
Bal üretiminde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alan Sivas’ta yapılacak çalışmayla üreticilerin süzme bal üretimine teşvik edileceği bildirildi.
Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya, yaptığı açıklamada, Sivas’ın arı kovanı sayısı ve üretimi olarak Türkiye’de sayılı illerden biri olduğunu söyledi.
Sivas’ın çok büyük bir coğrafyası olduğunu ifade eden Kaya, “Ve bu büyük coğrafyanın çok engin bir florası var.
Bu floranın kaynağıyla birlikte arıdaki kalite ortaya çıkıyor” dedi.
İlde genelde petek üzeri üretim yapıldığını, ancak piyasanın en çok teveccüh ettiği balın süzme bal olduğunu anlatan Kaya, şöyle konuştu:
“Bu konuda arı yetiştiricileri birliği ile ortak bir çalışmamız oldu. Yakında bütün arı üreticilerini bir araya toplayarak yeni sezonda onları süzme bala teşvik etmeyi düşünüyoruz.
Onların bu konudaki pazarlama sıkıntılarını masaya yatırmayı düşünüyoruz. Müdürlük olarak onlara nasıl bir ivme ve açılım sağlayabiliriz, bununla ilgili bir çalışmamız olacak.”
Daha önceleri süzme bal tesislerinin az olduğunu, ancak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında çeşitli süzme bal tesisleri oluşturulduğunu kaydeden Kaya, “Artık bundan sonra yapacağımız bu yönlendirme, eğitim ve saha çalışmalarıyla yeni sezona Sivas balının pazarlamasının sıkıntısının olmayacağı bir anlayış geliştirmeye çalışacağız” diye konuştu.
Sivas’ın bal üretimi olarak Türkiye’de ilk üçte, kovan olarak ise ilk dörtte yer aldığını bildiren Mehmet Kaya, kentte bu konuda çok büyük bir potansiyel olduğunu sözlerine ekledi.