdü Gerek gelişmişlik Konusunda Gerek Ekonomi ve kültür konusunda ve nüfus konusunda |
Sivasın Gelişmemesindeki Görünür sebepler
1)Sivas Tarihi bir şehir Selçukludan ve Osmanlıdan ve Cumhuriyet döneminden önemli eserleri var bunları iyi bir şekilde tanıtamadı ve değerlendiremedi 2)Sivas Cumhuriyetin temelinin atıldığı yer bunu gerekli bir şekilde tanıtamadı Kongre binasının Önemini bir türlü anlatamadı 3)Sivasta Kış varken dağ varken Kış turizmine yatırım yapmadı 4)Kaplıca Turizmine yatırım yapmadı 5)Çevre iller gelişirken Sivas Geriledi Mecliste sivas unutuldu 6)Millet vekilleri Sivasa Destek vermediler Gelişmemesinde onlarında payı yüksek 7)Sivas Sanayi yarımları almadı devlet sektörleri olsada yinede sanayi yaygınlaşmadı devlet yatırım yaptığı için özel Kuruluşlar yapmadı. 8)2 temmuz madımak olayları Sivası Geriletti İmajını bozdu Yatırımların gelmesini engelledi ve turslerin gelmesini engelledi sivası 30 sene geriye attı zaten gerideydi temelli geriletti. Sivas Bu yüzden Göç verdi Çevre illerden daha kötü bir durama geçti hala bile Millet vekillerinini durumu ortada daha geriliyoruz gelişeceğimize Fabrikalar kapanıyor Önemli projeler sivasa yapılmıyor Sonra bu yüzden gelişmiyoruz bu yüzden Yaşanamayabilir şehir oluyoruz Sonra Park bahçe yapılınca büyük bir şey görüyor kendimizi kandırıyoruz Ama işsizlik çoğalıyor şehirde Universiteyi bitirenler Sivasta durmak istemiyorlar Haklılarda Birde Görünmeyen Sebepleri yazıyorum 1)Sivasta biraz çekememezlik var biri araba alır laf olur sonra biri bir Dükkan açar hemen aynısını açılır laf ve söz çok olur birbilerinini arkasından kuyu kazanlar çoktur. 2)Sivasta Birlik beraberlik yoktur Esnaflığı iyidir ama bu özelliği eksiktir oda etkiler 3)Şehir Dışına göç edenler Sivası unutur fakat dışarda birbirlerine bağlıdır ama Sivasa bağlılık zafıytır. 4)Sivaslıların Çoğu Dışarı göçtüğü için Sivas Yerlisi azalmıştır çoğu dışardan geldiği için Sivası değiştirmiştir Bu özellikler varken Doğal Olarak Sivas gelişmedi Büyük bir köy gibi |
sivasta çok miktarda maden yok.
tarım ürünlerinden de geliri yüksek ürünler yetişmiyor. kışları çok soğuk geçiyor. önemli sanayi hammaddelerine uzak olduğu için fabrikalar buraya pek kurulmuyor. gerçeği söylemek gerekirse: sivas hiç bir sektörde yeterli değil. belki tarihi eserlerle bir şeyler yapılabilir. |
[QUOTE]kışları çok soğuk geçiyor[/QUOTE]
Ben bunu Geçerli bir sebep görmüyorum |
[QUOTE]sivasta çok miktarda maden yok. [/QUOTE]
Sivas Türkiye'nin en çok maden rezervi bulunan ilidir ki o sebeple MTA 1. bölge İstanbul ve Ankara'da değil Sivas'tadır. |
[QUOTE=sultansehir;514794]Sivas Türkiye'nin en çok maden rezervi bulunan ilidir ki o sebeple MTA 1. bölge İstanbul ve Ankara'da değil Sivas'tadır.[/QUOTE]
Haklısın Aynen Katılıyorumj Sivas Aynı Zamnda Maden Hatta Petrol bile vardır ama çıkartan olmayınca böyle oluyor |
| WEZ Format +2. ?uan Saat: 20:25. |