Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar

Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar (http://www.sivaslilar.net/forum/index.php)
-   Dünya ve Türkiye'den Haberler (http://www.sivaslilar.net/forum/forumdisplay.php?f=202)
-   -   MİNARE YASAKÇISI İZMİRLİ VE TÜRK ÇIKTI (http://www.sivaslilar.net/forum/showthread.php?t=32227)

barikat58 09.12.2009 09:20

MİNARE YASAKÇISI İZMİRLİ VE TÜRK ÇIKTI

[B][I]isviçre’deki minare referandumunun mimarı Soli Pardo, Türk baba ve İsviçreli anneden izmir[/I][/B][B][I]’de doğup 5 yaşında İsviçre’ye gitmiş[/I][/B]

[B][I]İsviçre[/I][/B][B][I]’de minare yasağına yol açan halk oylamasının mimarı, aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi’nin (SVP) cenevre[/I][/B][B][I] Kantonu Başkanı Soli Pardo’nun babasının Türk olduğu ve [/I][/B][B][I]İzmir[/I][/B][B][I]’de doğduğu ortaya çıktı. Paro, referandumun sonucunu değiştirmenin mümkün olmadığını vurguladı.[/I][/B]
[I][B]İsviçre’de 29 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen referandumla ülkede minare yapılmasını yasaklayan partinin Cenevre Kantonu Başkanı Avukat Soli Pardo’nun babası Türk, annesi ise İsviçreli. İzmir’de doğan ve büyüyen Pardo, beş yaşındayken İsviçre’ye gelmiş. [/B][/I]
[I][B]Küçük bir sanayici olan babasının 1976’da, kendisi 21 yaşındayken [/B][/I][B][I]vefat[/I][/B][B][I] ettiğini kaydeden Pardo, [/I][/B][B][I]Türkiye[/I][/B][B][I]’ye sık sık gittiğini ve en son iki yıl önce tatilini ailesiyle birlikte [/I][/B][B][I]Bodrum[/I][/B][B][I]’da geçirdiğini söyledi. Kendisini Türk dostu olarak tanımlayan aşırı sağcı politikacı, minare yasağıyla ilgili şunları söyledi:[/I][/B]

[I][B]‘Minareler simge’[/B][/I]
[I][B]“Minarelerin ibadetle alakası olduğuna inanmıyoruz. Çünkü, minarelerden [/B][/I][B][I]ezan[/I][/B][B][I] okunmuyor yani ibadete çağrı fonksiyonu görmüyor. Camiye değil, 5-6 metrelik minarelere karşıyız. Minarelerin [/I][/B][B][I]Avrupa[/I][/B][B][I]’da simge olarak kullanıldığını biliyoruz. Müslümanlara en ufak bir tepkim yok. İsviçre’de [/I][/B][B][I]İslamofobi[/I][/B][B][I] olduğunu da kabul etmiyorum.”[/I][/B]

Salim58 09.12.2009 11:08

Cevap: MİNARE YASAKÇISI İZMİRLİ VE TÜRK ÇIKTI

[B]kökeni bellide görüşü farklı demekki. ne sakıncası var anlamadım.
ülkemizde çoğunlukta minare var hatta, birçok ülkede var bunlar niye bu kadar rahatsız oldu anlayamadım..[/B]

Urumçi 09.12.2009 11:18

İzmirliyse Rum ya da Yahudi olabilir kökeni, hem Türk kökenli olması mühim değil kendisini bu g.... Türk hissetseydi zaten böyle bir şeye girişmezdi...

madımak_58 09.12.2009 18:26

[QUOTE=barikat58;488996]

[I][B]‘Minareler simge’[/B][/I]
[I][B]“Minarelerin ibadetle alakası olduğuna inanmıyoruz. Çünkü, [COLOR=red]minarelerden [/COLOR][/B][/I][B][I][COLOR=red]ezan[/COLOR][/I][/B][B][I][COLOR=red] okunmuyor yani ibadete çağrı fonksiyonu görmüyor.[/COLOR] Camiye değil, 5-6 metrelik minarelere karşıyız. Minarelerin [/I][/B][B][I]Avrupa[/I][/B][B][I]’da simge olarak kullanıldığını biliyoruz. Müslümanlara en ufak bir tepkim yok. İsviçre’de [/I][/B][B][I]İslamofobi[/I][/B][B][I] olduğunu da kabul etmiyorum.”[/I][/B][/QUOTE]

[B][I][COLOR=magenta]Yasaklanan ezan değil,camii minareleri.Yani bir anlamda simge.Madem ezan hoparlörden okunuyor,minarelerin amacı ne? Daha önce de bir konuda sormuştum ama cevap alamamıştım...[/COLOR][/I][/B]

[B][I][COLOR=#ff00ff]Minarenin amacı ne???[/COLOR][/I][/B]

[B][I][COLOR=#ff00ff]Eğer kullanılmayan bir yapıysa,yasaklamalarının altında bir rahatsızlık aramaya gerek yok...[/COLOR][/I][/B]

[B][I][COLOR=#ff00ff]Sizde çanı yasaklarsınız olur biter diyeceğim de,o kullanılıyor...[/COLOR][/I][/B]

Pusula_58 09.12.2009 18:59

[QUOTE=madımak_58;489121][B][I][COLOR=magenta]Yasaklanan ezan değil,camii minareleri.Yani bir anlamda simge.Madem ezan hoparlörden okunuyor,minarelerin amacı ne? Daha önce de bir konuda sormuştum ama cevap alamamıştım...[/COLOR][/I][/B]

[B][I][COLOR=#ff00ff]Eğer kullanılmayan bir yapıysa,yasaklamalarının altında bir rahatsızlık aramaya gerek yok...[/COLOR][/I][/B]

[B][I][COLOR=#ff00ff]Sizde çanı yasaklarsınız olur biter diyeceğim de,o kullanılıyor...[/COLOR][/I][/B][/QUOTE]

Aslında güzel bir konuya değinmişiniz.
Biraz daha geri gidersek, çok eskilerde elektirikmi vardı böyle apartmanlarmı vardı gökdelenelrmi vardı. Minare diğer yapılardan yüksek olurmuşki ezan okuyan hoca sesini duyursun diye.
O Çağda o dönemde öyleymiş. Ancak şimdi bulunan konuma şehir yapısına uymak çok zor. 15-20 Katlı yapılarla minare yarışımı yapılmalı ? O Yoğun bina içinde gürültüde sesi ne kadar açabilirsiniz.Namazda gözü yokki ezanda kulağı olsun denir. Namazını kılmak isteyen vaktinide bilir nerde kılındığınıda tabiki.
Bence yarış yerine, simgesel anlmada yerini koruyabilir. Bunu dinler arası savaşa çekmeye de gerek yok. Arkadaşın dediği gibi burdada çan sesi yasaklansın denge korunmuş olur.

sivaslıgenç 09.12.2009 20:08

[QUOTE=madımak_58;489121][B][I][COLOR=magenta]Yasaklanan ezan değil,camii minareleri.Yani bir anlamda simge.Madem ezan hoparlörden okunuyor,minarelerin amacı ne? Daha önce de bir konuda sormuştum ama cevap alamamıştım...[/COLOR][/I][/B]

[B][I][COLOR=#ff00ff]Sizde çanı yasaklarsınız olur biter diyeceğim de,o kullanılıyor...[/COLOR][/I][/B][/QUOTE]

Başörtüsünden sonra minarede simge oldu he:D
Minare İslamla doğan 1000 yıllık kültürel yapı.Bir nevi Hrıstıyanların kule çanı.Sen binlerce yıllık kültüründen bir şeyin yasaklanmasını istermısıN?

madımak_58 09.12.2009 20:14

[QUOTE=sivaslıgenç;489141]Başörtüsünden sonra minarede simge oldu he:D
Minare İslamla doğan 1000 yıllık kültürel yapı.Bir nevi Hrıstıyanların kule çanı.Sen binlerce yıllık kültüründen bir şeyin yasaklanmasını istermısıN?[/QUOTE]

[B][I][COLOR=magenta]O halde o kültürü yaşatın genç arkadaşım![/COLOR][/I][/B]
[B][I][COLOR=#ff00ff][/COLOR][/I][/B]
[B][I][COLOR=#ff00ff]Bende seni bekliyordum,hemen damlamışsın :)[/COLOR][/I][/B]
[B][I][COLOR=#ff00ff]Aaaahhh,ahhh :rolleyes:[/COLOR][/I][/B]

sivaslıgenç 09.12.2009 20:22

[QUOTE=madımak_58;489144][B][I][COLOR=magenta]O halde o kültürü yaşatın genç arkadaşım![/COLOR][/I][/B]
[B][I][COLOR=#ff00ff]Bende seni bekliyordum,hemen damlamışsın :)[/COLOR][/I][/B]
[B][I][COLOR=#ff00ff]Aaaahhh,ahhh :rolleyes:[/COLOR][/I][/B][/QUOTE]

Yaşatacagız sen moralini bozma :)
Sen varsın diye gelmedim ilgimi çekti konu ;)

Cley 09.12.2009 20:29

[B]Biz de bile minareye karşı çıkanlar varken İsviçre yasaklamış çok görmeyin...[/B]

doğan bulut 09.12.2009 20:35

[QUOTE=Cley;489149][B]Biz de bile minareye karşı çıkanlar varken İsviçre yasaklamış çok görmeyin...[/B][/QUOTE]

evet cleye katılıyorum çok doğru

cley ilk defa görüşüne katıldım farkındamısın

WEZ Format +2. ?uan Saat: 11:55.