![]() |
Eriği tuzlayarak yemeyin
[B][COLOR="red"]Eriği tuzlayarak yemeyin [/COLOR][/B]
Eriğin, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bildirildi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, yaptığı açıklamada, eriğin, sahip olduğu zengin vitamin içeriği, çeşitli hastalıklara karşı gösterdiği olumlu etki ve düşük kalorisi nedeniyle çok faydalı bir meyve olduğunu söyledi. Eriğin düşük kalorisi nedeniyle diyet uygulayan kişilerce de tercih edilen meyvelerin başında geldiğini, iklim açısından çok şanslı olan Türkiye'de ilkbahardan yaz sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çopur, ''Bugün Türkiye'de yetişen eriklerin bir kısmı yerli, bir kısmı da yabancı çeşitlerdir. Türkiye'deki en tanınmış erik çeşitleri, 'can', 'papaz', 'mürdüm' ve 'tatlı üryani' erikleridir. 'Can eriği', genellikle yeşil olarak tüketilir. Bu tüketim şekli ülkemize özgüdür'' dedi. [B][COLOR="red"]ERİĞİN FAYDALARI [/COLOR][/B] Prof. Dr. Utku Çopur, eriğin bağırsak faaliyetini artırıcı etki gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğu bilinmektedir. Eriğin karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim rahatsızlığı çeken ve tuzsuz diyet uygulayan kişilerce tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca eriğin regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici özellikleri de bulunmaktadır. Çiğ erikte çeşitli minerallerin yanı sıra C, A ve E vitaminleri ile beta karoten de bulunuyor.'' [B][COLOR="Red"]TAZE OLARAK TÜKETİLMELİ[/COLOR][/B] Prof. Dr. Çopur, eriğin komposto, reçel, marmelat şeklinde tüketildiğinde ilave edilen şekerden dolayı kalori değerinin arttığını, bu nedenle vitamin ve minerallerden daha sağlıklı bir şekilde yararlanabilmek için taze olarak tüketiminin önerildiğini bildirdi. Eriğin Anadolu'da kurutularak da tüketildiğini ifade eden Prof. Dr. Çopur, ''Kurutulmuş eriğin besin değerinin tazesine göre daha yüksek olduğu bilinmekte ve pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilmektedir'' dedi. [B][COLOR="Red"]ERİĞİ TUZLAMADAN YİYİN [/COLOR][/B] Bursa Yüksek İhtisas Hastanesinde görevli diyetisyen Aynur Aydın da Türkiye'de birçok çeşidi bulunan eriğin, içeriğindeki vitamin ve mineraller bakımından yararlı bir meyve olduğunu söyledi. Özellikle ilkbaharda çıkan yeşil eriğin tuzlanarak yenildiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi: ''Bu bir damak zevki ama erik tuzlanarak yenmemeli. Çünkü fazla tuz tüketimi zararlıdır. Eriğin tuzlanarak yenmesi, vücuda gereksiz yere tuz alınmasını sağlıyor. Gereksiz tuz kullanımı, özellikle riskli gruplarda böbrek ve tansiyon rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Ayrıca eriğin tuzlanarak yenmesi bizi her şeyde tuzlu yemeye alıştırabilir. Bunun için eriği tuzlayarak yemekten kaçınmalıyız.'' |
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
ama tuzsuz da tadı çıkmıyor ki ekşi oluyor yaa ıyyy suratım şekilden şekile giriyor valla:D tuzlayın tuzlayın :P
|
-->: Eriği tuzlayarak yemeyin
[B]Erik baharın ilk tufanda meyvelerinden birisi insana son derece faydalı olan erik yurdumuzda pek çok ceşidi bulunmaktadır ben eriği çok severim[/B]
|
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
ya arkadaslar ben erıgın tuzlanarakta yenıldıgını yenı burda okudum
gıdıyımde deneyım nasıl oluyo:D:D |
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
ben eriğin tuzlu yendiğinide ilk defa burdan duyuyorum....
|
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
[B]tuzla çok güzel oluyor yaa tavsiye ederim
ama uzmanlar etmiyor :D [/B] |
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
Diyetisyenin ki de laf değulya horata caaaanım,
Fahrı emminin bahcıya kimsiye gorünmeden sinerek dalacaaan, Erüüğü dalında goparacaaan, Kimseciklere gorsetmiyeceeen, bir avucuna duz alacaaaaaan, erüüğü bandıra bandıra yiyeceeen...kiii erüüğün dadı ola herif, diyetisyen haltetmiş babam. |
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
[QUOTE=gürün_güzeli;269606]ama tuzsuz da tadı çıkmıyor ki ekşi oluyor yaa ıyyy suratım şekilden şekile giriyor valla:D tuzlayın tuzlayın :P[/QUOTE]
aynen katılıyorum :)................. |
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
dedesi ekşi erik yemiş torununun dişleri gıcışmış....tahdisi nimet yapmak lazım ....afiyet olsun...
|
--->: Eriği tuzlayarak yemeyin
[B]arkdaşlar bildiğiniz gibi yiyin karışımıyorum :D [/B]
|
| WEZ Format +2. ?uan Saat: 12:11. |
Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.