![]() |
Gökmedrese Kan Ağlıyor
[IMG]http://resimzade.com/Show.html?i=39367&token=36224[/IMG]
Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli eserlerinden bir tanesi olan, 742 yıllık şaheser, tarihi Gökmedrese, adeta kaderine terk edildi. Yarım kalan ve yarım yamalak yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle yıllardır tartışmaların odağında olan tarihi yapının içinde bulunduğu durum yürekleri sızlatıyor. 2006 yılında restorasyon çalışmaları başlayan, Selçuklu'nun başyapıtlarından Tarihi Gökmedrese'de ortaya çıkan tablo tepki toplamaya devam ediyor. Bitirilemeyen restorasyon çalışmaları kadar, tarihi yapının içinde bulunduğu durum ve çevresinde cereyan eden olumsuzluklar, ‘tarihe ve ecdat yadigarı eserlere verilen değer bu mu?' sorusunu akıllara getiriyor. Tarihi medrese'de tahrip olan bölümler zamanında onarılmadığı için her geçen gün yıpranmaya devam ederken, üzerinde Selçuklu motifleri bulunan yapıya ait taş parçaları ise korumasız bir şekilde çevrede bekletiliyor. Gökmedrese'nin içerisinde bulunan hücre bölümlerinin duvarları ise yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Güvenlik tedbiri alınmadığı için içerisine kolaylıkla girilebilen medresede bu durum özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor. Yüzyıllara meydan okuyarak günümüze kadar varlığını koruyan tarihi Gökmedrese'deki restorasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı merak konusu. Sivas'ın Sesi |
Cevap: Gökmedrese Kan Ağlıyor
Yazıklar Olsun Diyecek Söz bulamıyorum Tarihi Değerlerimize sahip çıkamıyoruz :(
|
Ölmeden önce Gökmedreseyi restore edilmiş haliyle görebilecek miyim acaba...
|
[QUOTE=_DuMaN_58;621263]Ölmeden önce Gökmedreseyi restore edilmiş haliyle görebilecek miyim acaba...[/QUOTE]
Ben söyleyim. Sivas'ımızla ilgilenen bir yönetici başa gelmedikçe göremeyeceksin. Kısacası bu dönem göremezsin. |
Ha Gökmedrese'yi restore etmekte belediyenin görevi????
Tarihi eserleri restore etmek Vakıflar bölge müdürlüğünün görevidir.Bu görevde dönem usulü değil atama usulü olur.atamayıda kültür bakanı yapar kültür bakanınıda başbakan atar,başbakanıda halk seçer. yani suç sizin.. ! bu eserleri siz katlettiniz bu vebal sizin! |
ayrıca Sivas'ta buna restore demiyoruz biz. Katletmek diyoruz. Bakın Kale camiine hiçbir tarihi özelliği kalmadı,bakın çifte minareye çinileri yok edildi resmen çimentoyla tamir yapıldı,o güzelim işlemeler mahvedildi. gökmedrese daha berbat. hiçbir çini kalmadı ve bu çinilerin nereye gittiğide belli değil. iş bitiş tarihi 2006 olarak belirtilmişti tabelayıda dalga geçer gibi hala orda tutuyorlar geldik 2013'yılına hala harabe durumda. bu işin sorumlularını Allah'a havale etmekten başka bişey gelmiyor elden!
|
[QUOTE=_DuMaN_58;621263]Ölmeden önce Gökmedreseyi restore edilmiş haliyle görebilecek miyim acaba...[/QUOTE]
16 yıl önce okula giderken hep aynından geçerdim restorasyon vardı,halen getirilemediyse... yazıklar olsun. |
Bazılarının yerel yönetimler ile merkezi yönetimin ne olduğunu öğrenmesi gerek.
Yerel yönetimler, bölgesindeki olayları idare edip gerekli hususlarda merkezi yönetimin konu ile ilgilienmesinde öncülük yapmalıdır. Tabi. O bazılarına göre tek suçlu kendilerine oy vermeyenler. Başbakan sonuçta medrese içindeki çinileri, tarihi eserleri tek tek yerinde kendisi takip etmelidir. Yerel yönetim dediğimiz belediyeler de öyle kafasına göre takılmalıdır. Yazık yazık. Vakıflar bölge müdürlüğüne durumu bildirmek oraya seçilmiş birisi olarak, yerel yönetimin görevidir. İşi o da mı yapmadı. Valiliğe sonra da Kültür Turizm Bakanlığına durumu bildirirsin. Ama bunun için önce ezbere konuşmayı bırakıp işi öğrenmek lazım. Ama çok da kalmadı zaten yerel seçimlere sanırım. İnşallah o zamana kadar Sivasımın hali daha da kötüye gitmez. |
[QUOTE]Yerel yönetimler, bölgesindeki olayları idare edip gerekli hususlarda merkezi yönetimin konu ile ilgilienmesinde öncülük yapmalıdır.[/QUOTE]
Gökmedrese yaklaşık on (10) yıldır restorasyon keşmekeşiyle uğraşıyor. İki belediye başkanı eskitti. Eğer belediye yönetimi restorasyondan sorumlu dolaysıyla gelinen noktada suçlu iseler ( bence belediyenin bunda herhangi bir mes'uliyeti yok; çünkü merkezi idare orada Vakıflar Bölge Müdürlüğü denen bir birim oluşturmuş. Eğer tarihi eserlerin takibi belediyenin işiyse Vakıflar Bölge Müdürlüğünün görevi yan gelip yatmaktır :) ) bu suçluların içerisinde Doğan Ürgüp'ten önceki belediye başkanı Sami Aydın'da vardır. |
Ben şu suçludur demedim ki.
Sadece Doğan Ürgüp suçludur da demedim ki. İşin yapılmasının sorumluluğu da ondadır demedim elbette. İşin bizzat yapılması ayrı, takibi ve bölge vatandaşının isteği doğrultusunda işlemleri hızlandırmak için baskı oluşturmak ayrı bir iştir. Görünen o ki Vakıflar işi yapmıyor. Bunu baskı unsuru olarak üst mercilere bildirmek sıradan bir vatandaşın etkisi ile ne kadar olur, bir belediyenin baskısı ile ne kadar olur? Bir belediye olarak orada yaşayan insanları temsil yetkinizle bir ağırlık oluşturursunuz şüphesiz. Bak burada bu görev yazmıyor diye kenara çekilmek de bir vicdan işidir. Orasına da ben müdahale edemem. Saygılarımla. |
WEZ Format +2. ?uan Saat: 22:11. |