Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar

Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar (http://www.sivaslilar.net/forum/index.php)
-   Gürün (http://www.sivaslilar.net/forum/forumdisplay.php?f=129)
-   -   GÜRÜN-Deveçayırı (http://www.sivaslilar.net/forum/showthread.php?t=12002)

SivasLady 12.05.2007 16:31

GÜRÜN-Deveçayırı
 
Sivas iline 185 km, Gürün ilçesine 41 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva 26.10.2008 22:21

--->: GÜRÜN-Deveçayırı
 
Köy adini yaklasik üç kilometre batisinda bulunan ve eski Deveçayiri olarak bilinen çayirlik merasindan almaktadir. Eski ipek yolu üzerinde blunan bu arazide gecmişte deve kervanlarinin mola verdikleri ve develerini dinlendirdiklerinden dolayi zamanla bu meranin Deveçayiri olarak isimlendirildigi tahmin edilmektedir. Deveçayiri Tekiraman (Yolgecen)köyünün bir mezrasi iken Elbistan-Gücük ten göç eden Sinemilli aşiretinin Kalenderi kolundan gelen Hatunuşaklari (Xatunan) sülalesine mensub kisiler tarafindan 1900 lerin baslarinda kurulmustur. Köy başlangiçta beş Hane: Sino(Kala), Mendo(Sulu), Beko(Bozdağ), Nasir ve Hase Kale(Gürgür) iken daha sonra Elbistan-Kantarma,-Gücük ve Sariz-Dallıkavak (Kavaklar)tan aldigi göçler ve nufus artişi ile 1960 lerde 100 Hanenye kadar büyümüştür. Köyün kuruluşu hakkinda yaşlilarin anltimina göre, Kurucu Aileler Karapinar köyünde ikamet etmekteyken bir gün yaninda çaliştiklari ağanin (Beyler olarak bilinen Aile)oğlu Beko`nun oğlu Misto (Mista Kır)ile kavga eder Misto ağanin oğlunu döver.Çocuklar 7-8 yaşlarindadirlar.Ağa bunun üzerine Erkekler arazide çalisirken Bekonun eşi Gorçini (Güverçin) döver.Aksam işten dönene erkekler bunu duyr duymaz Ağaya böyle bir şey nasil yapabildiğini sormak üzere ağaya giderler ve kavga büyür. Bunun üzerine o aralar satilmakta olan Deveçayirinin arazisi satin alinir ve Köy bu şekilde kurulmuştur.

Deveçayiri Sinemilli Aşireti mensublari tarafindan kuruldugu için Kültür,Yaşam ve inanaç biçimleri kökenlerine bagli devamlilik arzetmektedir.Inanç olarak Alevi inanca mensubturlar.Ayrica Kalenderi soy ağacina (Sinemilli-Dedeleri ile ayni soy) mensub olduklari içinde Alevilk ve Aleviliğin değerleri günlük yasam ve uygulamlarda önemini korumaktadir. Deveçayirida Sivasin bütün beldeleri ve Köyleri gibi 1960 lardan itibaren istanbula iç göç vermiştir ve daha sonra özelikle 1985 itibaren basta ingiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine diş göç vermiştir bugun maalesef yanlizca yaşlilarin yazlari ikamet ettikleri bir yerleşim birimine dönüşmüştür.Köyde Kürtçe ve Türkçe konuşulmaktadir.Geçmişte yapilan Tarim ve hayvanciliktan dolayi her evde bir Kilim ve Hali örme Tezgahi mevcuttu. Kadinlar,kizlar ve Gelinler kişlari ev işleri dişinda bütün günlerini tezgahlarin başinda geçirir,bazen birbirinden nakiş örnekleri alir bazende yarişirlardi.Nineler(Dayepir)de torunlarina bakar onlara dilden dile ,kuşaktan kuşaga aktarilmiş masal,hikaye ve destanlari elektirigin ulaşmadigi, televizyonun olmadigi gecelerde bir okdarda canli olarak anlatirlardi.Dedeler (Bavpir)ler evin iç sorumluluğu ve besledikleri Büyük ve Küçük Baş hayvanlarin bakimini üstlenir, gençlerde istanbula bulabildikleri sezonluk ,dönemlik işlerde çalişmak üzere giderlerdi.Kış bitminde gençler gurbetten döner, ekinlerini ekmeye başlar ve bu süreç temmuzda çayir biçimi,Ağustos ve Eylülde Buğday ve Arpa biçimi,harman dönemi ardindan Buğdaylarin yikanip, kaynatilip Bulgur(Bından),Un yapilmak üzere Su Değirmenine Dereye (Sino (Kala) lara ait)götürüldügü bir dönem başlardi.Akabinde Bulgur degirmeninde ezilmiş bulgur (Gendima)dan tarhana (Keşk) yapma dönemi baslardi.Yapilan tarhanalar Kayalar üzerinde güneşte kurutulup çuvalarla evlere kiş erzaki olarak depolanirdi.Aslinda yasam hehangi bir iç veya doğuanadolu köyünden pekde farkli degil.Dünyaya gözünü acmis bebeler ve kaybedilen ler dişinda yaşam bir önceki seneden pek farkli geçmiyordu. Doğumlarda bebelerin dünyaya geldiği hanenin pacasi (pacasi tütsün manasinda) müjde hediyesi(oxuntu)almak üzere kapatilir ve o evden doğum hediyesi alinirdi.Doğum yapmiş bayanlara da bir nevi doğum tatlisi olarak Puşuruk (Pişirilmiş Nişasta unu,tereyağı ve Pekmez den oluşmakta) pişirilir.

Sivas iline 185 km, Gürün ilçesine 41 km uzaklıktadır.Komşulari Yplgeçen (Tekerahma), Camilyurt (Cemili),Akdere ve Akpinar Köyleridir. Deveçayiri köyünün komşusu olan Tekerahma köyu ile hududu; şeytanpinarinin sirt, magara bai, kirinti sekisinin gediği ve ağil yerinden gecen hat. Camiliyurt Köyu ile hududu; cetin dere. Akdere koyu ile siniri; kirinti sekisinin başi. Akpinar koyu ile siniri; devecayiri köyune giden ve degirmene giden yol.

1960'li yilarda baslayan iç göçten sonra 1985' lardan sonra yurtdişina Nüfus göçü vermiştir. Yaz aylarinda Köye daha çok yaşlilardan oluşan belirli bir nüfus dönüşü olmaktadir. Göç edenlerin bir çoğunun nüfus kayıtlarınıda almasindan dolayi çok sağlikli bir nüfus verisine sahib olmamakla beraber Deveçayir kökenlilerin 2500-3000 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

yurtiçi ve yurdişindan giren meblağ ve dövizlere dayalıdır. Gerek karasal iklim ve gereksede 2000m civarındaki rakimdan dolayi,tarim ürünü olarak agirlikli olarak Buğday az orandada Arpa ekilimektedir.Geçmiste yapilmakta olan hayvancılık ise daha çok küçükbas hayvanciliktir.


WEZ Format +2. ?uan Saat: 06:11.

Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.