![]() |
YARDIMLAŞMA RUHU
[COLOR="Blue"]YARDIMLAŞMA RUHU
Türk milletinin özünde vardır yardımlaşma ruhu .Bunun sonucu olarak ta, insan hayatının ihtiyaçlarını sürekli ve belirgin olarak sistemleştirilen kuruluşlarla karşılamayı düşünmüşler ve vakıfları kurmuşlardır.Aslında bu kuruluşların temelde düşüncelerinde Allah rızası, hayır yapma duygusu, insanlık sevgisi ile Allah'ın kendisine vermiş olduğu maddiyatı kulların hizmetine sunmasıdır . Mevlana Celaleddini Rumi‘nin değişle” haktan aldığını halka vermektir” . Bilimsel olarak araştırıldığında bu düşüncenin tamamen İslamiyet kökenli olduğu görülür.Efendimiz (S.A.V) zamanında atılmıştır.bu kurumların temeli.Türk devletlerinin hüküm sürdüğü her yerde hayır adına yapılmış ,vakfedilmiş birçok mülk görürsünüz. Hanım sultanlardan ,sultanlara servet sahiplerinden, gönlü zengin birçok insana kadar herkes mallarını vakfetmiştir.Bu vakıflar din, dil, ırk ayırmadan herkese el uzatmıştır.Vakıf konusuna hanım sultanların ilgisi çok büyüktür.Kadın duyarlılığı ve ince düşünceleri bu eserlere de yansımıştır. Türk kadını tarihin her devresinde bilgisi, becerisi ,hassasiyeti ile sosyal faaliyetlerde bulunmuştur vakıf için yazılmış belgeler bile itina ile süslenmiştir. Osmanlının yardım konudaki hassasiyeti yaptığı eserlerde çok net olarak görülür.Fakirin onurunu kırmadan incitmeden yardım etmenin en güzel örneği ;sadaka taşları *dır.Bu taşlar; yardım etmek isteyen insanlarla ihtiyaç sahiplerini birbirlerini görmeden buluşturmaktadır.İnsanların hayatı kadar ,yaratılan tüm varlıkların yaşamı da önemlidir.Bunun içindir ki ;yalıların ,konakların ,camilerin ve kuşların uğrayabileceği her yere kuş evlerini yapmışlardır. Vakıflar ;yardımlaşma ,düşene el uzatma ,mazlumun yanında olma biz Türklerin özünde olan İslamiyetle de pekişen asil bir duygunun ürünüdür.Bu sebeplerdendir ki; Osmanlı asırlarca dünyaya hükmetmiştir. *sadaka taşı:Osmanlı döneminde kullanılan bir tür yardım kutusu Zeynep Güney[/COLOR] Alıntı... |
-->: YARDIMLAŞMA RUHU
Osmanlının yardım konudaki hassasiyeti yaptığı eserlerde çok net olarak görülür.Fakirin onurunu kırmadan incitmeden yardım etmenin en güzel örneği ;sadaka taşları *dır.Bu taşlar; yardım etmek isteyen insanlarla ihtiyaç sahiplerini birbirlerini görmeden buluşturmaktadır.İnsanların hayatı kadar ,yaratılan tüm varlıkların yaşamı da önemlidir.Bunun içindir ki ;yalıların ,konakların ,camilerin ve kuşların uğrayabileceği her yere kuş evlerini yapmışlardır.
[COLOR="Red"] Yardımlaşmak bizim genlerimizde var bizler türk ulusu olarak dünyada hiç kimseye nasip olmayan bir karektere sahibiz atalarımızın dedelerimizin yolundan gitmiş olsaydık şimdi dünyadaki süper devletlerin ayarında refah dolu bir ülke olurduk[/COLOR] |
| WEZ Format +2. ?uan Saat: 06:48. |