Cevap: HOROZ ŞEKERİ PİYASAYA ÇIKTI
Çocukluğumda, Ramazan deyince ilk aklımıza gelen Horoz Şekeri ve Ramazan Çöreğiydi. Rahmetli babacığım, Ramazanda hemen hemen her akşam eve gelirken, Ramazan Çöreğinin üstüne (biz 4 kardeştik) 10-15 tane (o zamanlar saplı olanlarda vardı) rengarenk, kuş şeklinde, Tavus kuşu şeklinde, burma şeklinde çeşit çeşit şekillerde olanlardan takar getirirdi.
Bu, biz çocuklar için bir ödüldü. Çünkü oruç tuttuğumuz için babam bizi Horoz şekeri ile ödüllendirirdi. Eğer tutmamışsak o günkü istihkakımızı vermez ertesi akşama kalırdı. Onun tadı ve lezzeti şekerinde değil, böylesine güzel bir anlamındaydı. Biz bilirdik ki, Ramazan gelmişse Horoz Şekeri çıkmıştır. O, Ramazan’ının Sivas’ta ki değişik heyecanlarından biridir.
Şimdi ki çocuklar artık eskisi gibi önemsemiyor galiba. Ama ben Sivas’a gelsem yine Taşhan’ın orada, Hal’in oralarda, Subaşı Hanının oralarda, bizim otelin oralarda HOROZ ŞEKERCİ’yi arayacağım.
Geleneğimizi yaşatalım arkadaşlar, emin olun bu olay Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Ya da gezdiğim, yaşadığım yerlerde ben rastlamadım.
|