Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 08.08.2008, 09:25   #8
BOUN
Usta Yiğido

BOUN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

BOUN Şuan BOUN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 27.12.2014 21:40

Tecrübe Puanı: 809 BOUN isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.
Standart --->: SİVAS'A İKİNCİ ÜNİVERSİTE...

Vakıf üniversitesi kurulması işini gözünde büyütenlere ve çok zor bir iş sananlara aşağıda, Kayseri'ye kurulması bakanlar kurulu kararı ile kesinleşmiş olan Melikşah Üniversitesi hakkında bir takım bilgiler sunacağım. Dikkat edin bu vakıf üniversitesine ayrılan alan 30 dönüm, yani belediyemizin satışa çıkardığı terminal arazisinin 50 dönüm olduğunu biliyoruz ve oradan 20 dönüm daha küçük bir alan. Mukayeseyi kolaylaştırmak için bu örneği verdim. Şimdi buyrun detayları okuyun:

Künye

Tasarım Ekibi

Sabri Paşayiğit

Yardımcı Mimar(lar)

Ahmet Doğdaş

K. Özge Pehlivan

Mimarlık Ofis(ler)i REM Mimarlık

İşveren Burç Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı

Proje Tarihi 2007 - 2008
Yapım Tarihi 2008 - Sürüyor
Arsa Alanı 32.025 m2
Kapalı Alan 47.212 m2
Proje Tipi Üniversite Kampüsü
Yapım Türü Betonarme
Açıklama

Ülkemizin sanayi ve endüstri şehirlerinden Kayseri’nin ilk özel üniversitesi olacak Melikşah Üniversitesi için, 2007 yılı sonunda Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’nın açtığı davetli yarışmada REM Mimarlık avan projesinin 1. seçilmesinin ardından, halen Kayseri’deki devlet üniversitelerinde görevli ve Melikşah Üniversitesi açıldığında akademik kadrosunda yer alacak olan öğretim üyeleri ile birlikte planlama sürecine girilmiştir.

3 ay süren planlama sürecinde, öğretim üyeleri ile birlikte İstanbul ve Avrupa’daki özel üniversitelerin donanım ve kapasite istatistikleri çıkarılmış, öngörülen verilerle karşılaştırmalar yapılarak , öğrenci kapasitesi, hizmet türleri, hacim, adet, ebat kararları verilirken böylece Melikşah Üniversitesi’nin de fakülte / enstitü / bölüm / derslik programları oluşturulmuştur.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası’nın onayını alan kesin projenin ardından uygulama projelerine titizlikle devam edilmektedir. Mimari tasarım, peysaj tasarımı, iç mimari tasarım ve uygulama projelerinin yanı sıra uygulama kontrolörlüğü hizmeti de REM Mimarlık tarafından verilecek olan üniversitenin, ilk olarak Nisan 2008’de tanıtım ofisi ve showroom inşaatına başlanmıştır.

Kayseri’nin Talas ilçesinde, 1292 ada 1 parselin taban alanı 32.024,57 m2’dir. Emsal 1 olup, arazi Batı’dan Doğu’ya yükselen bir eğime sahiptir. Arazi eğimi ve ana ulaşım arterleri değerlendirildiğinde, kampus ana girişi için Batı yönü uygun bulunup, eğimden maksimum fayda sağlanabilmesi için teraslamalar yapılmıştır. Bu teraslardan her biri bir meydan oluşturmaktadır ki her meydan bir ya da daha fazla birimin girişini tamamlamaktadır. Bu meydanlar düşey sirkülasyon elemanlarıyla birbirine bağlanarak, doğal bir aks meydana getirir; bu aksın başlangıcı bir kültür yapısından, bitimi ise açık spor alanlarını da kapsayan sosyal mekanlardan oluşur.

Yapı yerleşimleri planlanırken üniversite popülasyonunun sosyal ihtiyaçları göz önüne alınarak, yeşil alanların her bir meydanın içerisinde bütünsel olarak yer almasına dikkat edilmiştir.

Eğitim yapıları içerisinde, İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Hazırlık Bölümünün yanı sıra, rektörlük binası, 700 kişilik konferans salonu / oditoryum, çarşı ve yemekhane, kapalı spor salonu, açık spor alanları bulunmaktadır. Ayrıca toplam kapalı otopark alanı yaklaşık 11.000 m2 olup, 400 araç kapasitelidir.

Mimari tasarım aşamasında günümüz modern mimari yaklaşımları uygulanmıştır. Tüm yapıların cephesinde dil birliği esas alınmıştır, Kayseri’nin çok eskilerden beri taş işçiliğinde öncü olması ve yerel iklim koşulları da gözetilmiş, zamana dayanıklı taş cephe kaplamaları ile farklı varyasyonlarının kullanımı tercih edilmiştir. Cepheler aynı zamanda reflekte camlar ve çelik konstrüksiyonlarla oluşturulan geniş açıklıklı giriş hollerine, galeri boşluklarına imkân vermektedir.

Kampüs yapıları:

Kütüphane, toplam alan 1.090 m²

Rektörlük, toplam alan: 3.285 m²

Kapalı Spor Salonu, toplam alan: 2.375 m²

Mühendislik Fakültesi, toplam alan: 7.110 m²

İktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Hukuk Fakültesi, toplam alan: 7.920 m²

Fen Edebiyat Fakültesi, hazırlık bölümü, toplam alan: 7.011 m²

Konferans Salonu, Oditoryum, toplam alan: 4.193 m²

Yemekhane, Çarşı, Restaurant, toplam alan: 3.228 m²

400 araçlık kapalı otopark, toplam alan: 10.948 m²