Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar

Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar (http://www.sivaslilar.net/forum/index.php)
-   Serbest Kürsü (http://www.sivaslilar.net/forum/forumdisplay.php?f=175)
-   -   MANEVİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM (http://www.sivaslilar.net/forum/showthread.php?t=26954)

Sabiha Serin 25.01.2009 21:26

MANEVİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

MANEVİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Ülkemiz insanı son günlerde kültür karmaşasındadır. Güzel Türkçemize verilen zararlar, Türk Kültürümüzün ve öz değerlerimizin, manevi değerlerimizin azaldığı, gelenek ve göreneklerimizin unutulduğu, sevgi ve saygı gibi önemli unsurun yaşatılmadığı bu süreçte bunlara olumsuz etki yapan faktörleri ne denli değerlendirip çözüm arayışı bulacağız.

Yavrularımızı gelecekte nasıl temiz bir toplum bekliyor. Mutlu olmak için iletişim ve paylaşımın önemi var ama neden bunlarda azaldı. Türk halkımıza neler oluyor ben çok üzülüyorum. Teknoloji olarak her şey var ama insan iletişiminde de kopukluk var. Sevgi ve saygı, paylaşım, dostluk ve akrabalık iletişimi, iyi ve kötü günlerimizdeki birbirimize olan destek, paylaşım, yardımlaşma, tutkunluk, aileler arası muhabbet neden eskisi gibi değil? Acaba halen var olan kuşaklar bunların düzelmesi için çözüm arayışı içindeler mi. Doğrusu yarın artık çok geç olabilir diye düşünüyorum.

Her şeyi ekonomiye bağlıyoruz, neden? İnsanlık, dostluk iletişimi, selam sabah her şey ama her şey artık maddiyatla ölçülüyor. Ne oldu manevi duygularımıza? Neden artık duygularımız köreldi, neden taşlaştık neden? Her şeyin para ile elde edileceği düşüncesi hakim artık, kesinlikle katılmıyorum İnsanı mutlu eden şey sadece para mıdır? Asla!.. Para gelip geçicidir ama ya duygularımız, ya o kalıcı dostluklar işte onlar kalıcıdır. Çocuğumuzun bir dediğini yapmadığımızda nasılda isyankâr olabiliyor. Anne ve babanın verdiği, emekleri bir, anda kayboluyor gözlerinin önünden, nasılda acı ama gerçek. Artık aileler çocuklarının yanında sadece ekonomi konuşuyor. Çocuklarının iç dünyası umurlarında bile değil. Evet, hayat pahalı olabilir ama ayaklarımızı yorganımıza göre uzatırsak bununda üstesinden gelmeyi başarabiliriz. Bir yerde ucuzluk var diye kucakla alıp eve getirmek zorunda değiliz, Demek ki iyi bir tüketici olmaktan da sınıfta kaldık.

Çocuklarımız ve torunlarımız yeni kuşak gençlerimiz yürekten gelen bir sevgiyi tanımadan büyüyorlar. Onlara sevgi yumağını nasıl özümsetebileceğiz, sevginin gerçek anlamını nasıl öğrenecekler. Saygıyı tam olarak biliyorlar mı, yeterlimi? Sizce bu değerlerimizi yaşatmak için neler yapılabilir.? Zararın neresinden dönersek kardır. Daha temiz bir toplum, daha kültürlü bir nesil, daha mutlu bir gelecek için, Türk Kültürümüz, manevi değerlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz en önemlisi Sevgi ve Saygı mutlaka korunmalı ve yaşatılmalıdır diye düşünüyorum.

Sizce batı kültürümü, yoksa kendi Türk Kültürümüz mü yaşatılmalı. Bazı görsel ve yazılı basındaki magazin haberleri yeni kuşaklara hiç iyi örnek olmuyorlar. O halde evlatlarımıza zaman ayırıp onlara olumlu ve olumsuz değerleri anlatmamız gerekmez mi? Bana sorarsanız batı özentisini bırakıp kendi özümüzü yaşatalım diyorum, siz ne dersiniz… Çünkü ben alış veriş merkezlerinde, marketlerde dahi batı müziği dinlemekten bıktım, kendi Türk müziğimiz hani nerede, kaç kişi, dinliyor. Mağazaların ismi dahi Türkçe değil, çocuklarımız bile birbirine evet değil okey diyor ne oldu bize nereye gidiyoruz.

Sizleri bilmem ama bana kalırsa hiç te iyiye doğru gitmiyoruz. Çünkü modernlik adı altında Türk kültürümüz, manevi değerlerimiz, sevgi ve saygı unutturulmaya çalışılıyor. Buna asla izin vermemeliyiz. Yeni kuşak bu önemli ve anlamlı değerlerimizi öğrenmeden kendi evlatlarına nasıl örnek olacaklar…

Medeniyet batıyı taklit etmekse eğer o zaman ben o medeniyeti istemiyorum.

Ya siz ?

Saygılarımla...

SABİHA SERİN
Şair Araştırmacı Yazar
SİVAS

Başımüstüne 25.01.2009 21:33

Cevap: MANEVİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Pekala yazmışsınız hoş güzelde Manevi degerlerimize biz sahip çıkıyoruz

Ya Siz?

seva 25.01.2009 21:59

değerlerimize sahip çıkmalıyızki gelecek nesillerin ansınlar değerlerimizi.

yiğidoturan 25.01.2009 22:45

[B]Medeniyet batıyı taklit etmekse eğer o zaman ben o medeniyeti istemiyorum.

Ya siz ?[/B]

[B][COLOR="Red"]aynen katılıyorum bu söze [/COLOR][/B]

ofgurleyuk78 25.01.2009 23:19

[QUOTE=yiğidoturan;369063][B]Medeniyet batıyı taklit etmekse eğer o zaman ben o medeniyeti istemiyorum.

Ya siz ?[/B]

[B][COLOR="Red"]aynen katılıyorum bu söze [/COLOR][/B][/QUOTE]

Değerli arkadaşım sen nasıl medeniyet istiyorsun? Medeniyetten anladığın ne. Biraz açarsan bizde anlarız.
Saygılar...

Sabiha Serin 25.01.2009 23:36

[QUOTE=ofgurleyuk78;369083]Değerli arkadaşım sen nasıl medeniyet istiyorsun? Medeniyetten anladığın ne. Biraz açarsan bizde anlarız.
Saygılar...[/QUOTE]

Saygıdeğer ofgurleyuk

Yazımı baştan sonuna kadar eğer okursanız medeniyet konusunda neler anlatmak istediğim sanırım anlaşılacaktır. Anlatmaya çalıştığım konu batıya özenmeyip, Türk kültürümüzü, kendi özdeğerlerimizi koruyup, yaşatmak, sevgi ve saygıda kusur etmemektir. Ama ne yazık ki son yıllarda medeniyet adına sığınıp gelenek ve göreneklerimiz unutulmak üzeredir. Amacım çocukluğumda yaşadığım birlik beraberlik, acı ve sevinçli günlerin paylaşımı, dostluk ve akrabalıkların pekişmesi , eski yıllarda olduğu gibi sevgi ve saygının yaşamımızın bir parçası olduğunu hatırlatmaktır.
Elbetteki medeniyet mutlaka olmalıdır, ancak batıya özenti değil kendi türk kültürümüze uygun olmalıdır diye düşünüyorum.

Saygılarımla

ofgurleyuk78 25.01.2009 23:52

[QUOTE=Sabiha Serin;369097]Saygıdeğer ofgurleyuk

Yazımı baştan sonuna kadar eğer okursanız medeniyet konusunda neler anlatmak istediğim sanırım anlaşılacaktır. Anlatmaya çalıştığım konu batıya özenmeyip, Türk kültürümüzü, kendi özdeğerlerimizi koruyup, yaşatmak, sevgi ve saygıda kusur etmemektir. Ama ne yazık ki son yıllarda medeniyet adına sığınıp gelenek ve göreneklerimiz unutulmak üzeredir. Amacım çocukluğumda yaşadığım birlik beraberlik, acı ve sevinçli günlerin paylaşımı, dostluk ve akrabalıkların pekişmesi , eski yıllarda olduğu gibi sevgi ve saygının yaşamımızın bir parçası olduğunu hatırlatmaktır.
Elbetteki medeniyet mutlaka olmalıdır, ancak batıya özenti değil kendi türk kültürümüze uygun olmalıdır diye düşünüyorum.

Saygılarımla[/QUOTE]

Sayın Sabiha Hanım.. Sizin yazılarınızı zevkle ve hoşlanarak okuyorum.. Özellikle bu yazınızı da çok hoşuma giderek okudum. Düşüncelerinize katılmamak mümkün değil. Hepsinin altına imzamı da atarım. Ben arkadaşımız Yiğidoturan örf, adet ve ananelerimize sahip olmakla, Güzel Türkçemizi diğer dillerin boyunduruğundan kurtarmayı Batı Medeniyeti ile karıştırmış. Onun medeniyetten ne anladığını sordum. Ülke olarak yüzümüzü batıya değilde Arap yarımadasına mı dönmemizi istiyor. Onu anlamadım.Siz lütfen alınmayın ve üzülmeyin. Saygı ve sevgiler
Not: Ben sizin yazınız var mı diye özellikle her konu başlığını açmaya çalışıyorum.

Başımüstüne 25.01.2009 23:58

peki ya Şair , Araştırmacı , Yazar olan Sayın Serin; Siz manevi degerlerimize sahip çıktıgınızı düşünüyor musunuz?

Sabiha Serin 26.01.2009 19:50

[QUOTE=Başımüstüne;369107]peki ya Şair , Araştırmacı , Yazar olan Sayın Serin; Siz manevi degerlerimize sahip çıktıgınızı düşünüyor musunuz?[/QUOTE]

Sayın Başımüstüne

Manevi değerlere sahip çıkıp çıkmadığımı madem ısrarla soruyorsunuz o halde cavaplıyayım.

Evet manevi değerlerimize her zaman sahip çıkıyorum, eğer bunu savunmamış olsam burada manevi değerlerimizin önemini hatırlatmazdım.

Üç evlat ve üç torun sahibiyim.Bugüne kadar da onlara en çok vermeye çalıştığım en büyük değer manevi değerlerimizdir. Manevi değerlerimize bu yaşıma kadar her zaman önemseyip değer verdim. Son nefesime kadar da manevi değerlerimizi unutan yada unutturmaya çalışanlara her zaman hatırlatmaya ısrarla devam edeceğim.Çünkü manevi değerlerini öğrenmeyen, sahip çıkmayan,kendi türk kültürünü benimsemeyip, özümsemeyen toplum , gelecek kuşaklara birşey veremez diye düşünüyorum.

Saygılarımla...

yerliturkuaz 26.01.2009 23:27

[B]Manevi değerlere sahip çıkmak mı biz mi sahip çıkacağız şaşrım!

Yeri gelir elektrik santralleri için tarihi eserleri sular altına gömeriz yeri gelir İngilizce uğruna güzel Türkçemize kıyarız yeri gelir odun için siyanürle altın aramak uğruna ormanlara kıyazrız...

Biz mi sahip çıkacağız değerlerimize şaşarım ben bu işe işte![/B]

WEZ Format +2. ?uan Saat: 11:44.