Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 11.02.2008, 15:55   #181
serkanka58
Tecrübeli Yiğido

serkanka58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

serkanka58 Şuan serkanka58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 698 serkanka58 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart --->: MÜSLÜMAN KADININ ÖZGÜRLÜĞÜ NEREYE KADAR

Alıntı:
abircan Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Ya şimdi biri kalkıp 4 eş birden isterse 11 Şubat 2008

Vatan yazarı Prof. Süleyman Ateş’in, bir soru üzerine verdiği "Çokeşlilik dinen caizdir" yanıtı, yeni bir tartışma başlattı. Yine Vatan yazarı Ruhat Mengi’nin "İnanamadım" diyerek sürdürdüğü bu polemik ve halen süren türban tartışması, akla şunu getirdi: Şimdi biri kalkıp da, ’Dini inancım gereği dört eşle birden evleneceğim’ derse, ne olacak?

LAİK bir devlette, dini kural ve uygulamalarla uluslararası hukuk normlarının karşı karşıya geldiği anlarda beliren kırılma noktası, türbanla birlikte bir kez daha kamuoyunun tartışma gündemine taşındı. Türbanı savunan siyasi çevreler her ne kadar "Uygulama üniversitelerle sınırlı kalacak" dese de, din-hukuk alanındaki tartışma zeminleri daha şimdiden başka mecralara kaymaya başladı. Gündemdeki son soru şu: "Dinimin verdiği hakkı sonuna kadar kullanırım" diyen bir erkek, 4 kadınla evlenme hakkını talep edebilir mi? Evlenirse, soyadı, miras, resmi nikah ve yasal haklar gibi durumlarda laik devletin tanımadığı 2. 3. 4’üncü eşleri için de ’İnancı gereği’ anayasal hak isterse ne olacak? Ya da bu eşlerden biri "Ben inancım gereği 3. eş oldum. Eşimin soyadını taşıma mirasını alma hakkım var" derse...

DİNE AYKIRI DEĞİL

Bu konu bir süre önce, Vatan Gazetesi’nin iki yazarının köşelerinde gündeme geldi. Eski Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş 26 ocak 2008’de konuyla ilgili bir mektubu köşesinde yanıtladı. Soru ve yanıtı şöyle:

SORU: İki yıl önce eşinden ayrılan 2 çocuk annesi 33 yaşındaki kızım, evli 5 çocuklu ve çok eşliliği marifet sayan biriyle dini nikáhla (bizden gizli) evlenmiş. Daha sonra hamile olduğunu öğrendik. Ailece ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.

CEVAP: Bu zamanda çok evlilik tavsiye edilecek bir şey değil ama taraflar razı olduktan sonra Kur’án buna müsaade etmiştir. Ancak hanımlar arasında eşitliğe özen göstermeyi şart koşmuş, bu yapılamadığı takdirde bir taneyle yetinilmesinin daha uygun olacağını belirtmiştir (Nisa: 3). Bütün ilahi dinlerde erkeğin çok evliliği vardır. Kızınız eşinden ayrılıp evli bir erkekle evlenmeye razı olmuş ise dine aykırı bir şey yapmamış. Ama bu birliktelikten kendisine kanuni bir hak doğmayacağını herhalde biliyordur. Kendisi bu sonuca razıysa kimsenin bir şey demeye hakkı yoktur. Madem çocuğu da var, o halde bu durumu kabullenip ona destek olmanız gerekir. Peki şimdi bu hanım ne yapsın? Adamdan ayrılıp karnındaki yavruyu babasız mı büyütsün? Kızınızın yaptığı Allah huzurunda günah değildir. Ama günümüz toplumu genelde bu uygulamayı kabul etmez.

İNANAMADIM NELER OLUYOR

İşte bu soru ve verilen yanıt karşısında, Vatan Gazetesi’nin bir diğer yazarı Ruhat Mengi, bu yazıyı gören okurlarından kendisine mektup yağdığını belirterek dün kaleme sarıldı. Mengi aynı gazetedeki köşesinde şunları yazdı: "Süleyman Ateş, ’Dul ve 2 çocuklu 33 yaşındaki bir kadının evli ve 5 çocuklu bir erkekle imam nikahı yaptığını ve bu beraberlikten bir çocuğu olmasından üzüntü duyduklarını’ anlatan bir aileye verdiği cevaba tepki mektupları bana da gönderiliyor. Süleyman Hoca bu cevapta; "İslám’da eşit davranmak şartıyla 4 eşe kadar izin olduğunu, bu kızcağızın korunması gerektiğini ve 2 şahitle Allah’ın huzurunda yapılan nikahın yeterli ve geçerli olduğunu" yazmış. Tepki gösteren okurlara ise kızmış. Ben duyunca inanamadım, bir yanlışlık olmalı değil mi? Değilse neler oluyor?"
sorularımın cevabı değil senin cevabın olmalı
serkanka58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif