--->: Şarkışla İlçesi
Kale olarak adlandırılan yerde herhangi bir hisar bulamazsınız. Herhangi bir kule veya herhangi bir sur da yoktur. Edinilen bilgiler doğrultusunda burası iki tepeden oluşmaktadır. Bunlardan biri diğerine göre 30 m kadar daha yüksektir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki,bu tepelerin her ikisi de yaklaşık 15 m kadar insan eliyle yükseltilmiştir. Kim bilir, uzakları daha iyi gözlemek için olabilir mi ? Yapılan kazılarda, 1 m civarında toprak ve 0.5 m civarında beyaz taşa rastlanmaktadır. Diğer taraftan bir çok kaçak kazının yapıldığı yöre olarak da bilinmektedir. Belki, birileri bir şeyler bulmuştur, ancak bulunan bir belge, bölgeye kimlerin ne miktarda taş ve toprak taşıdığını göstermektedir. Burada bir tarih yatmaktadır. İnadına üzerini de yeşil örtmektedir.
Kışlalar, surlar, kaleler birer sığınak olmuştur. Şarkışla’da kale olarak bilinen bu oluşumun etrafında buna sığınırcasına yaslanmış konutlara da rastlamak olasıdır.
Birer yaş arayla doğmuş iki kardeşi seyreder gibi yan yana duran bu yarı yığma tepeler baktıkça, geçmişte insanların ne için yaşadığını düşünmemek olanaksızdır. Bir de, üzerlerinden etrafı seyretmeye doyum olmuyor. Yüksekler, insanlar için bir tutku olmuştur, olmaya da devam edecektir. Evet; “İstikbal Göklerdedir” .
Coğrafik konumu bakımından Şarkışla’nın yeri oldukça dikkat çekici olmaktadır. Arasıra hani insanın aklından geçmiyor değil, acaba Türkiye’nin merkezi Şarkışla mı ? , Bilgelerden biri, kendisine sorulduğunda; “Dünyanın merkezi neresi ?”, demiş ya ; “Ayağımı bastığım yer” ve arkasından “İnanmayan ölçsün”.
Ölçmedik, bilemeyiz Şarkışla Türkiye’nin merkezi mi ? Ama bildiğimiz bir şey var. Şarkışla’nın bir çok tarihi olayda merkez olduğudur. Bir çok değerli devlet adamının yanında yine bir çok bilge ve halk aşığı yetiştirmiştir.
Sade, fakat bu sadeliğinde gizlenmiş şefkat ve bilgeliğin göstergesi bu anıtla, belki de yörenin geçmişi ve insanı anlatılmaktadır. Sevgi ve barışın buluştuğu, insanların türkülerle anlaştığı Şarkışla’ya yakışmaktadır.
HUZUR Bulmak İstiyorum Gözlerimi Kapayıp Kimseyi Anmadan...
Sessizliği Dinlemek İstiyorum,Yüzüme Gülüp Arkamdan Konuşulanları Duymadan...
|