--->: Fâzıl aabime açık mektup
Mehmet Y. YILMAZ - Hürriyet
Müzik dersi ne zaman önemsendi ki?
MİLLİ Eğitim Bakanı’nın, "Türkiye’de müzik eğitimi ihmal ediliyor" diyen Fazıl Say hakkında dava açması, bence bu yılın en çok güldüren esprilerinden biri olmaya aday.
Bakalım bu davayı açmayı kabul edecek savcı çıkacak mı, gerçekten merak ediyorum.
Fazıl Say’ın, okullardaki müzik eğitimiyle ilgili sözleri, bakanlığı neden bu kadar kızdırdı bilmiyorum.
Oysa bu sadece bugünün değil, benim öğrenciliğimin bile çok açık bir gerçeğiydi.
İlköğretimimi Ankara’da Maltepe Deneme İlkokulu ve Antalya’da Devrim İlkokulu’nda yaptım.
O beş sene boyunca gördüğüm müzik dersi sayısı 5’i bulmaz. Aynı şey beden eğitimi ve resim dersleri için de geçerliydi. O dersler için ayrılan saatlerde öğretmenimiz bize matematik problemleri çözdürürdü.
Lisedeki hayatım da farklı geçmedi. Ortaokulda zaten bütün sınıf yatılıydık, sadece müzik ve beden eğitiminde değil, boş derslerde bile matematik ödevi yapmaktan başka çaremiz yoktu.
Doğru dürüst bir müzik eğitimini ancak lise son sınıfta gördüm, onda da öğretmenimiz bize Klasik Türk Müziği makamlarını öğretti ki ona bu nedenle şükran borçluyum!
Bizim eğitim sistemimiz beden eğitimini, müzik ve resim derslerini hiç önemsemedi.
Bugün de durumun farklı olduğunu sanmıyorum.
O zamanlar bunun farkında değildim ama şimdi görüyorum ki eğer eğitimin en başından itibaren müzik, resim ve beden eğitimi dersleri en az matematik kadar önemsenmiyorsa mezun olan öğrenciler mutlaka eksik kalıyor!
|